Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, miercuri, pentru dezbateri privind situatie din Myanmar, a anuntat la New York seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner. El a adaugat ca intalnirea va avea loc la ora 19:00 GMT (22:00, Ora Romaniei) si va fi condusa de Franta, tara care asigura in acest moment presedintia Consiliului, transmite AFP.

Reuniunea forului de decizie al ONU survine in contextul in care in capitala Myanmar, Yangon, au loc manifestatii de amploare impotriva dictaturii militare aflate la putere. In fruntea manifestatiilor se afla calugari budisti.

  • Vezi galerie foto cu protestele din Myanmar

    Potrivit unor inalti responsabili locali, cel putin patru calugari au fost ucisi miercuri in confruntari cu fortele de securitate care au reprimat mai multe manifestatii la Yangon. Militarii au utilizat gaze lacrimogene si focuri de arma pentru a incerca sa-i disperseze pe manifestantii. Alte 200 de persoane, in majoritate calugari budisti, au fost arestate.

    Participantii la actiunea de protest reclama conditii mai bune de viata si eliberarea detinutilor politici.

    Scena internationala a reactionat rapid la evenimentele ce au loc in Myanmar, calificand drept ''foarte ingrijoratoare'' situatia din Yangon. Lideri din intreaga lume au cerut juntei militare sa nu recurga la violenta.

    "Informatiile (n.r. privind reprimarea miscarii de protest din Yangon) nu sunt confirmate, dar daca sunt exacte, ele sunt foarte ingrijoratoare", a declarat un purtator de cuvant de la Casei Albe. "Statele Unite cer juntei sa respecte drepturile populatiei din Myanmar si sa accepte o trecere pasnica spre democratie", a adaugat acesta.

    Marti, presedintele George W. Bush a anuntat noi sanctiuni impotriva regimului de la Yangon. Bush a interzis eliberarea vizelor de Statele Unite pentru liderii guvernului militar din Myanmar si pentru sustinatorii lor financiarim si a denuntat "regimul de teama" din acest stat.

    Manifestatiile din Myanmar au debutat luni, dupa ce junta, care si-a concentrat toata puterea executiva si legislativa in mainile sale, a majorat excesiv pretul la combustibili. Aceasta masura a dus la degradarea vietii localnicilor, in conditiile in care tara asiatica este considerata una din cele mai sarace tari din lume, cu un venit mediu pe locuitor anual de 200 de dolari.