Interviu exclusiv HotNews.ro

Spovedania ofiterului Daianu

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Marţi, 25 septembrie 2007, 0:00


Daniel Daianu
Foto: Rompres
Documente:
Daianu despre plecarea din DIE
(26.09.2007) MP3

Candidat PNL la alegerile pentru Parlamentul European, fostul ofiter Danial Daianu povesteste in detaliu, intr-un interviu pentru HotNews.ro, de ce si cum a ajuns sa lucreze pentru Departamentul de Informatii Externe si din ce motiv a plecat trei ani mai tarziu, in 1978. cand generalul Ion Mihai Pacepa, fostul sef al spionajului romanesc, pleca in Statele Unite.

Generalul Pacepa a declarat insa pentru HotNews.ro ca iesirea lui Daianu din sistem ii ridica semne de intrebare: „in anii cand eram la carma DIE, aceasta a avut o regula sacrosanta: DIE nu este o institutie in care se intra la cerere si din care se iese la cerere.”.

Pentru Pacepa, Danial Daianu este unul dintre cei 2708 de fosti subordonati, pe care n-a ajuns sa-l cunoasca cu adevarat. “Acum il citesc din cand in cand, dar mi-e si mai greu sa stiu cu cine am de-a face. Ma indoiesc ca prezinta un pericol national”, mai spune fostul sef al DIE.

Citeste si:
Ion Mihai Pacepa, scpetic ca Daniel Daianu a parasit DIE in 1978


Dan Tapalaga: Cum v-au recrutat la DIE?
Daniel Daianu: Recrutat...mi s-a oferit o slujba. N-am fost recrutat. Eu am lucrat ca ofiter. Nu am fost recrutat ca ofiter.

Dan Tapalaga: Dar cum s-a intamplat?
Daniel Daianu: Ei cautau oameni foarte bine pregatiti. Fie ca erau ingineri, diplomati de profesie, sau, cum era cazul meu, care am facut comertul exterior.

Dan Tapalaga: Dar va amintiti imprejurarile, momentul, ziua?
Daniel Daianu: Ce conteaza? Astea sunt detalii irelevante. Absolut irelevante. Ce conteaza momentul? Ti se face oferta. Eu stiu ca eram foarte dezamagit atunci ca nu am putut sa lucrez in sistemul bancar. Deci nu se mai putea lucra in sistemul bancar, banca romana de comert exterior. O intreprindere de comert exterior nu ma atragea.

Eu si in facultate si dupa am fost inclinat spre analiza. Si acolo mi s-a oferit, totusi, o activitate de analiza.

Dan Tapalaga: V-ati pus problema atunci, cand vi s-a facut aceasta oferta, cum spuneti, sa o refuzati? Sa spuneti nu. Nu vreau sa lucrez la DIE.
Daniel Daianu: Dar am si declarat. Am avut o perioada de vreo doua trei luni, in care... Cred ca si dansii se gandeau atunci daca, totusi, sa ma angajeze. Eu am avut o serie de dileme, de intrebari, inca din timpul scolii, la care raspunsurile nu erau destul de lamuritoare.

Imi dau seama ca prezenta mea in activitatea de sinteza a fost si o urmare a judecarii ca nu as fi bun de operativ, ca nu sunt bun de operativ. Sunt un om care isi face probleme. Si problemele au persistat, si framantarile mele...si in finalmente am cerut sa plec. Asta s-a intamplat.

Adica, am pornit cu framantari, am continuat cu framantari, care au condus la acest deznodamant, dupa o perioada de timp.

„Nu am facut nimic impotriva unui cetatean roman”

Dan Tapalaga: In toti acesti trei ani vi s-a cerut sa scrieti note informative despre diverse persoane?
Daniel Daianu: Eu nu am facut referire la oameni. Deci, eu nu m-am ocupat de activitatea operativa. Deci nu m-am ocupat de asa ceva.

Dan Tapalaga: Exclusiv de sinteza?
Daniel Daianu: Nu-mi cereti acuma... Sunt ca in fata unui complet de judecata. Nici nu ar trebui sa avem un asemenea dialog. Nu este firesc. Ce sa va spun? Sa va asigur ca nu am facut nimic impotriva unui cetatean roman? Eu nu am lucrat in strainatate.

Dan Tapalaga: Spuneti ca va simtiti ca in fata unui complet, dar stiti bine ca in lipsa unor clarificari publice, presa si opinia publica sunt libere sa speculeze.
Daniel Daianu: Pot sa speculeze orice. Daca eu va spun ca nu am facut asa ceva, si faptul ca in 78 mi-am dat demisia...

Dan Tapalaga: Nevoia de clarificare n-ar trebui sa va deranjeze. Sub nici o forma.
Daniel Daianu: Nu ma deranjeaza nevoia de clarificare. Dar maniera... Maniera in care puneti intrebarile. Eu va intreb pe dvs: nu va este suficient ca va spun ca am avut framantari, am continuat cu framantarile, aceste framantari au condus la plecare, la cerere. Eu nu am plecat pentru ca am fost lasat la vatra. Eu am plecat la cerere din Directia de Informatii Externe.

Sa stiti ca nu orice activitate sau orice compartiment din Securitate sau din Ministerul de Interne a lucrat impotriva interesului national. Nu, exista interese nationale care au dainuit dincolo de regimul politic.

Dan Tapalaga: Eterna distinctie dintre securistii buni si securistii rai...
Daniel Daianu: Nu-i adevarat. Nu exista om imaculat. Oriunde ai fi, trebuie sa ai constiinta. Eu va intreb.

Putem condamna cu nonsalanta, in bloc, de pilda, conducerea Partidului Comunist din Cehoslovacia care a initiat miscarea de reforma? Pe Dubcec, pe Mlinar, ii condamnam? Dar sunt astazi lideri in Europa, in Uniunea Europeana, care au fost maoisti in tinerete, au fost trotkisti...Ii desfiintam, ii scoatem din istorie? Exista o logica a sistemului si exista o varietate de circumstante.

Si exista varietate de atitudini individuale. Eu nu vreau sa judec pe altii. Dar va invit si pe dvs sa-mi judecati circumstantele particulare.

Dan Tapalaga: Eu nu va judec. Pun intrebari. Atata tot.
Daniel Daianu: Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu am prezumtia in momentul de fata de nevinovatie. Prezumtia este de vinovatie. Adica trebuie sa dovedesc ca nu am facut ceva rau, ceea ce se prezuma ca am facut. Asta e logica intrebarilor dvs.

„Bunicul meu a fost ilegalist”

[c:2:s]Dan Tapalaga: Pentru ca in Romania ultimilor 17 ani, toata discutia despre colaboare, apartenenta la fosta Securitate, pleaca de la prezumtia ca asta n-a fost in regula. Ca a fost o colaborare vinovata.
Daniel Daianu: E clar ca dvs. impartasiti acest punct de vedere. Nu sunteti intr-o pozitie oxfordiana, sa spuneti ca sunt simplu vehicul de transmitere a intrebarii. Eu ma trag dintr-o familie cu vederi de stanga. Bunicul meu a fost ilegalist, a murit in 46, fusese batut. Nici n-a apucat sa vada zorii asa zisului socialism in devenire. N-a apucat. Asta a fost familia mea.

Eu nu am avut in familie membri PNTCD, ai partidului liberal, care sa spuna: mai baiete, uite cum s-a facut istoria. Eu am evoluat in aceasta societate asa cum era ea croita, mi s-a oferit un loc de munca pe care nu l-am judecat asa cum il judecam astazi. Aveam, cat aveam atunci? 23 de ani. Aveam dubii si intrebari, ca tanar atunci. Pentru ca, va spun.

Eu citeam literatura economica de pe bancile facultatii. Deci imi puneam intrebari. Era clar ca economia nu mergea asa cum imi doream. Existau restrictii de deplasare. Dar, acceptam sistemul, asa cum era. Atunci nu imi dadeam seama ca as putea sa fac ceva sa-l schimb. Am facut acel pas. Perfect. Am avut mari dileme, si vi le-am spus. Ce sa va spun? Ca am stat in carantina doua-trei luni. Pentru ca si-au dat seama ca nu sunt un om potrivit pentru aceasta activitate.

„Am plecat la cerere din DIE”

Dan Tapalaga: Ce inseamna ca ati stat in carantina?
Daniel Daianu: Doua trei luni practic nu am facut nimic. Asta va pot spune. Pentru ca, la un moment dat, si dansii au stat in cumpana daca sa fiu angajat sau nu. Deci doua trei luni nu am facut absolut nimic. Si viata a aratat ca si dubiile dansilor, si indoielile mele, viata le-a validat...Am invatat limba portugheza atunci. M-am caznit sa invat pentru ca analizam economia mondiala.

Si pot sa va spun: ma ocupam de America Latina. Deznodamantul era inevitabil. Era doar o chestiune de timp. Si am profitat de fuga gereralului Pacepa. Insa am profitat in sensul ca in loc sa urc in sistem am cerut sa plec. Pentru ca nu puteam, imi faceam foarte multe probleme. Probleme despre care unii ar spune ca denota slabiciune. Si am plecat. Am plecat la cerere.

Am incercat sa intru in invatamant. Eu eram un student bun, eram considerat un student eminent. Prima data mi se deschideau portile, dupa care, dupa doua trei zile, mi se spunea ca nu am post.

Dan Tapalaga: Asta era consecinta...
Daniel Daianu: Nu stiu. La mine scria ofiter, clar, ca am lucrat in ministerul de interne. Stiti dvs, cand se iese din sistem esti legendat....(se corecteaza repede) ...cand nu iesi din sistem, cand treci dintr-o munca in alta. La mine, in livretul militar si in cartea de munca, asta scrie: ofiter. Pentru perioada aceea. Eu va asigur ca nu mai gasiti pe o carte de munca asa ceva scris.

