Un nou focar de febra aftoasa a fost identificat la o ferma din sud-estul in Angliei. Este al patrulea caz confirmat in ultimele doua saptamani, dupa ce in luna august alte doua focare au fost descoperite in aceeasi regiune. Dupa declansarea acestui al doilea val de epidemie, Uniunea Europeana a interzis pana la 15 octombrie exporturile de carne, animale vii si produse lactate din Marea Britanie.

Potrivit Radio Romania Actualitati, citat de Rador, autoritatile au dispus sacrificarea pe loc a animalelor. Inca nu s-a stabilit daca este vorba de aceeasi tulpina a virusului descoperita in luna august, dar acest lucru i-a afectat serios pe fermieri, care nu isi mai pot vinde vitele la targurile de animale.

Cel mai grav caz de febra aftoasa din Marea Britanie a fost inregistrat in 2001, cand mai mult de 6 milioane de animale a trebuit sa fie sacrificate, economia tarii suferind pierderi de 8,5 miliarde de lire sterline.

Spre deosebire de cunoscuta "boala a vacii nebune", febra aftoasa nu afecteaza omul. Boala are o actiune dezastruoasa asupra animalelor din categoria "biongulate", adica animalele domestice care au copita despicata - vaci, oi, capre, porci.