Pentru miile de locuitori ai orasului ucrainean Dolinskaia a reaparut speranta definitivarii constructiei combinatului de la Krivoi Rog, scrie saptamanalul ucrainean Zerkalo Nedeli.

A fost terminata intreaga munca organizatorica pentru infiintarea unei intreprinderi mixte care sa garanteze intrarea rapida in functiune a combinatului. Pe viitor, Krigoi Rog poate deveni unul din cele mai mari combinate de prelucrare a minereurilor din Ucraina si, foarte important, pachetul de control va apartine, in continuare, statului.

Pentru Ucraina va fi un eveniment notabil, pentru ca dupa dezintegrarea URSS sperantele de lansare in exploatare a combinatului au devenit, pe an ce trece, tot mai mici.

Hotararea de infiintare a intreprinderii mixte a fost luata inca de guvernul Iuri Ehanurov. Conform dispozitiei din 2 august 2006, participantii ucraineni sunt Fondul proprietatii de stat al Ucrainei si societatea Compania metalurgica si de minereuri, creata de firmele rusa Metalloinvest si ucraineana Smart-grupp.

Pentru terminare lucrarilor de constructie ar mai fi nevoie de 804 milioane dolari, combinatul fiind terminat in proportie de 66%. Specialistii, nota ZN, au apreciat pozitiv demersurile guvernului de solutionare a situatiei privind combinatul.

In opinia lui Ildar Gazizulin, expert al Centrului international pentru studii de perspectiva, punerea in exploatare a acestui zacamant de minereuri este avantajos Ucrainei. „Va creste exportul. Pretul la minereu a atins maxim istoric, de aceea intreprinderea va fi benefica, iar an buget vor intra mijloace suplimentare...”, a explicat el.

Specialistii subliniaza, de asemenea, importanta faptuli ca statului va detine, in viitorul holding, 50+1 procente din actiune. „Statul trebuie sa detina controlul. Combinatul de la Krivoi Rog va fi un jucator puternic, iar statul este pur si simplu obligat sa tina parghiile de influenta asupra lui”, crede Oleg Ozefovici, analist la Alfa Kapital Ukraina.

„Avantajul poate capata diferite aspecte. La fel de important este ca statul va ramane cu 50+1% din actiuni, ceea ce inseamna ca vom putea vinde intreprinderea si primi bani frumosi”, a estimat Gaziziulin.

Datorie catre Romania si Slovacia

„Crearea holdingului coincide cu perioada alegerilor, dar nu cred ca este un pas premeditat. Suma investitiilor necesare ducerii la bun sfarsit a contructiei se masoare in miliarde, iar suma care trebuie restituita statelor care au luat parte la constructia combinatului, este, la randul ei, destul de impresionanta”, a comentat Serghei Povajniuk, expert la Ukrpromvnesekspertiza.

Datoria Ucrainei fata de partea romana este de aproximativ 400 milioane de dolari, fata de Slovacia la circa 200 milioane. Rezolvarea problemei datoriei este esentiala pentru Ucraina. Uzina este gata in proportie de 60-80%, dar utilajul imbatraneste.