Dan Tapalaga: De ce?
Daniel Daianu: Nu-mi cereti...Ganditi-va si dvs. Incercati sa faceti rationamente logice. Sa vedeti ca asa este. Si am intrat dupa aceea ca documentarist intr-un centru de documentare. Dupa aceea am intrat in cercetare, dupa un an de zile am dat un examen. Si dupa aceea, am facut ce mi-a placut...

„Sunt o exceptie care intareste regula”

Dan Tapalaga: O secunda as vrea sa mai ramanem la episodul iesirii din DIE. Si eu am profitat cumva de fuga generalului Pacepa pe care l-am intrebat ceva despre iesirea dvs. din sistem. Iar raspunsul suna asa: „Nu mai eram in Romania cand Dl. Daianu a incetat sa mai lucreze in sediul DIE, si nu am cum sa stiu daca a fost concediat sau transformat in ofiter acoperit.

[c:3:d]Ambele constituiau posibilitati reale. "Demisia" sa din DIE imi ridica insa semne de intrebare. In anii cand eram la carma DIE, aceasta a avut o regula sacrosanta: DIE nu este o institutie in care se intra la cerere si din care se iese la cerere.”
Cum comentati?

Daniel Daianu: Uitati ca, uitati ca poate sa fie o exceptie care intareste regula. Si, daca vreti o dovada...este o dovada care...aaa...tine iar de o logica elementara. Un ofiter care pleaca, nu numai din DIE, cred, nu sunt un om suficient de familiarizat, dar cand te duceai la noul loc de munca, nu-ti aparea in cartea de munca si in livret: ofiter in rezerva.

Pai cum mai erai acoperit? Asta e logica elementara. Pai, cand il acoperi pe unul (rade...) ii scrii in cartea de munca ofiter, si apoi redactor si lucrator in comertul exterior. Si tanar fiind, m-am intrebat, cum o sa imi gasesc de lucru? Cum ma angajez in invatamant daca mi se va scrie acolo ofiter. Si am intrebat: mi se va scrie ofiter aici? Si mi s-a spus: da. Pentru ca dvs. plecati la cerere. Dvs. nu mai lucrati pentru noi.

Dan Tapalaga: De ce sa va scrie asta? Pentru ca va facea mai mult rau, nu? In sensul ca unde ajungeati erati perceput....
Daniel Daianu: Da. Si am fost perceput asa. Si pot sa va spun ca am avut colegi in institutul de economie socialista care au considerat ca sunt securistul Daianu. Si astazi sunt oameni care au considerat ca venise un om de la ministerul de interne.

Dan Tapalaga: Pai si nu puteati sa le spuneti: va rog taiati chestia asta cu ofiter din cartea de munca.
Daniel Daianu: Omul care pleca de acolo prin cerere...Si asta va spun, cred ca va confirma domnul general Pacepa...poate ca am fost singurul caz care a plecat. Eu nu stiu, poate. Va intreb: cand vrei sa conspiri pe cineva...nu poti sa trimiti pe cineva sa lucreze in alt domeniu de activitate si sa devoalezi ca a fost ofiter pana atunci. Am avut oameni care m-au privit cu ostilitate. Cine, securistul de Daianu? Aceste reactii au fost si dupa 89.

„Poate ca am o labilitate pe care altii nu o au”

Dan Tapalaga: Ati spus: timp de 17 ani am evitat sa intru in politica iar unul din motive era apasarea...
Daniel Daianu: M-a apasat. Si stiti de ce m-a apasat? Chiar daca eu ma consider un om care se poate uita in oglinda. Sistemul a fost rau, domnule Tapalaga. Poate imi reprosez si pasul acela, cand am ezitat. Si v-am spus: am avut doua trei luni de carantina. Nu am nonsalanta, nu am o atitudine care sa imi permita sa trec usor peste diverse episoade din viata mea. Ma macinam. Sunt un om care ma macin.

Si ca ministru, cand am fost, ma macinam. Pentru orice problema. Am simtit-o ca o povara. Filozofia asiatica face adesea apel la sentimentul de vinovatie si de rusine. Sunt un om pentru care acest sentiment conteaza foarte mult. Pentru mine conteaza enorm ce spun oamenii despre mine. Daca pot sa ies in piata sa cumpar paine, cum ma trateaza oamenii.

Cand oamenii imi zambesc si imi multumesc, eu sunt tare multumit. Cand oamenii gandesc rau despre mine sunt extraordinar de marcat. Si momentul de acuma, din aceste zile, m-a marcat, sa stiti. Asa sunt eu facut. Poate ca am o labilitate pe care altii nu o au. Pentru ca sunt unii care sunt de stanca, nu isi fac probleme. Eu sunt un om care isi face probleme. Asta e structura mea sufleteasca.

Nici nu mi-a placut viata politica. Ati vazut. Eu sunt inclinat mai mult catre zona tehnicului, mi-au placut finantele. Politica nu imi place, nu sunt un politician de profesie. Chiar si aici pe listele PNL, sa stiti ca am ezitat pentru ca viata de parlamentar european nu cred ca este incantatoare. Cei mai multi sunt politicieni.

Am cativa prieteni acolo, care sunt confrati de-ai mei din domeniul finantelor, cum este Rozati. Un foarte bun economist polonez care a fost si ministru de externe. Si daca in ultima instanta am acceptat aceasta oferta, am facut-o pentru ca am fost incurajat pentru a activa, daca va fi cazul, in Comitetul de politica monetara si de buget, unde se plamadeste bugetul Uniunii.

Asta a fost argumentul. Pentru ca eu nu am nevoie sa ma duc. Eu lucrez pentru o banca reputata in Romania. Am fost incurajat si de colegii mei de la Banca Nationala. Deci n-am nevoie sa se resuscite aceasta istorie. Si ii spun domnului general Pacepa: asta este situatia.

[c:4:s]Si domnia sa stie, puteti sa-l intrebati sa vedeti ca asa este, pentru ca domnia sa stie cum se faceau „legendarile”. Toti care mergeau in institute sau in intreprinderi de comert exteriror, la nici unul nu scrie ca este ofiter, de unde vine...Va rog sa-i transmiteti domnului Pacepa, ca nu pleca nimeni...

„Daca generalul Pacepa nu pleca, as fi avut probleme mari”

Dan Tapalaga: Asta a si spus domnul general Pacepa: ca nu pleca nimeni din DIE.
Daniel Daianu: Pai nu pleca ....V-am dat argumentul: eu am plecat. Pentru ca nu mai puteam. Nu puteam sa fiu tinut. Chiar inainte de plecarea generalului, mi s-a spus: domnule, nu se poate pleca. Si daca domnul general Pacepa nu pleca, eu as fi avut mari probleme. Pentru ca eu, pana la urma, tot hotaram sa plec. Pentru ca eu doream sa fac altceva. Si nu poti forta pe un om sa faca altceva decat ce doreste.

Dan Tapalaga: Domnul general Pacepa spunea, citandu-l pe Putin, „There are no ex-KGB officers. A KGB officer leaves us only feet first." Si mai spunea ca asta se aplica si serviciilor romanesti de informatii.
Daniel Daianu: Acuma va spun un lucru...Eu nu am ramas in strainatate, deci nu am defectat...

Dan Tapalaga: Dar v-ati gandit, dupa ce ati iesit din DIE, sa plecati din tara?
Daniel Daianu: Domnule Tapalaga...In acel deceniu de plata a datoriei externe, mie imi era clar ca sistemul se afunda tot mai mult. Eram tare nemultumit...Va mai spun ceva care vi se pare iarasi...Eu am o mama pe care o iubesc foarte mult. As fi avut mari probleme sa imi las mama...Nu vi se pare convingator. Si ati avea de ce sa nu vi se para convingator.

M-am gandit, intr-adevar, in ultimii ani sa plec din tara. In ultimii ani. Insa nici nu se putea pleca. Eu in strainatate nu puteam sa merg. Am avut si niste idei nastrusnice...Inclusiv in timpul unui campionat mondial. La doua campionate mondiale. Sa traversez inot ...Pentru ca nu mai puteam. Eram deprimat. Vedeam magazinele acelea goale.

Puteai sa cumperi o ciocolata buna de la duty free-uri numai daca aveai un copil. Totul era deprimant. Si eu intelegeam si economic ca sistemul se prabuseste. Si de aceea am scris ce am scris...

Criticile fostului ofiter Daianu impotriva regimului comunist

[c:5:d]Dan Tapalaga: Ati scris in 86 un articol care critica economiile din est si le profetea cumva sfarsitul.
Daniel Daianu: Au fost trei articole. A fost un articol, eu i-am spus crestere oneroasa, pentru ca daca ii spuneam crestere pauperizanta...terminologia conta mult atunci ca sa treaca un articol.

Am folosit o modelare prin care am incercat sa arat ca economia de comanda era caracterizata de penurie, este conceptul folosit de Ianos Kornay, iar strategia lui Ceausescu de a plati datoria externa inainte de termen, cele 10 miliarde de dolari, ducea la saracirea populatiei si practic la foamete. Si am incercat sa ilustrez prin modulare asa ceva.

Si printr-o terminologie foarte tehnica, v-am dat un exemplu, in loc de pauperizant am folosit oneros, a reusit sa apara acest material. Dupa aceea iarasi a fost un material legat de plata datoriei externe, care a fost evocat in presa din Ungaria si din Polonia. Au venit economisti atunci in Romania, au vrut sa discute cu mine...presa de acolo semnala inceputul unor reforme.

Credeau ca daca a scris Daianu asa ceva, e un semnal ca vor incepe reforme si in Romania...Pe urma e un articol pe care l-am semnat cu bunul meu prieten Pilat, care a murit acum doi ani, si in care noi pledam pentru reforma sistemelor economice.

