Pentru cei care nu vor respecta natura, CE pregateste taxe si impozite majorate.

La inceputul anului 2008, Comisia Europeana (CE) va prezenta un Plan de Actiune cu privire la consumul si productia durabile, precum si o Politica Industriala Durabila, menite sa imbunatateasca modul in care se realizeaza productia la nivel comunitar, designul produselor obtinute si comportamentul consumatorilor.

Insa, pentru a-si putea pune in aplicare planurile, CE are nevoie de angajamentul ferm al industriasilor, care vor fi chemati la masa consultarilor la inceputul lunii octombrie.

Miliarde de euro pentru eco-inovatii

Principalele directii avute in vedere de noul pachet legislativ se refera la aplicarea noilor tehnologii pentru a obtine noi surse de energie, cu costuri reduse si care sa nu dauneze naturii,

utilizarea la scara mai larga a produselor biodegradabile si provenite din procesul de reciclare, schimbarea comportamentului de consum si atragerea partenerilor internationali in vederea semnarii unor acorduri in acest sens.

La nivel comunitar, multe dintre aceste masuri fac obiectul finantarilor care vor fi acordate in perioada 2007-2013, iar Romania are alocate sume importante pentru implementarea unor proiecte de acest tip. Trebuie realizate doar proiecte eligibile.

Eco-inovatiile vor beneficia de fonduri in cuantum de 430 milioane de euro, la care se adauga investitiile ce urmeaza sa fie facute prin Programul Cadru pentru Cercetare, fondurile structurale, Programele destinate sectorului energetic, inclusiv segmentul nuclear. Vorbim astfel de miliarde de euro care asteapta sa fie cheltuite eficient.

Pentru o mai buna cunoastere a produselor si a efectelor acestora asupra mediului inconjurator, CE va realiza o baza de date care va contine informatii referitoare la modalitale de producere, sursa materiilor prime, efectele producerii si consumarii acestora asupra mediului inconjurator.

Declaratiile de mediu vor fi standardizate, fiind necesara introducerea mai multor date de catre industriasi. Jucatorii din piata vor fi incurajati sa utilizeze produse "prietenoase" cu natura.

Integral in Curentul