Interviul acordat joi de premierul ungar Ferenc Gyurcsany ziarului austriac "Der Strandard" a provocat indignarea austriecilor.

Nu numai Administratia Cancelariei de la Viena, ci si mai multi ministri austrieci au depus joi eforturi pentru a calma spiritele, dupa publicarea interviulului acordat de premierul ungar publicatiei amintite, in care Ferenc Gyurcsany i-a reprosat Austriei ca manifesta "o incredere de sine exagerata", scrie Rador.

Dupa publicarea declaratiei, deviza politicienilor de la Viena a a fost doar "sa nu turnam gaz peste foc". "Der Strandard" l-a citat pe cancelarul Alfred Gusenbauer, care a declarat ca "vom incerca sa intensificam si mai mult relatiile cu Ungaria si cu premierul Ferenc Gyurcs?ny, relatii care si asa sunt exceptionale".

Intr-un interviu aparut in numarul de joi al publicatiei "Der Standard", premierul ungar a criticat guvernul austriac din cauza atitudinii acestuia manifestata fata de extinderea sistemului Schengen, si-a exprimat nemultumirea fata de incercarea companiei de petrol si gaze OMV de a achizitiona societatea ungara MOL si a adus in discutie problema poluarii raului Raba de catre o fabrica de prelucrare a pieilor.

Ziarul austriac amintit mentioneaza ca in legatura cu aderarea la spatiul Schengen, ungurii sunt indignati de aceasi problema ca si cehii, si anume ca Austria doreste sa isi mentina controlul frontierelor pana in toamna anului 2008, in pofida extinderii spatiului Schengen.

In schimb, ministrul austriac de interne, Gunther Platter, a declarat publicatiei "Der Standard" ca " in momentul extinderii spatiului Schengen nu se va mai efectua controlul la frontiera, ci se va trece la sistemul integrat de control al granitelor".

Potrivit ziarului, ministrul Apararii, impreuna cu cel al Afacerilor Interne, sustin in continuare planul lor de a mentine trupe militare in zona de frontiera care sa aiba atributii complementare de securitate si ordine publica, cel putin pana in octombrie 2008.