Dan Tapalaga: Acum, multi s-ar intreba, cum a fost posibil sa publicati textele acestea?
Daniel Daianu: Au fost texte foarte tehnice. Trebuie sa fii un bun economist ca sa intelegi. Eram privit ca un iconoclast. Va spun acest lucru. Si textele acestea ...a durat un timp pana sa apara. Foloseam o terminologie din analiza macro si micro, analiza foarte serioasa. Foarte putini studenti de la ASE o parcugeau. Era o tehnica atunci ca sa folosesti cateva citate ca sa lasi esenta sa ramana.

Si eu am facut acest lucru. Tot in acei ani, am folosit citate din Ceausescu intr-un material in care foarte transparent am pledat pentru reforme de piata. Pentru ca puteai sa folosesti citate din Ceausescu ca sa-ti sprijini ideile. Si am facut acest lucru. (...) Noi am vut niste caiete de studii, cu circulatie foarte limitata. (...)

„Sa explice raportul Tismaneanu de ce marxismul captiveaza in continuare”

Dan Tapalaga: Sunteti de acord cu concluziile raportului Tismaneanu: regimul comunist a fost ilegitim si criminal?
Daniel Daianu: Da, sunt de acord ca sistemul a fost rau. Sistemul a fost genetic rau. Asta cred eu. Spre deosebire de altii care pot argumenta ca a fost aplicat gresit, eu cred ca sistemul avea in gena...Manifestul comunist, Statul si revolutia, lucrarea lui Lenin, imaginarea sistemului ca o fabrica pe care o conduci de sus...deci avea in gena organizarea si filozofia de tip totalitarist.

[c:6:s]Insa, insa...ce cred ca raportul Tismaneanu trebuie sa explice. Si asta ramane pentru dezbaterea publica. Trebuie sa explice de ce totusi marxismul captiveaza in continuare? De ce functioneaza partide comuniste? Chiar reformate, dar functioneaza. Participa la jocul democratic. Vedeti, un partid nazist nu participa la jocul democratic. Nu i se da voie. Aici ar trebui sa se dea niste raspunsuri.

Ori lumea occidentala este in continuare opaca la ceea ce s-a intamplat in fostele tari comuniste. Daca regimul a fost criminal, si in gena are gandirea totalitara, de ce sunt lasate sa participe la jocul democratic. De ce marxismul captiveaza in continuare? Nu poti sa spui: sunt naivi! Nu poti sa termini discutia aici. Nu este suficient.

Nu poti sa spui ca Sartre este un naiv si cu asta s-a terminat. Noi trebuie sa mergem inainte cu discutia.

Dan Tapalaga: Raportul Tismaneanu vine cu solutii si vorbeste despre lustratie, despre interdictia de a mai participa la jocul democratic, de a candida. Judecand dupa rigorile seci ale raportului, nenuantate, dvs. n-ati mai putea candida la Parlamentul European. Cum vedeti lustratia?
Daniel Daianu: Eu nu stiu daca la 17 ani mai are sens asa ceva. Eu nu in 90 am decis sa nu intru in viata politica anticipand lustratia. Tot astfel, nu eu m-am propus pentru un guvern CDR. Am fost solicitat. Am avut acest sentiment ca e cazul sa stau linistit.

Desi, imi pun intrebarea: de ce sunt eu vinovat ca m-am nascut in acel sistem? Ca mi s-a pus cravata rosie, ca am fost facut UTC-ist, ca am devenit membru de partid. Dupa o anumita logica orice membru de partid este condamnabil. Inseamna sa lustrezi 4 milioane de oameni? Oamenii n-au facut acest pact cu Diavolul, nici pe departe.

„Volodea Tismaneanu a declarat ca a fost neomarxist. Si eu am evoluat.”

Dan Tapalaga: Si atunci, criteriile cum le stabilim pentru o lege a lustratiei?
Daniel Daianu: Vinovatiile trebuie individualizate. Eu nu merg pe categorii de oameni. Nu merg pentru o pledoarie pro domo, ca e cazul lui Daianu. Nimeni nu a fost infailibil. Toti avem sa ne reprosam ceva intr-o viata.

Dan Tapalaga: Dar tentativa de stabilire individuala a unor vinovatii este un esec lamentabil. CNSAS a complicat si mai tare lucrurile.
Daniel Daianu: Sa va intreb asa: aveti o suta de persoane. Stiti ca una e nevinovata, nu stiti care, si 99 sunt vinovate. Ce faceti? Ii trimiteti la inchisoare pe toti si spuneti ca ati rezolvat problema? Intr-o democratie se poate tolera asa ceva? Trei ani am fost in acel serviciu. Ai fost trei ani de zile, esti demolat. Nu mai existi pentru societate. Eu nu clamez aici iertare.

In sinea mea ma simt cu constiinta curata. Eu ma pot privi in oglinda. Nu am lovit un om. Am cautat sa ajut oamenii. Si cred ca am un spirit al dreptatii. Oamenii evolueaza. Chiar Volodea Tismaneanu a declarat ca a fost neomarxist pana a plecat din Romania. Chiar daca neomarxismul inseamna scoala de la Frankfurt. V-am spus, eu m-am tras dintr-o familie de stanga, la fel cum s-a tras si Volodea.

[c:7:d]Tatal lui a fost ilegalist, bunicul meu a fost ilegalist. Si eu am evoluat. ...Nu putem cu mintea de acum sa judecam evolutii umane, de-a lungul a patru decenii. Barroso a avut vederi maoiste in tinerete, Jospin a fost trotkist, Joska Fisher era in strada. Pai, si Reagan a avut vederi de stanga cand era tanar actor. Daca judecam asa, pe toti ii terminam.

De aceea eu pledez totusi pentru intelegere. Si sa platasca acela care n-a avut constiinta. Ca puteai sa fii lipsit de constiinta si oriunde erai. Puteai sa nu ai nici o treaba cu Securitatea si cu Partidul Comunist si sa fii o canalie. Eu mai cred ceva.

Ca in afara de fortele represive institutionalizate, exista o logica a sistemului: sistemul acela obliga oamenii in mod constient si pe altii in mod inconstient la complicitati.

Dan Tapalaga: Generalul Pacepa spune: domnul Daianu era unul dintre cei 2708 subordonati ai mei.
Daniel Daianu: Domnul Pacepa a lucrat ani de zile in acel sistem, stie mult mai multe decat stiu eu. Eu am hotarat sa plec dupa trei ani. Am spus: domnule, vreau sa plec.

Dan Tapalaga: V-au mai cautat dupa aceea cei de la DIE?
Daniel Daianu: Sigur ca am fost supravegheat, orice ofiter plecat este...Intrebati-l pe domnul Pacepa.

Dan Tapalaga: Dar v-au cerut sa reveniti?
Daniel Daianu: Nu, asta nu. O singura data s-a incercat, va spun: eu locuiam pe Dorobanti si au vrut casa mea sa o foloseasca...Stiti, pe acolo trecea Ceausescu. Si le-am spus: eu nu fac asa ceva. Dar sunt convis ca eram supravegheat.

De ce nu are Daianu dosar la CNSAS

Dan Tapalaga: V-ati vazut dosarul la CNSAS?
Daniel Daianu: L-am cerut. Cu luni in urma, anul acesta. Am vrut sa vad cine vorbea de mine in institut.

Dan Tapalaga: De ce aveti curiozitatea asta abia acum?
Daniel Daianu: Ani de zile am fost adeptul pozitiei mai bine nu, ca sa nu am dezamagiri. Pentru ca am avut banuieli si fata de niste oameni foarte apropiati.

Dan Tapalaga: Banuiesc ca va faceau toti securistul institutului.
Daniel Daianu: Asta era pe fata. Nu toti, aveam doi sau trei care, la o adica, spuneau: nu discut cu tine ca esti securist. Pe mine m-ar fi intersat alte relatari, de alta natura.

Dan Tapalaga: V-ati vazut dosarul in cele din urma?
Daniel Daianu: Nu, nu l-am vazut.
Dan Tapalaga: De ce?
Daniel Daianu: Banuiesc ca dosarele de ofiteri nu se dau.

Dan Tapalaga: V-au raspuns de la CNSAS ca nu au dosarul acolo?
Daniel Daianu: Da. Da. Deci, despre ofiteri nu se dau dosarele. Despre fosti ofiteri.

Dan Tapalaga: Ar trebui sa le dea, totusi, nu? Cei de la SIE, care le au in arhiva.
Daniel Daianu: Nu comentez. Eu va spun atata: as fi vrut sa vad cine sunt cei care au spus vrute si nevrute despre mine.

Dan Tapalaga: Credeti ca a fost nedreptatita Mona Musca?
Daniel Daianu: Imi puneti o intrebare foarte dificila. Doamna Mona Musca a gresit atunci cand a ascuns ca a colaborat. Putea sa spuna. A doua greseala este cand, alaturi de Adrian Cioroianu, s-a erijat in port drapel al proiectului. Nu trebuia. Mie imi pare foarte rau pentru dansa.

„Judecati viata fiecarui om”

Dan Tapalaga: O judecata simplista, maniheista ar spune asa: e cinic, un fost colaborator al Securitatii iese din politica si un fost ofiter merge in Parlamentul European!
Daniel Daianu: Chiar dumneavoastra v-ati structurat in anume fel intrebarea: deci o gandire maniheista, unilaterala. Iar aprecierea dvs, iertati-mi indrazneala, omite un aspect esential: eu nu am iesit in 1989 din Directia de Informatii Externe. Modul in care este formulata intrebarea oculteaza exact un aspect esential.

Eu am iesit in 1978! Opinia mea este ca viata unui om nu se pune intr-un singur talger.

Se pune in doua talgere. Iar daca exista aceasta pata in viata mea, va rog sa judecati toata istoria vietii mele si sa o circumstantiati. In opinia mea, nu este corect sa se spuna ca toti cei care au intrat in Ministerul de Interne, in Ministerul Fortelor Armate, au facut-o stiind ca acestea sunt structuri opresive, mecanisme institutionalizate. Atunci orice membru de partid este de blamat.

