Fostul presedinte azer Gaidar Aliev, cunoscut de comunitatea internationala pentru abuzurile savirsite in timpul mandatelor si pentru trecutul sau KGB-ist, are acum la Bucuresti o statuie, o alee si o fundatiei care ii poarta numele.

Presedintele Traian Basescu a inaugurat ieri, in parcul Tei din sectorul 2 al Capitalei, Aleea Gaidar Aliev. In parc este amplasata si statuia fostului lider din Baku. Potrivit oficialilor locali, parcul a fost reamenajat de la un capat la altul, iar aleea principala a primit numele defunctului presedinte azer.

La inaugurare au fost prezenti presedintele Traian Basescu, omologul sau azer Ilham Aliev (fiul lui Gaidar), primarul sectorului doi, Neculai Ontanu, si seful asociatiei de prietenie romano-azere, Ioan Pop de Popa. De asemenea, o delegatie de ziaristi de la Baku l-a insotit pe Ilham Aliev pe toata durata ceremoniei.

Cu aceasta ocazie, Traian Basescu l-a numit pe Gaidar Aliev “un erou al poporului azer” si l-a ridicat in slavi pe fostul kaghebist, condamnat vehement, in timpul vietii, de intreaga comunitate internationala pentru abuzurile comise impotriva propriului popor.

Basescu i-a atribuit in mod eronat lui Aliev cistigarea independentei Azerbaidjanului fata de URSS, cu care acesta nu a avut nici o legatura, si a comparat momentul cu Revolutia din 1989.

“Momentul in care Gaidar Aliev si-a smuls tara din Uniunea Sovietica, in care acest mare om politic a avut curajul sa-si conduca poporul spre libertate, are destul de multe in comun cu momentul revolutiei noastre anticomuniste’’, a declarat seful statului roman in timpul festivitatilor.

Basescu a mai spus ca atit tara noastra, cit si Azerbaidjanul lupta sa transforme zona Marii Negre si cea a Marii Caspice in oaze de securitate in regiune. La rindul sau, Ilham Aliev a multumit Bucurestiului pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor.

“Romania este a doua tara care a recunoscut independenta Azerbaidjanului si am simtit mereu ca ne putem baza pe sprijinul sau.” Cu toate acestea, actiunile guvernului de la Baku nu arata nici pe departe ca statul ex-sovietic ar avea aceleasi intentii fata de aceasta zona ca Bucurestiul.

Azerbaidjanul este extrem de apropiat de Rusia in ultimul timp si gazduieste celebrele radare pe care presedintele Putin le oferea omologului sau american George W. Bush in schimbul renuntarii, de catre acesta, la scutul antiracheta din Cehia si Polonia.

Inaugurarea a fost urmata de o ceremonie de depunere de flori la statuia lui Gaidar Aliev. Presedintii celor doua state, impreuna cu sotiile lor - Maria Basescu si Mehriban Alieva, au depus cite un buchet de trandafiri linga bustul fostului lider din Baku.

Autoritatile au memorie scurta

Purtatorul de cuvint al Primariei Sectorului 2, Anatol Albu, nu mai stie exact cine a cerut sa fie amplasata o statuie a lui Gaidar Aliev in parcul Tei.

Acesta a declarat ca isi aminteste, fara sa fie sigur de acest lucru, ca initiativa a aparut in timpul ultimelor luni de mandat al presedintelui Iliescu si ca relatia a fost una la nivel de presedintii ale celor doua state, iar primaria a primit doar ordinul de executie. Cit despre alee, “ideea a plecat de la faptul ca intre cele doua popoare exista relatii istorice.

Anul trecut, la Baku a fost amplasat bustul lui George Enescu, iar diaspora azera a dorit sa contribuie la modernizarea acestui parc, in conditiile in care in acest parc era amplasat bustul lui Gaidar Aliev. Au contribuit cu plantari de material dendrologic si cu amplasarea unor fintini muzicale colorate. Acest parc este o mindrie pentru Primaria Sectorului 2”, a afirmat Albu.

In reamenajare au fost investite circa trei milioane si jumatate de lei vechi, iar lucrarile s-au desfasurat in perioada 15 martie-15 august, banii provenind din partea diasporei azere.

integral in Cotidianul