Ramane doar ca PSD sa o deschida. Este scenariul care se repeta de sase luni, de cand PD a fost dat afara de la guvernare, si ramane valabil si astazi, cand PSD se declara hotarat sa tranteasca, cu o motiune de cenzura, guvernul Tariceanu.

De fiecare data, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a fost cotat cu cele mai mari sanse sa ocupe postul de premier, insa a ramas in asteptarea mutarii decisive a social-democratilor.

In aprilie, dupa ce a fost eliminat din guvern, PD a negociat cu PSD votul impotriva cabinetului Tariceanu 2, un vot care i-ar fi permis revenirea la putere.

Nu s-a ajuns la nicio intelegere. Astazi, odata cu motiunea de cenzura a social-democratilor, scenariul „din nou la Palatul Victoria” poate deveni unul realist daca Mircea Geoana va accepta, in schimbul unei promisiuni de colaborare viitoare, sa-i dea lui Traian Basescu un guvern PD.

Un guvern PD pe care democratii il vor condus de Vasile Blaga si care nu ar displacea intru totul nici PSD-ului.

Omul de legatura cu PSD

In vreme ce, declarativ, PD ii anatemiza pe social-democrati, Blaga lasa o usa deschisa, prin legatura pe care a cultivat-o cu „grupul de la Cluj” condus de Ioan Rus, factiune care l-a propulsat pe Mircea Geoana la conducerea PSD.

De altfel, relatia cu Ioan Rus nu a fost contestata niciodata de liderul PD, care a recunoscut ca a negociat cu acesta legi importante promovate pe cand era ministru de interne in guvernul Aliantei.

Este cazul Legii administratiei locale, cand secretarul general al democratilor a negociat votul PSD, acceptand ca sefii consiliilor judetene sa fie inlocuiti cu jumatate plus unu din voturile consilierilor abia din 2008.

Integral in Evz