Doctrina politica a organizarii sistemului nu era a Securitatii, era a partidului. (...) Caut sa inteleg un sistem. Pentru ca asta am cautat toata viata mea. Pentru ca de aceea am si iesit.

Daca eram un om cinic, care nu-si facea probleme, care era preocupat de mers in strainatate sa-si aduca sticle de whisky si tigari si sa traiasca bine ca un privilegiat al sistemului, nu ieseam din sistem! Nu putem sa luam din viata unui om doar un episod din viata unui om, trebuie sa judecam viata in ansamblu. Asta este pozitia mea. Si nici nu e cazul sa ma contrapuneti doamnei Mona Musca.

Judecati viata fiecarui om. Daca ar fi dainuit sistemul, nu va puneati aceasta intrebare. Ca poate si dvs. erati membru de partid azi. Te avertiza cineva ca se va prabusi sistemul? Vezi ca pasul acesta te va urmari toata viata! Asta era logica sistemului! Repet, important este ce ai facut.

[c:8:s]Puneti-va intrebarea asta: cati au mai facut ce a facut Daianu? Si daca mai gasiti cativa...Nu puteti porni de la logica generalului Pacepa, ca acolo nu se pleaca decat mort. Uite domnule ca am plecat si nu sunt mort. N-am dus-o extraordinar. Am dus-o cum au dus-o si ceilalti romani. Insa am fost privat de avantaje pe care altminteri le-as fi avut daca ramaneam acolo.

Insa sufleteste eram linistit, eram multumit. Sa stiti ca pe mine ma doare enorm cand mi se spune securist. Enorm ma doare. Pentru ca nu am facut nimic rau.
-
„N-am fost Gabriel Andreescu sau Radu Filipescu. N-am avut curajul lor”

Dan Tapalaga: Va doare pentru ca sintagma asta inseamna ceva rau.
Daniel Daianu: Da, pentru ca asa cum este proiectata in mentalul colectiv in momentul de fata, asa este. Asta este, si in buna masura este adevarat. Nu pot sa spun ca nu au existat structuri de control. Asta e o tampenie. Au existat structuri de control. Dar important era ca fiecare sa aiba dialogul cu constiinta si sa ia o decizie. Pe care eu am luat-o. Ma doare pentru ca nu am ce sa-mi reprosez.

De ce sa fiu eu facut raspunzator pentru un sistem pe care nu l-am creat eu, pentru ca trei ani de zile am avut o activitate de care m-am despartit cu ani buni inainte de 89. Am facut atat cat am avut curajul. Eu n-am fost Gabriel Andreescu si nici Radu Filipescu. N-am avut curajul lor. Dar am simtit ca sistemul nu e bun si eu consider ca am incercat sa fac ceva. Si asta este consemnat.

Va mai spun ceva: in 88 am primit un telefon de la Geneva, de la Comisia Economica ONU pentru Europa, sa elaborez un raport despre economia Romaniei. Da, dupa un minut am mai primit un telefon. Va imaginati ce fel de telefon. Am avut o intalnire dupa aceea. Asta e o dovada ca eram sub urmarire permanenta. Asta trebuie puse in talger cand se judeca.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2100 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  La Cotroceni canta GoldenBlitz (Marţi, 25 septembrie 2007, 23:52)

  Istoricescu [anonim]

  Cititi Istoria Statului Roman pre-comunist. E complet diferita de cea a RPR, RSR, PCR. Asa veti intelege dece este atacat PNL. Tov. Basescu (si surlarii) au inaugurat statuia, din Tei, a colegului de Servicii. Nu e Pupaza, dar e cucuvea din Tei. Mesajul: Putinica, PNL e pe mana mea (adica DNA), stai in pace. Statuia KGB a erupt in inima Ghikulestilor, niciun picior de Liberal, nicio ocheada pe la W. Suntem NOI Putine Ka Gheorghe din Dej si Ana Pauker din 44, chiar daca ea era fara un sfant, acum coana Ana P e cu finante serioase. Ia arunca un ochi ce de mai case fac in Ro nepotii lui Coana Ana .(Tovarasa Ana nu mai e la moda, ma-ntelegi Mata).
 • 0 (0 voturi)    
  ofiteri acoperiti la vedere (Marţi, 25 septembrie 2007, 23:53)

  corvus coraX [anonim]

  In fapt traim intr-o lume unde, trecutul celor care ne-au condus dupa 1989 il putem doar banui. Orice poti spune despre Daianu, dar ca e prost nu poti. Este un tip superinteligent si tocmai asta da de gandit cand ai vrea sa tragi anumite concluzii... Securitatea nu renunta la oamenii de valoare!! Si aici sunt sigur ca Pacepa are dreptate. Daca stam sa ii privim pe Tariceanu, pe Nastase, Roman, Patriciu, toti acestia au avut un trecut asemanator. Inteligenti, "inruditi" cu protipendada comunista, foarte bine pregatiti.Toti cei ce au lucrat in comertul exterior si turism au fost colaboratori, ofiteri sau ofiteri acoperiti. O legatura logica ar avea faptul ca Daianu nu a putut sa isi vada dosarul de securitate. Este deci foarte posibil sa fie inca ofiter acoperit activ. De multe ori, rolul celor acoperiti era mult mai important decat a celor ce lucrau "la vedere". Raman la convingerea ca si la ora asta Romania este condusa de ofiteri acoperiti, ca economia a fost confiscata de fosta securitate. Specialistii in prognoze economice ai Securitatii cum era Daianu nu puteau sa prevada (dovada sunt insasi articolele "curajoase" aparute sub semnatura sa) colapsul economiei socialiste. Si, unde se fac prognoze, se fac si planuri pe termen mediu si lung. Si, cel mai important plan, care sunt convins ca a fost foarte bine pus la punct din timpa fost acela de preluare a puterii politice dar mai ales economico-financiare de catre Securitate. Cine isi aduce aminte ca pe la inceputul anilor '90 Ceausescu si-a pierdut increderea in Securitate?! De ce?! pentru ca se pare, inca de pe atunci, Securitatea incepuse sa devina autonoma economic, tinerilor securisti precum Daianu le suradea mult mai mult capitalismul in care traiau mai mult sau mai putin acoperit, multi au devenit agenti dubli, unii deschizand relatiile cu occidentul, altii ramanand in solda KGB iar altii chiar agenti tripli. Este foarte greu de refacut acest puzzle, dar toate elementele duc spre aceste concluzii.
 • 0 (0 voturi)    
  Mercenarii penelistilor, bagati in fata, capi de serie in campionatul european, datorita crizei de membri: intimi, de gasca, de valoare, de culoare, de orice. (Marţi, 25 septembrie 2007, 23:57)

  Poetul prozaic [anonim]

  Cu mercenarii Daniel Daianu si Renate Weber, liberalii arata ca n-au cu ce sa iasa la intrecere.
  Cand incep strigaturile despre convigerile liberale ale mercenarilor, increderea lor netarmurita in valorile liberale si alte papagalagisme, la fel de bine platite ?

  La asa convingeri, asa caractere,
  Mari is amatorii dornici de putere,
  Weber-stein-Daianu, bicefal listat,
  La trecutu-ti mare ...mercenariat .
 • 0 (0 voturi)    
  Daianu saracu.... (Miercuri, 26 septembrie 2007, 0:34)

  manoil [anonim]

  Nu stiu cata lume observa ca discursul lui daianu e foarte asemanator cu cel al lui Voiculescu. Noi, adica securistii, am fost patrioti, am facut ce era bine pentru tara.

  Asa se justifica si nazistii, am facut ce era bine pentru tara, am crezut ca... Pe nazisti, pe legionari ii mai cred, au facut-o din convingere idioata, dar pe astia nu. Au fost profitori si atat. le-a mers tare bine, ingrozitor de bine, le-a placut la nebunie gustul de a fi sefi, de a chinui oameni. Nu e vorba de a schingiui, e vorba de a le distruge orice idee de libertate. Pentru genul asta de ofiteri, oamenii sunt precum curvele lor, niste obiecte demne doar de a le satisface orgoliul bolnav. Daianu, saracu...
 • 0 (0 voturi)    
  ar trebui sa-i pupati in c*r (Miercuri, 26 septembrie 2007, 0:42)

  capcaunul [anonim]

  asa, ca de mijloc dreapta ce sunt si fara parinti care au activat in 'structuri': citesc articolul si vad un om doxat si justificativ, suferind de himere. daca intr-adevar nu a dat in gat si nu a facut politie politica (si se poate, secu avea nevoie si de specialisti nu numai lepre), ar putea sa fi fost unul din cei f. buni specialisti care au facut tarii cinste prin pregatirea lor. si sincer cred ca, voi, cateii care vociferati pe fata si aveti chilotii murdari de ura, delatiune, lipsa de caracter, unii dintre voi zic ar trebui sa'i pupati in c*r pe oamenii de genul asta (din nou, presupunand ca n-a facut politie politica)

  orice p**ifrici care a vut norocul sa nu i se testeze caracterul fiindca s-a nascut prea tarziu (cad in pacat si eu aici) si n-a apucat sa dea cu subsemnatul, se crede indreptatit sa puna la zid toata oala sistemului la aceleasi markere.. pai papagalilor, sa va intre bine in cap: daca puneti egal intre expertul care si-a facut meseria mai la modul abstract si maimutoii care ne-au vanat pe strada, multi dintre ei, neanregimentati pe fata facand parte acum din opozitia "neprihanita", daca veti pune semnul egal, repet, inseamna ca nu sunteti buni nici cat o ceapa degerata..

  ce-a fost daianu? prim-secretar? sa bea ca porcu', f*ta juma de judet si sa traga cu arma pe camp dupa muncitori? securistu de serviciu? a taiat, a omorat, a deturnat fonduri ca voiculescu si compania de sunet? cand va vad cum va arde toata ziua melita ca la gaini proaste, mi se face nene o greata de zile mari... nu aveti dovezi da' sunteti primii sa aruncati cu piatra, bunilor samariteni ce sunteti!!
 • 0 (0 voturi)    
  Hotnews IN SLUJBA SATANEI (Miercuri, 26 septembrie 2007, 0:57)

