Cele cinci societati de investitii financiare se pregatesc pentru oferta publica initiala a Transgaz, cu peste 127 milioane de euro in conturi la diferite banci, pentru a intra in actionariatul companiei, conform reprezentantilor SIF.

“In acest moment avem in conturi peste 28 milioane de euro, bani veniti, in mare parte, din lichidarea pachetului detinut la Altur (companie producatoare de componente auto - n.red.). Am putea sa ne ducem sa luam de toti banii actiuni la banci sau la alte companii mari, dar avem restrictii la activul net.

In aceste conditii, ne gandim si la faptul ca, asa cum a zis Guvernul, in noiembrie incepe oferta la Transgaz, iar ca sa prinzi un procent mare din Transgaz, trebuie sa vii cu multi bani.

Situatia va fi la fel ca la Transelectrica, unde am subscris la oferta publica initiala cu 40 milioane de lei (circa 11,5 mil. euro), si am luat foarte putine actiuni.

La Transgaz vrem sa luam cat mai multe actiuni”, a declarat pentru Business Standard Teodor Buzatu, director SIF Oltenia. Depozitele bancare ale SIF Muntenia au ajuns la 69 mil. lei (21,6 mil.

euro), bani pe care SIF-ul ii pastreaza pentru oferta Transgaz. “Suntem foarte interesati de astfel de oferte, si o parte din banii de care dispunem acum va merge la Transgaz”, a declarat Petre Pavel Szel, presedintele SIF Muntenia.

CNVM a aprobat prospectul preliminar al Transgaz

Daca pretul pentru o actiune Transgaz din oferta publica ar ajunge la 20 de lei/unitate (de doua ori mai mare fata de valoarea nominala), cele cinci SIF-uri ar putea suprasubscrie oferta, cu banii pe care ii au in conturi, de peste 18 ori. La finalul lunii august, cele cinci SIF-uri aveau depozite bancare in valoare de 406 mil. lei (127 mil. euro).

SIF Transilvania avea cele mai mari depozite, in valoare de 124 mil. lei (38,8 mil. euro), in timp ce SIF Banat-Crisana avea in conturi 79,4 mil. lei (24,8 mil. euro), iar SIF Moldova avea la banci 44 mil. lei (13,7 mil. euro).

Un articol de Ramona Asiminei

Integral in Business Standard