Inalta Curte de Casatie si Justitie a amant vineri judecarea dosarului Mineriadei din 1990, din lipsa de procedura cu partile civile. Potrivit Ministerului Public, procurorii Parchetului Militar dispusesera, in august, trimiterea in judecata a fostului ministru de interne, Mihai Chitac, a generalilor Gheorghe Andrita si Dumitru Costea si a colonelului Vasile Constantin.

Trupe de Paza si Ordine Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.

Prin acelasi act de sesizare a instantei a mai fost trimis in judecata colonel in rezerva Constantin Vasile - fost ofiter I in sectia Parasutisti, din cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sub acuzatia de comitere a infractiunilor de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav si participatie improprie la tentativa la infractiunea de omor calificat si omor deosebit de grav, fapte aflate in concurs real.

Potrivit anchetatorilor, cei patru sunt acuzati ca ar fi dat ordin sa se traga cu munitie de razboi in manifestanti.

Fata de invinuitul Ion Iliescu, urmarirea penala a fost inceputa prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art 31 raportat la art 176 din Codul Penal, constand in aceea ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei,

fapt ce a avut ca urmare moarte si ranirea prin impuscare a mai multor persoane, potrivit aceleiasi surse.