Procesul de relaxare a politicii monetare bate pasul pe loc, de vreme ce si reducerea rezervelor minime obligatorii este exclusa.

Analistii chestionati de Business Standard nu exclud o majorare a dobanzii-cheie in ultima sedinta a Autoritatii Monetare din acest an, cu aproximativ 0,5%, de vreme ce inflatia este tot mai presata de majorarea preturilor la alimente, a tarifelor la gaze si de deprecierea leului.

In acest an, Banca Nationala a procedat la modificarea tabloului de politica monetara, prin patru reduceri consecutive ale dobanzii-cheie, de la 8,50% la 7%.

Tabloul de politica monetara nu va suferi modificari in sedinta de astazi a membrilor Consiliului de Administratie al Bancii Nationale (BNR), analistii financiari, chestionati de Business Standard, estimand la unison o mentinere a dobanzii de politica monetara la nivelul de 7%.

Procesul de relaxare a politicii monetare bate pasul pe loc, de vreme ce si reducerea rezervelor minime obligatorii este exclusa, chiar daca reizbucnirea inflatiei din luna august a creat premisele unei intariri a dobanzii-cheie. BNR a procedat in acest an la patru reduceri consecutive ale dobanzii-cheie, de la 8,50% la 7%.

Mentinerea pragului actual al dobanzii este explicabil de vreme ce inflatia este asteptata sa atinga pragul de 4,7% la finele anului, iar evolutia monedei nationale, aliatul de baza in lupta cu preturile, este nefavorabila.

“In scenariul nostru este preconizata mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pana la nivelul primei jumatati a anului viitor, chiar daca exista presiuni inflationiste”, apreciaza Rozalia Pal, senior analist UniCredit Tiriac Bank.

Anvergura inflatiei din luna august, de 0,86%, pune probleme de coordonare a politicii monetare pentru incadrarea in tinta anuala si, in aceste conditii, BNR nu va mai aplica reduceri de dobanda.

“Banca Centrala nu va reduce dobanda in sedinta din septembrie. Sansele pentru o majorare a acesteia sunt destul de reduse, de doar 15%”, considera Florian Libocor, analist BRD.

Expertii financiari sunt sceptici in privinta efectelor pe care le-ar putea genera o posibila majorare a dobanzii-cheie, in acest an, in procesul de temporizare a inflatiei.

Ionut Dumitru, sef-departament Cercetare Macroeconomica Raiffeisen Bank, considera ca o majorare in sedinta de astazi ar insemna fie ca scaderile realizate in acest an de BNR au fost pripite, fie ca mediul economic s-a schimbat foarte mult, ceea ce ar insemna un semnal negativ pentru piata.

BNR se astepta pentru partea a doua a anului la un soc inflationist, de vreme ce a revizuit prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,7% la 3,9%, in ultimul raport asupra inflatiei.

Pentru trimestrul patru al anului, oficialii BNR nu iau in calcul producerea unui nou soc al preturilor, insa prognoza analistilor indica presiuni inflationiste mult mai ridicate pe fondul scumpirii alimentelor, a tarifelor la gaze cu 4% si deprecierii leului.

In aceasta situatie, economistul-sef al ING Bank, Ciprian Dascalu, prognozeaza o majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5% in sedinta din luna februarie 2008.

Un articol de Gabriela Folcut

Integral in Business Standard