Speriati de perspectiva puscariei, guzganii politici au revenit la hobby-ul lor favorit: taierea picioarelor scaunului prezidential."

Va mai aduceti aminte ca a fost odata un presedinte suspendat de 75% din parlament si repus in functie de 75% din popor? Sau cum aratau fetele complotistilor cand a fost anuntat rezultatul referendu-mului? V-a ramas in memorie si promisiunea „aruncarii de la balcon a celor 322”?

Au trecut 4-5 luni si n-a fost aruncat nimeni de la balconul parlamentului. Ba, dimpotriva: tot ei, complotistii de atunci, tes intrigi intru pastrarea privilegiilor.

Tudor Chiuariu, ministrul-caricatura, le-a cerut senatorilor din Comisia juridica sa modifice legile si Constitutia astfel incat in mainile sale de politruc marunt sa se concentreze puterea unui judecator suprem.

Conform gandirii acestui mic fenechiu, el ar urma sa cumuleze prerogativele detinute in prezent si de presedintele Romaniei, si de Consiliul Superior al Magistraturii! Astfel, un tiriplici politic, incastrat din calcaie pana-n crestet intr-un partid, ar urma sa preia puterea conferita de Constitutie unor autoritati infinit mai reprezentative, fara harnasament politic.

Ce vrea, concret, domnul Goe al guvernului Tariceanu II? Unu: inspectorii judiciari care-i cerceteaza disciplinar pe magistrati sa fie trecuti in subordinea sa. Doi: procurorii sa nu mai fie numiti in functii de conducere de catre presedintele Romaniei, ci sa fie alesi de CSM dintr-o lista intocmita de ministrul justitiei, adica - in cazul de fata - de insusi Chiuariu!

Multe coropisnite politice ne-a mai oferit tranzitia, dar ca acest naufragiat - mai rar! Dupa mintea lui, ar urma sa ne intoarcem la Romania PSD-ista a anilor 2000-2004, cand integrarea europeana era departe. Chiar daca am vrea sa punem in practica fanteziile lui Chiuariu, tot n-am putea s-o facem: am intra in coliziune frontala cu UE.

Iar ca delirul sa fie total, schimbam Constitutia cand vrea Chiuariu! Daca e nevoie, prin ordonanta de urgenta...

Si ajungem la celalalt front deschis de coalitia anti-Basescu (ale carei frontiere au devenit ceva mai volatile): parlamentul. Cateva oi bete de la PRM au depus, in chitaielile sobolanilor rosii-rozalii din partidele-surori, un proiect de lege care sa-l lase pe seful statului fara una dintre prerogativele sale: aceea de a aviza inceperea urmaririi penale a unor ministri, la cererea procurorilor.

Asadar, Basescu trebuie „castrat” de orice urma de putere, chiar daca asta presupune - din nou! - schimbarea regulilor in timpul jocului. Parghiile puterii prezidentiale, consfintite de Constitutie, sunt in regula doar daca seful statului nu recurge la ele.

Daca le foloseste insa, atunci - harst! - trebuie sa i le luam, ca altfel ne trezim, naibii, cu procurorii pe cap! Sau, si mai rau: la puscarie ori cu averile confiscate.

La cateva luni dupa ce au fost facute knock-out de propriul popor, Parlamentul-Rusinii si Guvernul-Fetelor-Palide revin la hobby-ul favorit: taierea picioarelor scaunului prezidential. Intr-un fel, o a doua suspendare. Data trecuta au patit-o rau, dovada ca inca nu si-au revenit in sondaje.