  Bunicu Belioz [anonim]

  Bravo Daianu ! Inainte de a fi liberal, pesedist sau PD-ist esti si ramai un om nu doar inteligent ci chiar eminent: am avut ocazia sa te ascult in preajma lui Andrei Plesu si a unui anume laureat Nobel pentru economie. Vezi-ti de calea ta si lasa-i pe "onanimii" (= anonimii frustrati de la hotnews, cotroceni si de aiurea) sa latre cat vor. Ai devint brusc interesant pentru ei pentru ca vor sa lovesca prin tine in PNL, pentru ca partidul asta a facut Marea Unirea, pentru ca fara PNL nu am fi fost stat national, pentru ca PNL are pe pereti Bratienii, in timp ce alte partide au un singur tablou cu un marinar ciocush, cu vodca in mana. daca te uiti in partea de jos a taboului din sediile PD in partile de jos se vede parul unei blonde. No joke.
 • 0 (0 voturi)    
  Hai domne sa fim seriosi (Miercuri, 26 septembrie 2007, 0:58)

  manoil [anonim]

  Domnul capcaunu #5.

  daianu a slujit raul. Si el recunoste ca a fost vorba de o chestie de gena maligna, ca fost o chestie oribila comunismul. Dar o chestie care lui personal i-a folosit enorm. Ce specialist a fost un ministru de groaza, un incompentent, cel mai prost ministru de finante din istoria Romaniei. Cred ca aici nu poate exista controversa. intrebati orice om din minister care l-a prins. era de groaza. De o prostie indubitabila....
 • 0 (0 voturi)    
  @7 (Miercuri, 26 septembrie 2007, 1:31)

  capcaunul [anonim]

  se prea poate. nu'l stiu. banuiesc insa ca au fost si oameni ca el care au fost doxati si capabili. au slujit sistemul.. ha-ha-ha.. cine n-a slujit sistemul? utecistii care-i recitau poezii? popii care'l pomeneau de paste in slujba de inviere? directorii care beneficiau de marfurile aduse de secu la cantina partidului? actorii care beneficiau de clementa sau artistii in general, si care acum se plang ca erau haituiti.. ha-ha-ha!! cata ipocrizie!! eram odata la braseria lido si beam o bere (eram prin anul doi, chiar inainte sa cada ceasca) si s-a oprit un sculptor sa bea si el o bere si ne-a facut cinste.. vandu-se niste sculpturi si primise 80 de mii de lei ptr munca de un an.. fanus neagu lua "imprumut" de la casa scriitorilor 200-300 de mii pe an.. actorii se duceau in provincie unde chefuiau ca porcii si se intorceau plini de peste si haleala, tigari si bautura fina, curvetul provincial statea sluj.. au dus-o rau? haida de! iti spun eu cine a dus-o rau: ca de obicei taranul, muncitorul, profesorul de liceu de mana a doua, aia au dus-o rau.. rau o vor duce-o in veci, fiindca indiferent de sistem, n-au cum sa iasa la liman, sunt condamnati pe veci

  a fost o chestie oribila comunismul, de acord. si ca a metastazat, iar de acord. dar nene nici cu capitalismul nu mi-e frica; cand vad atata mizerie ma cutremur, iar cand vad atata mizerie morala de la cei cu bani si posibilitati, ma cutremur si mai tare.
 • 0 (0 voturi)    
  Nedumerire (Miercuri, 26 septembrie 2007, 1:42)

  mihaela [anonim]

  Domnule Daianu,

  Daca sunteti atat de eminent, de ce aveti nevoie sa fiti propulsat in bransa prin intermediul unei functii publice? Avansarea (mai ales in Romania) prin intermediul functiilor publice, nu onoreaza, dimpotriva! Este ca si cand ati avea nevoie de o carja sau un carucior rulant chiar, ca de unul singur nu puteti sa avansati! Este un compromis pe care eu nu il inteleg! Va imprumutati notorietatea pentru a aduna voturi pentru restul listei PNL (de la 3 in jos) si ma intreb pentru ce? Sau pentru cat? Doar nu vreti sa spuneti pentru o oarecare probabilitate de a activa ('daca va fi cazul') in Comitetul de politica monetara si de buget? De ce nu faceti un exercitiu de sinceritate pana la capat?
 • 0 (0 voturi)    
  asa e, au fost si oameni (Miercuri, 26 septembrie 2007, 1:45)

  manoil [anonim]

  asa e , au fost si oameni dedicati meseriei. Au fost si experti, oameni foarte valorosi. Dar credeti-ma, ei n-au mers cu Securitatea. S-au facut ca nu o vad. sunt multi.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr madam nedumerire @9 (Miercuri, 26 septembrie 2007, 2:21)

  capcaunul [anonim]

  jana, uite care-i treaba, daca musteste ura in tine, spune si du-te la culcare! mai intai, eu unul am sustinut DA dar nu sunt cu pnl'ul ci ma incadrez in partea cealalta, a lui base. dupa aia au fost oameni mari care au acceptat functii publice ptr ca foarte buni fiind au vrut sa faca o diferenta.. iorga a acceptat functia publica de ministru si a considerat o cinste sa faca ceva ptr tara lui, desi el era istoric, se presupune ca tangenta lui cu birocratia adminstrativa era ultra limitata.. nu vad de ce, in acceptiunea matale, un economist nu ar avea dreptul sa parcurga treptele in sus detinand functii publice.. logica e pauza cand sustii asa ceva! adica daca vine un prim-ministru la tine si-ti spune d'na miela, va apreciez foarte mult, m-am mai consultat si cu altii si m'am gandit sa va propun sa fiti ministru de bla-bla.. raspunsu dumitale inteleg e: draga prim-blah'blah, eu nu ma injosesc cu functii publice, alea sunt ptr porci si nesimtiti, ptr incompetenti.. ma simt atat de competenta incat nu ma vad luand pozitia, mai ales ca parerea mea se vede de fapt ca tara trebuie condusa de cretini, nu oameni foarte capabili.. asa ca nu v'ati gasit omul cu mine.. ce ipocrizie de doi lei!!
 • 0 (0 voturi)    
  la fel ca si cei care au comentat mai sus, nu am citit articolul (Miercuri, 26 septembrie 2007, 3:23)

  mihai [anonim]

  ... dar ca si ei cred ca Daianu a fost si e un fraier
 • 0 (0 voturi)    
  Mai oameni buni (Miercuri, 26 septembrie 2007, 5:49)

  Un nimenea [anonim]

  Problema este foarte simpla: ce naste din pisica soareci maninca. Asa cum parintii d-lui Daianu au mincat salarii securiste (mama - maior, tata colonel), tot asa si domnia sa. Pentru ca asta i-a fost domniei sale mijlocul de a se ajunge la nivelul invidiat si dorit la cre erau prieteni si camarazii sai foarte bine suspusi: Serghei Mizil, Nicu Ceausescu, si altii asisderea care au bintuit de 17 si continua sa bintuie ani guverne si conduceri de partide. Sa fim seriosi. Daianu nu este o exceptie. Este poate singurul care "joaca cartea" descoperit... Intreaga sa generatie de "demisionari " sau "concediati" conduce cu onor destinele tarii si pe ale noastre, din pacate...
  In acest moment, conjunctura sociala si politica impusa de oameni din categoria "Daianu" nu lasa nici-o urma de speranta de insanatosire a sistemului.
  Cu stima si regret pentru cele existente.
 • 0 (0 voturi)    
  Fugi domle de-aici (Miercuri, 26 septembrie 2007, 9:15)

  florin [anonim]

  Sa fim seriosi, Daianu are nivelul unui absolvent de liceu intr-ale economiei. Daca citesti ce-a scris dumnealui te iei cu mainile de cap de cate prostii poate sa spuna. In realitate nu se pricepe la nimic, dar a ametit pe toata lumea cu figura de intelectual si cu afirmatiile rabinice, in doi peri. Eu ii avertizez foarte serios pe studentii domniei sale (ma rog pe cei care nu si-au dat inca seama...) sa nu cumva sa ii ia in serios balbaielile, pentru ca risca sa devina la fel de ridicoli ca si el. Pe mine, ca si pe multi altii care s-au prins nu ma mai intereseaza de mult ce spune. Nici acum nu-mi bateam capul cu prostiile lui, dar m-am gandit ca poate ii pacaleste pe unii studenti.
 • 0 (0 voturi)    
  Daianu - tot respectul (Miercuri, 26 septembrie 2007, 10:17)

  Dan [anonim]

  Dl Daianu mi s-a parut intotdeauna un om deosebit de valoros si cu mult bun simt. Faptul ca a fost ofiter (sau mai este) in cadrul organelor care conduceau tara inainte de '89 nu face decat sa arate ca era si este valoros in pregatirea sa.
  Singurii care pot avea probleme (declarativ) sunt cei cu care s-a inhaitat in ultimul timp - liberalii. E o problema cu o singura rezolvare.
 • 0 (0 voturi)    
  Un Pygmalion romanesc sau intrebari pe care Hotnews nu le-a pus (Miercuri, 26 septembrie 2007, 10:33)

  don giovanni [anonim]

