Romania se afla pe ultimele locuri, alaturi de Ucraina, Uzbekistan si Belarus, intre 178 de tari evaluate in raportul Bancii Mondiale, “Doing Business 2008”, din punctul de vedere al numarului de plati necesare pentru taxele si impozitele datorate in timpul unui an.

Raportul arata ca in tara noastra este nevoie de 96 de operatiuni pentru a plati impozitele si taxele intr-un an. Romania ocupa, din acest punct de vedere, ultimul loc printre cele 17 state din Europa de Est alaturi de care este analizata si locul 175 la nivel mondial.

Pe primul loc intre cele cu cel mai redus numar de plati pe an - doar doua operatiuni, se afla Suedia. Dintre tarile din Europa de Est, cea mai eficienta administrare fiscala din aceasta perspectiva este in Letonia, unde sunt necesare sapte operatiuni.

In functie de numarul de ore care trebuie alocate pentru plata taxelor, Romania se inscrie intre primele cinci state est-europene, cu 202 ore anual - ceea ce inseamna mai bine de opt zile, pe prima pozitie fiind Estonia, cu 81 de ore, iar pe ultimul loc Cehia, cu 930 de ore. Emiratele Arabe Unite conduc clasamentul mondial, cu un numar total anual de numai 12 ore destinate platii taxelor.

Totodata, tara noastra se situeaza pe locul 48 in clasamentul celor 178 de state care ofera cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor, in urcare cu 23 de pozitii fata de 2006. Cu toate acestea, tara noastra nu a mai fost inclusa in topul primelor zece tari reformatoare, la fel ca anul trecut, potrivit Bancii Mondiale.

Romania se situeaza in urma unor state precum Estonia (locul 17), Letonia (22), Lituania (26), Slovacia (32), Ungaria (45) si Bulgaria (46). In editia anterioara a raportului, tara noastra a ocupat pozitia a doua in topul mondial al statelor cu cele mai bune performante in zona reformelor economice in intervalul 2005-2006, dupa Georgia, si primul loc intr-un clasament regional.

Romania a fost inclusa, in raportul din acest an, in categoria tarilor care au intreprins reforme pozitive in domenii precum obtinerea de credite si plata taxelor, dar si in grupul statelor cu reforme negative in ceea ce priveste inceperea unei noi afaceri.

Referitor la piata muncii, tara noastra a obtinut un indice de 66 de puncte din 100 posibile, ceea ce o plaseaza printre statele cu unele dintre cele mai rigide reglementari, se spune in raport.

integral in Gandul