Reprezentantul Ucrainei la UE, Roman Spek, s-a declarat indignat de declaratia comisarului european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, potrivit careia Bruxelles-ul nu va ratifica acordul de simplificare a regimului de vize pentru Ucraina, atata timpt cat Kiev nu va renunta la vize in relatiile cu Romania si Bulgaria.

„Este o chestiune care s-a discutat deja in timpul summitului Ucraina - UE, de la Kiev, din 14 septembrie. Atunci, partea ucraineana a explicata ca decizia de extindere a regimului fara vize asupra Romaniei si Bulgariei este in curs de analizare de catre partea ucraineana si ca va fi adoptata dupa indeplinirea procedurilor interne de rigoare.

In opinia mea, UE trebuie sa respecte asta”, a declarat Spek pentru Ukrainskaia Pravda.

UE, a apreciat oficialul ucrainean, „nu are nici un motiv de a insista ultimativ pentru ca acest regim sa fie automat extins asupra noilor state membre. In acest sens, nu pot sa nu ne nelinisteasca intentiile UE de a refuza ratificarea la pachet a acordurilor de simplificare a regimului de vize si readmisie”.

Spek a adaugat, totodata, ca „uluitor i se pare nu atat interviul doamnei Ferrero-Waldner, cat tacerea UE in legatura cu practica refuzurilor umilitoare si neintemeiate de a elibera vize cetatenilor ucraineni de catre consulatele anumitor state membre”.

Citeste si:

  • Ucraina, avertizata de UE sa anuleze vizele pentru romani si bulgari