  Pentru ca nu numai dl. Daianu are framantari si isi pune intrebari, sa incercam sa facem noi ceea ce reporterul Tapalaga n-a stiut, n-a putut, n-a vrut sa faca, adica sa puna si intrebari pertinente, nu numai intrebari inchizitoriale care in fond au doar darul sa "alunge" vanatul:
  1. In afara de Doicaru si Pacepa a mai fost un alt membru al troikai de la conducerea DIE, gen. lt. Gheorghe Marcu, al doilea adjunct al DIE, care traieste in Ro. Fata de Doicaru care a ajuns sef de IAS si de Pacepa care a ajuns ce si unde a ajuns, gl. Gh. Marcu a ajuns, dupa defectarea generalului Pacepa, director la Institutul de Economie Mondiala, unde, sa vezi ce chestie, i-a avut subalterni pe dl. Daianu, pe domnii Isarescu, Dijmarescu, IM Pascu, Ciumara, si-or mai fi si altii. A facut dl. Daianu o "analiza" sa ne explice si noua aceasta fericita aliniere a planetelor?
  2. In ce au constat "indrumarile" directorului gl. Gh. Marcu pentru mai tinerii sai invatacei? S-a creat astfel, cel putin, o scoala de gandire?
  3. Desi este dl. Marcu foarte batran acum, mai primeste dl. Daianu indicatii si indrumari stiintifice de la acesta?
 • 0 (0 voturi)    
  lustratie? (Miercuri, 26 septembrie 2007, 10:49)

  vlad tepes [anonim]

  E mai bine sa lucrezi pentru statul roman, fie el si comunist, sau sa devii agent Soros sau de alta natie?Daca ajungem sa condamnam spionajul romanesc, atunci cum trebuie sa privim CIA, Mossad, MI6? Numai niste trogloditi pot sa-si bata joc de statutul si interesele Romaniei si de oamenii ei deosebiti. Problema romanilor nu e trecutul lor comunist, ci hotia lor dintotdeauna, prostia care le da iluzia ca sunt mari si drepti, invidia care-i macina tot timpul, lenea care nu-i lasa sa munceasca, coruptia care le bubuie prin cap. Nici o experienta nu-i trezeste la realitate. De doua decenii se tot da iama in avutul tarii asteia,se fura munca si sacrificiul unor generatii intregi, si cativa neispraviti ii tot dau inainte cu lustratia, ca sa nu-si dea seama prostii de ravagiile si mizeria din jurul lor. Daianu a fost si este o somitate, iar cei care au tupeul sa-l insulte , ar face mai bine sa se priveasca in oglinda. Ar vedea niste animale bolnave.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu spune tot? (Miercuri, 26 septembrie 2007, 10:52)

  Zoe [anonim]

  Daianu pare un om sincer si framantat. Dar cu regret joaca teatru. Uita sa spuna de pilda ca a fost secretarul cu probleme economice la Sectorul 6 Bucuresti in perioada 1978 - 1982! De ce oare? Uita sa spuna ca a lucrat si dupa DIE in partea coertciiva a PCR-ului adica aceea care te obliga la ore suplimentare neplatite. Ce fel de analize facea el atata timp cat prin mana lui treceau ordine de suprimare a importurilor de piese de schimb, a materialelor fara de care o industrie moare? Pe cati directori i-a pus in situatia de a tine muncitorii si cate 48 de ore in fabrici? Intr-un cuvant cand venea directorul de la sedinte si spunea Daianu era ca si cum ar fi spus Ceausescu pentru ca securitatea te lua pe sus.
 • 0 (0 voturi)    
  jalnic articol (Miercuri, 26 septembrie 2007, 11:01)

  cristine barbu [anonim]

  Mai ramasese un om decent si valoros in Romania neacoperit complet de noroi. Si l-ati gasit... si pentru ce cauza ieftina! Pentru o propunere pe listele de europarlamentari...

  Domnule Tapalaga, cred ca v-ati epuizat subiectele. Nu luati o pauza?
 • 0 (0 voturi)    
  e un ipocrit (Miercuri, 26 septembrie 2007, 11:24)

  goe [anonim]

  Dl Daianu se victimizeaza atit dupa 89 cit si inainte. Eu va spun sigur ca inainte de 89 nu-i spunea nimeni unui securist "nu vorbesc cu tine, securistule"... si faptul ca ii scria in cartea de munca "ofiter" nu putea decat sa il ajute, pentru ca oamenii obisnuiti chiar daca ii detestau pe securisti, pe fatza le deschideau toate usile si faceau sluj in fata lor in cele mai josnice moduri. Ma umfla risul ca am trait sa o aud si pe asta, ca de fapt in societatea romaneasca dinainte de 89 securistii erau dezavantajati social!!! Este incredibil cat rahat pot sa manance unii!!!
 • 0 (0 voturi)    
  traite pe pielea mea... (Miercuri, 26 septembrie 2007, 13:01)

  gica [anonim]

  -daianu este un lasi, fara coloana... acest articol nu este dovada de curaj - doar recunoaste "secretul lui polichinelle!" nu are incotro...
  - este incompetent din punct de vedere a analizei economice, ca sa nu mai pomenesc de administrare publica...
  - face parte din gruparea Institutul de Economie Mondiala - vestit loc pentru ofiteri sub acoperire, si scoala pentru multi inclusiv Isarescu, et al. cine stie, aici sa caute! e mult de scris... dar aici se leaga multe...
 • 0 (0 voturi)    
  mai ! (Miercuri, 26 septembrie 2007, 14:12)

  _a123_ [anonim]

  Cu noroi si vorbe grele toti stim sa aruncam.
  Ganditi-va mai bine la un om 100% curat si nu uitati sa mi-l comunicati si mie!
 • 0 (0 voturi)    
  contractul cu diavolul.. (Miercuri, 26 septembrie 2007, 14:12)

  corvus coraX [anonim]

  ... nu putea fi abolit nici macar prin demisie domnule Daianu!! Sunt sigur ca atunci cand ati primit stelele pe umar ati si depus acel juramant al securistilor, juramant care te angajeaza pe viata!!! Palavre!! Fara indoiala ca locul in PNL vi se potriveste manusa! Dar si mai fara indoiala e faptul ca misiunea dumneavoastra nu s-a incheiat, ea evolueaza perfect conform planurilor securitatii. Noi securistii de ieri, capitalistii de maine!!! Si ati ajuns!! Aburelile scoase in interviu sunt exact ceea ce ati invatat in Securitate. Un melanj de semi-adevaruri gri, omisiuni si minciuni prafuite, o postura voit naiva si perfect inocenta pentru fraieri. Iar cei care va iau apararea pe lista asta, sunt probabil "fostii" dumneavoastra coledzi care umplu forumurile de ode ridicate celor care, precum dumneavoastra "au servit patria" nenorocind poporul. Sa va fie de bine, alaturarea cu specimene gen Orban, Hasotti, Nicolai, Melescanu, Antonescu, Rusanu, Tariceanu nu face decat sa confirme supozitiile majoritatii celor de pe aceasta lista. La mai mare (in grad, desigur...)
 • 0 (0 voturi)    
  ??? (Miercuri, 26 septembrie 2007, 14:34)

  simion [anonim]

  Daianu a recunoscut ca a fost ofiter de securitate. Spre deosebire de altii care n-au avut acest bun simt.
  Hai sa ma lamuriti si pe mine odata pentru totdeauna pentru ca omul asta mie mi se pare priceput in ceea ce face: Daianu este considerat la ora actuala incapabil PENTRU CA a fost ofiter de securitate fapt care ii anuleaza experienta sau priceerea in ceva, sau ma insel eu si e considerat incapabil pentru ca e incapabil?
  Pentru ca in cazul in care este un fost ofiter de securitate capabil nu vad de ce ne-am lipsi de priceperea lui si sa-l alegem pe un altul care nu e capabil dar macar nu a fost slujbasul securitatii.
  Eu cred ca ar trebui sa fim un pic mai pragmatici si sa incercam sa vedem adevarul asa cum este el si nu asa cum incearca altii sa ne convinga ca este.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Simion... (Miercuri, 26 septembrie 2007, 15:53)

  Cami [anonim]

  Domnule, draga....din fosta Securitate nu se iese la cerere...sau se iese oficial (cel mult), dar neoficial....nu suntem copii....un astfel de om va fi intotdeauna o sursa de suspiciune si de neincredere pentru occidentali, dar si de santaj pentru fostii Secu de aici.....

  Mie mi se pare incredibil paragraful acesta din interviu: ''Si daca in ultima instanta am acceptat aceasta oferta, am facut-o pentru ca am fost incurajat pentru a activa, daca va fi cazul, in Comitetul de politica monetara si de buget, unde se plamadeste bugetul Uniunii.Asta a fost argumentul.''

  E ULUITOR!
  Parca il si vad pe Daianu plamadind aluatul bugetului UE.....
  Romania e incredibil de ingenioasa cand isi propune sa se compromita la nivel european.....
 • 0 (0 voturi)    
  ilegalistii si urmasii lor NU pupa votu meu (Miercuri, 26 septembrie 2007, 16:32)

  din lume [anonim]

  cat despre desteptaciunea aparenta a personajului e cam tarziu sa inghit imaginile pre-fabricate ale presei inslujbitoare - io am intalnit intr-adevar oameni inteligenti si cu tarie NU cred in 'securitatea desteptilor si patriotilor'. Romanii adevarati sunt in continuare impinsi in afara societatii si a tarii de acesti nemernici care din prostie si rea vointa nu inteleg ca le-ar fi si lor mult mai bine daca ne-ar lasa sa ne gasim cu totii un loc cinstit in tara asta care e si a noastra.
  NU votez comunisti si slugile lor.
 • 0 (0 voturi)    
  E trimis intr-o misiune? (Miercuri, 26 septembrie 2007, 18:35)

  Silvia [anonim]

