HotNews: Cati bani primeste Romania din fondurile regionale si cum sunt cheltuiti?

Danuta Hubner: Romania este un nou stat membru si unul dintre cei mai mari in termenii cooperarii regionale dar si in dezvoltarea rurala. Pentru politica de coeziune , care cuprinde fondurile de coeziune, fondurile regionale si cele sociale, Romania beneficiaza de 20 de miliarde de euro pentru 2007-2013 si mai exista, separat 8 miliarde pentru dezvoltarea rurala.

Pot sa spun ca aceasta alocare este substantiala. Provocarea cu care se confrunta azi Romania este implementarea. Comisia Europeana a finalizat marea majoritate a negocierilor cu Guvernul roman si suntem multumiti de strategia guvernului si programele operationale. Acestea reflecta in mod clar prioritatile Romaniei.

Este vorba de infrastructura, dar si de recalificarea fortei de munca sau de domeniul concurentei.

HotNews: Ati vorbit de implementare. Se pare ca sunt probleme majore in aceasta arie. Cum sunt cheltuiti banii?Aveti o evidenta?

Danuta Hubner: Suntem la inceputul perioadei. Implementarea noilor programe nu a inceput, dar Comisia are experienta fondurilor de preaderare. Am dori sa vedem o mai rapida absorbtie a fondurilor ISPA. Trebuie lucrat la nivel local, regional si national pentru imbunatatirea capacitatii personalului administrativ.

In al doilea rand, Comisia a subliniat necesitarea pregatirii unor proiecte valoroase. Noi vrem sa investim doar in proiectele care sa schimbe in bine viata romanilor si sa faca posibila si vizibila contributia lor la cresterea puterii europene.

Ca atare, pentru urmatorul an, Romania ar trebui sa-si intareasca capacitatea de absorbtie, capacitatea administrativa si, ceea ce este esential, respectul pentru normele europene in privinta achizitiilor publice, pentru protectia mediului si evitarea incalcarii legilor.

HotNews: Multa lume in Europa vorbeste de coruptia din Romania care poate afecta in mod direct fondurile regionale. Aveti solutii?

Danuta Hubner: In Romania trebuie realizate progrese in administratie, o preconditie in lupta impotriva coruptiei si fraudei. Comisia a subliniat asta in raportul anual. Au fost multi pasi dar sunt si mai multi de facut de acum incolo, in special in domeniul justitiei.

In sistemul fondurilor regionale avem prevazute mecanisme speciale care sa ne protejeze de fraude. Exista un control strict de audit, apoi control la nivel european. Exista apoi mecanisme de suspendare sau de corectare, in cazul nerespectarii normelor europene.

Dar ambitia noastra este sa dezvoltam Romania fiindca aceasta tara are nevoie de investitii mari.