Campania electorala din Ucraina a intrat pe ultima suta de metri. Duminica, 30 septembrie, sunt alegerile generale anticipate, desi multe sectii de votare nu sunt gata, iar in privinta listelor cu alegatorii, situatia este chiar mai grava decat anul trecut.

In plus, peste noapte, premierul pro-rus Viktor Ianukovici l-a avertizat deja pe presedintele Viktor Iuscenko in legatura cu posibilitatea ca partidul sau sa iasa din cursa, chemand poporul sa boicoteze alegerile.

Ulterior, Ianukovici a precizat ca retragerea partidului sau este privita ca „o masura extrema”. „Nu a fost decat un avertiment politic adresat presedintelui si fortelor politice de opozitie”, a tinut sa precizeze pentru cotidianul Novie izvestia, directorul Centrului pentru studii politice aplicative, Vladimir Fesenko.

In acelasi timp, politologul este convins ca scrutinul nu va permite rezolvarea problemelor acumulate, motiv pentru care Ucraina va alunca, dupa 30 septembrie, intr-o alta criza politica profunda. Iar pretexte de scandaluri si neintelegeri se gasesc la orice pas.

Cum ar fi, spre exemplu, decizia fanilor lui Ianukovici de a-si ridica tabara de corturi pe Maidan, faimoasa Piata a Independentei din centrul Kievului, pe care toate formatiunile politice inscrise in batalia electorala si-au propus sa o foloseasca drept principala tribuna pentru afirmarea aspiratiilor lor.

Pana in ziua votului, orarul de desfasurare a actiunilor propagandistice a fost intocmit pe minute. Sunt situatii cand unele actiuni se suprapun. Dar nici Partidul Regiunilor (al premierului Ianukovici), nici Blocul Iulia Timosenko, blocul pro-prezidential „Ucraina noastra - Autoaparare populara”, comunistii sau socialistii nu sunt dispusi la concesii.

Cu alte cuvinte, exista toate ingredientele necesare izbucnirii unui conflict chiar inainte de vot, comenteaza presa ucraineana. Pe acest fundal, primarul capitalei ucrainene, Leonid Cernovetki, s-a adresat justitiei si a cerut instituirea unui moratoriu asupra pietei.