  Ce am inteles: ca Daianu a fost si ramane un om de stanga. Ce cauta in PNL, asta doar in cazul in care PNL este acum un partid de stanga ? Ca la CNSAS se dau numai dosarele civilililor adica a uneltelor securistilor si nu se gasesc dosarele ofiterilor fostei securitati care stau bine merci ceea ce este grav fiind singura tara care ii mai tinem « acoperiti » dupa 17 ani. Ca este un eminent specialist ! Cu regret este cunoscut dupa 17 ani numai de economistii din Est. Nu are nici o lucrare stiintifica care sa retina atentia economistilor din Vest. El se considera modest dar este in fapt un arogant. A tinut cateva conferinte la Bruxelles cu sala aproape goala iar auditorii au fost majoritari romani. Sunt evident cativa care il apreciaza ca fiind mare geniu dar un geniu pe mana caruia s-au falimentat banci fara ca el sa spuna nimic, desi era in tema cu tot scenariul crahului bancar lucrand la Banca Nationala. Desigur ca in calitate de fost ofiter DIE este foarte indicat in comisia de buget finante din Parlamentul European, fiind intr-o pozitie excelenta de bruiaj a capitalismului pe care il detesta. In fapt prin Daianu, Romania da semnalul ca PE va fi ocupat de fostii DIE si de ofiterii mai tineri acum membrii in partide. Si te mai intrebi de ce suntem tratati cum suntem? In rest Daianu merita toata aprecierea pentru ca a recunoscut unde a lucrat. Spre deosebire de altii care conduc banci si institutii ale statului.
 • 0 (0 voturi)    
  DIE_78 earthquake (Miercuri, 26 septembrie 2007, 19:48)

  Pycepa [anonim]

  Dl Daianu e de stinga da - traditie din familie.
  De ce e in PNL ? - oportunism sau ptr ca i s-a spus sa sed inregimenteze acolo.
  Se recrutau baieti "destepti" dupa profil psiho-social in urma supravegherii realizate de catre cei apropiati (la serviciu in special). Eram pusti pe atunci *anii 70) dar prin 88 am fost chemat la sefu in birou si mai erau doua persoane care au vrut sa afle ce si cum si daca m-ar interesa (eram in anul 4 la facultate). Nu am mai fost contactat niciodata - eram prea direct... cred si nu am devenit "tortionar" . E F bine :)
  Foarte bine ca a facut analiza ptr Am de Sud. sper sa fiu avut rezultate... utilzabile
  Nu a terorizat pe nimeni si nu a ucis pe nimeni - asta e si mai bine!
  Munca de informatii nu se face cu satiru pe butuc cum crede media si "masele" de "oprimatzi" ...

  Re episodul 78 domnu DD a fost "eliberat" la cerere ca asa i s-a propus :)
  Dupa plecarea tradatorului P in SUA au fost efectuate schimbari majore in organizare top-down in DIE, repatrieri de operationali si conserve (ca cele de dupa "Revolutie" Ianuarie - Sept 2000). Coduri / cifru schimbate, procese si proceduri noi, aparatura, etc. topt tacimu. Epurare majora - treceri pe "linie moarta". Nu dat afara...

  Dl DD a fost 98 % victima acestei reorganizari. Nimeni nu iese la cerere si se duce la un butic sa traiasca linistit. Nu de acolo.

  In rest toate cele bune si onorabile in PNL -f ara injuraturi ca sunt apolitic :)

  Tot Inainte cum putem, si unii si "altii"...
 • 0 (0 voturi)    
  Q (Joi, 27 septembrie 2007, 9:03)

  Q [anonim]

  Un om fara de care am fi fost casapiti economic - de un factor invizibil numit globalizare.

  Pe de alta parte sper ca serviciile specializate sunt in stare sa creeze si valori noi - cu adevarat noi.

  Stima celor vechi ce au servit Romania - si Respect pentru cei ce vor veni in locul lor... in speranta ca vor reusi sa se ridice la nivelul celor vechi !
 • 0 (0 voturi)    
  ce conteaza DIE?!! Dar e incompetent. (Joi, 27 septembrie 2007, 12:20)

  florin [anonim]

  In PE, imaginea conteaza, nu putem sa ne prezentam cu cineva care a lucrat la DIE, indiferent de ce specialist ar fi. Nu ar avea credibilitate acolo. Nu e insa vorba de asta, ci de faptul ca domnul Daianu nu va fi pur si simplu capabil sa faca fata acolo, din lipsa de cunostinte de specialitate. imi pare rau pentru dumnealui, e un om cu bune intentii, probabil, dar are un nivel de competenta mult prea scazut. Poate ca ar fi bine sa se retraga.
 • 0 (0 voturi)    
  Parerea mea strict personala... (Joi, 27 septembrie 2007, 14:04)

  Alexia [anonim]

  este ca lucrurile au stat, in realitate, cam asa: perfect adevarat ca a fost ofiter DIE pana in '78, apoi, din cauza faptului ca s-a aflat ca este homosexual (se stie ca, comunistii nu agreau deloc aceste "obiceiuri"), a fost trecut pe o oarecare linie a doua (acel Institut de Ec. Mondiala, unde se inghesuiau baietii "destepti", oportunistii/securisti de serviciu, care nu voiau chiar sa omoare cu mana lor, ci doar sa beneficieze de avantajele sistemului comunist fara a fi prea vizibili...). Nu exclud ca, in perioada asta, sau dupa 1990, sa fi fost racolat de CIA. KGB-ul iese din discutie.
 • 0 (0 voturi)    
  incompetent? (Joi, 27 septembrie 2007, 14:25)

  florina [anonim]

  florine, tata, ia spune tu aici pe forum cu glas tare, in ce esti matale competent, in afara de ros seminte, eh? aud?
 • 0 (0 voturi)    
  Articol de purtat in brate un securist (Joi, 27 septembrie 2007, 16:21)

  cititor [anonim]

  Asta este un articol tipic de promovat un individ dubios ca fiind un caracter pozitiv si inteligent. Oameni buni, totusi in tara asta sunt foarte multe somitati care nu s-au manjit cu securitatea. Nu cred ca nu gasim baieti buni care sa faca fata cu brio sa ne conduca. In plus, presupunand prin absurd ca Daianu e baiat bun si caracter onorabil, daca era asa atunci statea pe fundul lui dupa revolutie, isi facea o firma bunicica si isi traia viata cu demnitate. Dar tipul se baga in cuibul de viespi de la putere. NU EXISTA om in Romania care sa acceada la putere si care sa nu aiba vreun interes de furtisag sau avantaj necinstit. Salutari si va doresc sa judecati la rece pe oricine ce trage la putere.
 • 0 (0 voturi)    
  @florina (Joi, 27 septembrie 2007, 23:12)

  florin [anonim]

  Ma bucur ca il aperi pe domnul Daianu.

  Daca vrei sa ai dovada competentei sale, citeste-i articolele. Oricare din ele.


  Plus de asta, daca vrei sa te iei dupa domnia sa si sa-ti faci cultura economica dupa ce spune dumnealui, chiar crezi ca am vreun interes sa te opresc? Treaba dumitale, nu ai decat. Eu doar am avertizat lumea, mai mult nu pot face.

  Cat despre competenta mea, chiar nu are sens sa discutam, pentru ca nu eu sunt candidat la PE si nu eu le spun studentilor ce le spune dumnealui.

  Trec peste injurii, pastreaza-le sanatoasa, nu le raspund, nu ma prind in asemenea jocuri.

  Si, repet, nu ai decat sa-ti faci cultura economica dupa domnul Daianu, eu am considerat normal si omenesc sa avertizez oamenii sa nu se mai ia dupa zvonuri si sa-i citeasca cu mult spirit critic (in sensul bun articolelele). Si daca si dupa o asemenea analiza il mai considera competent, nu au decat sa continue pe calea asta.

  Succes!
 • 0 (0 voturi)    
  Daniel Daianu (Duminică, 30 septembrie 2007, 6:48)

  Colega la MF [anonim]

  Am devenit colega cu Daianu pentru a doua oara, cand lucram la Ministerul Finantelor si el a fost numit ministrul finantelor. Cand a venit in minister nu stia toata bucataria Bugetului de Stat sau a Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat (dar pentru asta erau destui specialisti in minister), in schimb avea temeinice cunostinte teoretice, viziune corecta privind echilibrele macroeconomice, o imagine clara a situatiei economico-financiare a tarii, dar si prestanta unui autentic intelectual. Cand veneau delegatii de la Fondul Monetar International sau de la Banca Mondiala, ori cand Daniel Daianu se ducea la Parlament sa prezinte Bugetul, ma simteam mandra si onorata ca lucrez in aceeasi institutie cu el. Era sobru si se purta elegant cu oamenii, ceea ce nu era putin lucru, daca tinem seama ca avusesem si un ministru care injura birjareste pe salariati (barbati sau femei).
  Tot felul de ultra exigenti, dar care de fapt sunt doar niste intoleranti, isi permit sa faca aprecieri asupra lucrarilor lui Daianu, asupra activitatii lui la Ministerul Finantelor sau la Banca Nationala. Acestia, daca ar fi facut un simplu search pe Google cu numele Daniel Daianu si ar fi citit numai titlurile lucrarilor lui, ar fi inteles cata munca intelectuala se afla la originea acestora, care nu poate sa nu impuna respect.
  Sunt constienta ca, indiferent de sinceritatea mea si de corectitudinea celor prezentate mai sus, se vor gasi persoane care sa-mi aduca injurii, persoane care de regula nu sunt in cunostinta de cauza, dar dau cu usurinta verdicte privind viata unui om. Destinatarii adevarati ai acestor randuri sunt insa acei oameni care cu buna credinta, fara prejudecati si idei fixe, doresc sa se informeze intr-o problema sau alta.
 • 0 (0 voturi)    
  un economist castigat pentru societate (Duminică, 30 septembrie 2007, 11:52)

  marius arustei [anonim]

