Conferinta a debutat prin prezentarea de catre Adrian Vasilescu (director de comunicare al BNR) a situatiilor existente pe pietele imobiliare din Europa si a felului in care evolutiile financiare de la nivel mondial afecteaza piata imobilara din Romania.

Recenta criza imobiliara din SUA cauzata de reducerea agresiva a dobanzilor de referinta "a avut impact pe toate pietele mari internationale, astfel ca aceasta criza de lichiditate s-a resimtit destul de puternic si pe pietele Europei Centrale si de Est", afirma Adrian Vasilescu.

In acest context, retragerea valutei de pe piata romaneasca a dus la slabirea monedei autohtone. Desi pana in luna iulie 2007, leul a avut o evolutie ascendenta, recent, acesta a inregistrat o depreciere mai mare decat a unor alte monede europene.

Totusi, in ciuda acestor circumstante, mai precizeaza reprezentantul Bancii Nationale, "leul nu suporta cea mai drastica scadere din Europa".

Referindu-se la pilonii monetari mondiali, BNR estimeaza o "schimbare importanta a raportului euro - dolar la nivel international. Aceasta se va datora masurii luate de Fed (Federal Reserves), care a redus dobanda de referinta la 4,75, pentru a apara dolarul si pentru a stopa deprecierea fata de euro si fata de yen-ul japonez".

Un articol de Daniela Negoita

Integral in Smart Financial