  "a beautiful mind" - o minte sclipitoare pusa in
  slujba stiintei, a adevarului, a cunoasterii si a
  societatii. Cred ca domnul Daianu este un economist cu
  totul remarcabil, a carui activitate in domeniul
  cercetarii economice merita tot respectul. Este unul
  dintre cei mai eruditi oameni pe care ii cunosc in
  domeniul economic, un teoretician de clasa si un om de
  valoare. Lucrarile stiintifice care poarta semnatura
  Daianu sunt valoroase si autentice. Ele vin
  intotdeauna cu o nota de noutate si clarificare asupra
  aspectelor ce tin de economie si societate pe care le
  vedem dar nu le intelegem pe deplin. Analiza d-lui
  Daianu este profunda si valoroasa, explicita si plina
  de bun simt. Recomand cu caldura analizele periodice
  pe care domnia sa le face in ziarele romanesti (ZF,
  Jurnalul National) ca si cartile publicate pana acum
  (care ar trebui sa faca parte din bibliografia
  recomandata pentru studentii economisti). Putem sa vedem la
  d-l Daianu o doza apreciabila de bun simt detectabila
  in lucrarile sale prin grija de a nu cadea victima
  unor prejudecati si clisee, de a se documenta, de a nu
  pierde din vedere puncte de vedere variate. Apreciez
  eruditia deosebita. Domnia sa a publicat cateva
  carti care contin analize remarcabile ale
  realitatilor prezente, si care constituie un pas de la
  teoria economica la interpretarea analitica a
  dilemelor actuale. Deasemenea aparitiile publice si
  activismul social il recomanda. Cred ca avem de ce sa
  ne dorim ca un om precum Daniel Daianu sa ne
  reprezinte.
  Personal, ca fost student la ASE Bucuresti, unde dl
  Daianu a conferentiat adesea, umpland salile si
  bucurandu-se de o reputatie incontestabuila (dl Daianu
  are o recunoastere si in afara tarii poate mai mare, la universitati si institutii de prestigiu) m-as bucura ca un om atat
  de valoros si decent sa aiba o vizibilitate mai mare
  in dezbaterea de la noi, sa capete recunoasterea pe
  care o merita - de voce autorizata (ascultata).
  Succes Daniel Daianu !
 • 0 (0 voturi)    
  totusi... (Duminică, 30 septembrie 2007, 13:15)

  florin [anonim]

  Dragi studenti,

  Incercati sa cititi cartea urmatoare:

  Daniel Daianu, Radu Vranceanu, Romania si Uniunea Europeana. Inflatie, balanta de plati, crestere economica, Editura Polirom, Iasi, 2002.

  Apoi cititi oricare dintre cartile de economie ale lumii.

  Formati-va singuri o opinie despre competenta, nu va luati dupa ce va spun unii si altii.

  Parerea mea este ca speculatiiie domnului Daianu nu au legatura cu economia. Ele pot fi usor confundate cu "cunostinte teoretice", intr-adevar. Dar nu-i totuna.

  Bunele maniere nu garanteaza competenta. Sigur ca daca il compari cu un ministru "cominternist" iese in avantaj. Dar depinde cu cine te compari...

  Dupa parerea mea, nici una dintre prelegerile domniei sale nu se ridica la macar 25% din ce am auzit de la profesori din SUA (nu ma credeti? Mergeti pe orice RSS feed gratuit al Universitatilor din SUA si comparati).

  Eu contra-recomand analizele domniei sale din ziare. Am citit chiar un articol despre fondurile europene absolut eronat.

  Am ascultat si prelegeriele domniei sale -acum evit sa-mi mai pierd timpul.

  Bun, este o parere negativa. Altii tin sa-l laude. Nu este insa acesta locul unei controverse academice.

  Cititi, comparati, convingeti-va singuri. Nu va luati dupa recomandari (subliniez: aveti o parere negativa- a mea si inca vreo 2-3 pozitive).

  Folositi-va judecata si comparati la acelasi nivel (cu lucrari ale economistilor de marca pe plan mondial, dupa ce le cititi si pe acelea si lucrarile domnului Daianu).

  E parerea mea, observati ca am adus argumente (cat se poate intr-un post de acest gen) si ca am vorbit cat se poate de civilizat, evitind atat elogiile comuniste cat si criticile vituperante.

  Cred ca domnul Daianu este un bun si atractiv profesor universitar, chiar simpatic si bine informat, in unele privinte.

  Dar atat. De la bun profesor si pana la "somitate" e totusi o distanta.
 • 0 (0 voturi)    
  argument (Duminică, 30 septembrie 2007, 13:31)

  flroin [anonim]

  Cititit articolul urmator:

  http://www.setimes.com/cocoon/setimes/print/ro/features/se times/articles/2007/08/27/reportage-01
 • 0 (0 voturi)    
  Atentie, cad pietre! (Luni, 1 octombrie 2007, 1:28)

  maria [anonim]

  Sunt unul dintre romanii care se intreaba: pana cand se va practica evaluarea semenilor nostri, dupa o eticheta oarecare, pusa de cineva sau altcineva, uneori cu rautate sau in necunostinta de cauza? Cand vom invata ca Omul este un element in evolutie, ca ieri, azi si maine se impletesc pentru a spune ceva despre noi, ca suntem lumini si umbre, caderi si inaltari, ca suntem imperfecti, dar pefectibili?
  Nu-l apar pe Domnul Daianu, nu trebuie sa apar pe cineva deoarece faptele noastre vorbesc despre noi, dar caut urma moralei si bunatatea romanului intelept, caut sa patrund logica celui ce da cu pietre si meritele faptelor lui, dar nu le gasesc... Apoi imi amintesc cuvintele intelepte ale unui Roman, comtemporan cu noi, dar mult mai Mare: "Prefer sa gresesc facand binele, decat facand raul.", si-mi spun ca e normal sa gresim, e laudabil sa ne indreptam si-i minunat sa invatam sa iertam! Altfel, vom creste in ura, vom trai in nemultumire si in repros, fara a dezvolta latura sensibila si omeneasca din noi, devanind frustrati, incruntati, incrancenati si acri.
  Judecandu-ne faptele proprii, vom putea aprecia greutatea unei poveri si vom realiza cata usurare si pace ne poate aduce "spovedania", ca nimic nu-i mai important decat linistea sufletului, ca doar iertandu-ne pe noi insine vom reusi sa-i iertam si pe ceilalti...
  Sa aveti parte numai de bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Daniel Daianu (Luni, 1 octombrie 2007, 5:20)

  Colega de institut [anonim]

  In anul 1978, cand Daianu mi-a devenit coleg, eram de aproape 10 ani cercetator stiintific la Institutul de Cercetari Economice, care ulterior a fost denumit Institutul de Economie Socialista. Nici vorba ca Daniel Daianu (si nici Mircea Ciumara) sa fi lucrat la Institutul de Economie Mondiala si sa fi avut director pe dl. Gheorghe Marcu, asa cum pretinde un forumist. Majoritatea cercetatorilor din institutul nostru erau oameni de caracter si de aceea sper ca si ei sa se implice in proiectarea unei imagini corecte a colegului nostru. In mod sigur, Daianu nu a venit in Institut pentru un salariu mai mare, pentru ca cercetarea era prost retribuita. Intotdeauna, prin lucrarile stiintifice prezentate, Daianu impunea respect. Atunci, ca si acum, unora li se parea infatuat, pentru ca era un tip sobru, mai rezervat si nicidecum un "baiat de gasca". Era un tanar cult, inteligent, bun cunoscator al mai multor limbi straine care ii facilitau o vasta documentare, extrem de muncitor si pasionat de munca sa. Din Institut se pleca destul de greu in strainatate pentru documentare, dar unii cercetatori au reusit sa beneficieze de astfel de plecari, nu insa si Daianu, pe care unii insista sa-l considere mare securist. La cele aratate pana aici mai adaug un singur fapt: in dimineata zilei de 21 decembrie 1989, cand grupul de manifestanti tineri demonstra pe bulevardul Magheru, din Institutul de Economie Socialista (situat in blocul in care acum se afla OTV) doar doua persoane au avut curajul sa coboare si sa se alature demonstrantilor: regretatul Vasile Pilat si Daniel Daianu. Ce s-ar fi intamplat cu "ofiterul" Daianu (pus pe lista neagra comunicata telefonic securistului care raspundea de Institut, in auzul unor colegi care ar putea marturisi despre acest episod) daca a doua zi nu ar fi fost inlaturat Ceausescu?
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Maria, Atentie cad pietrele! (Vineri, 5 octombrie 2007, 19:37)

  Lucia [anonim]

  De mult nu am citit un comentariu atat de pertinent. Ma bucur ca mai exista printre concetatenii mei si astfel de oameni. Ma uit rareori pe Forum, in special cand mi se face dor de casa. Atunci, ma ingrozesc de cata marlanie, frustare si rautate dau dovada tinerii din tara mea si nu-mi mai pare rau ca trebuie sa mai stau cateva luni la mii de mile departare. Te felicit pentru felul cum gandesti. Citind randurile tale, mi-am amintit de romanii care-mi sunt prieteni si mi s-a facut dor de tara. Iti dorsc tot binele din lume.
 • 0 (0 voturi)    
  Luciei, copilului dintre straini... (Luni, 8 octombrie 2007, 0:35)

  maria [anonim]

  Ma bucur ca existi si ca ti-e dor de casa, ma bucur enorm ca esti un om bun - oriunde ai fi - si sunt mandra ca esti de-a noastra.
  Cat de mult poti sa reduci distanta, daca ii porti pe cei dragi in suflet! Cat de mult poti usura povara, daca crezi in ceea ce faci, daca stii ce vrei sa faci si stii ca faci bine! Cat de mult tii la verticalitate, daca ai fost invatat sa mergi drept !
  Nu lasa greutatile sa te-ncovoaie si, plecandu-ti capul, sa nu mai vezi cerul... Adu-ti seninu-n suflet si bucura-te de fiecare rasarit, iar apusul priveste-l cu impacare si multumire pentru tot ce ai infaptuit si pentru tot ce ai invatat din ,, neimpliniri’’... si aminteste-ti ca ca nu esti singura. Bunatatea si blandetea sunt semnele intelepciunii si puterii !
  Sanatate, pace si ganduri bune !

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by