Cinci angajati ai Caminului de batrini din Mironesti, aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta si Protectie Sociala Giurgiu, si-au reclamat seful, barbatii - pentru hartuire, fiind terorizati cu pierderea locului de munca daca nu sint obedienti, iar femeile - pentru avansuri sexuale si atingeri.

In urma controlului inspectorilor de munca, Marian Mutuliga, directorul caminului, a fost gasit vinovat si amendat cu 7.500 de lei. Insa Mutuliga, care intre timp a fost obligat sa isi dea demisia, a contestat in instanta amenda primita de la Inspectie si sustine ca totul i-a fost inscenat de angajati.

Acesta este singurul caz de hartuire sexuala in urma caruia s-a aplicat o sanctiune. Desi in Romania exista citeva zeci de plingeri, atit la instante, cit si la inspectoratele de munca, toate au fost clasate din lipsa de probe.

Carmen Craciun, inspectorul de la Giurgiu care a instrumentat cazul, povesteste ca fostul director nu numai ca isi „intimida angajatii tipind la ei si adresindu-le cuvinte urite, practic ii teroriza“, dar „le-a si facut propuneri indecente, sexuale, angajatelor de acolo, infirmiere si asistente medicale“.

„Cind a venit sa dea declaratii la noi, a zis ca nu poate sa spuna prea mare lucru in apararea lui si ca totul este o conspiratie“, spune Craciun. „Se pare insa ca s-a dovedit contrariul, pentru ca a pierdut la instanta de fond, dupa ce au fost audiati mai multi martori“, precizeaza insa inspectorul.

Una dintre asistentele care l-au reclamat pe Mutuliga la Inspectia Muncii ne-a povestit felul in care angajatele erau hartuite sexual de fostul director al caminului. „Doua dintre colege si-au dat demisia din cauza lui si au preferat sa plece sa munceasca in Spania. Uneia dintre ele i-a vorbit foarte vulgar.

A chemat-o la el in birou, i-a spus sa se aseze pe scaun si i-a zis sa ii dea una scurta sau sa i-o pupe macar. Biata colega a spus ca nu o sa uite toata viata cuvintele astea“, spune reclamanta.

„Asta se intimpla tot timpul si mai ales in cazul angajatelor mai tinere. Pe mine m-a luat de git, a vrut sa ma sarute, ma atingea pe picioare si pe sini, dar asta se intimpla numai cind eram singuri intr-o incapere.“ Si adauga: „Pe alta colega a luat-o intr-o camera si i-a tras sutienul de pe ea si dupa aia ea si-a dat demisia.

Cu alta s-a dus dupa ea in camera unde se sta noaptea, in pijamale, pentru ca el dormea in camin, ca sa stea cu ea la televizor, ca el nu avea nu stiu ce program la el in cabinet“, isi aminteste aceasta.

Angajata spune ca directorul i-a facut avansuri in nenumarate rinduri si ca de multe ori o chema in birou si ii zicea ca nu ii place cum arata in ziua respectiva tinind-o cite o ora. „Totul a inceput in 2005 si abia in 2007 am devenit uniti si am decis sa-l reclamam. Ne era frica sa vorbim la inceput, pentru ca ne teroriza, nimeni nu avea voie sa vorbeasca.

Nu am crezut ca o sa mai scap de nenorocitul ala. La ala nu mai era serviciu, era obsesie. La un moment dat, i-am inchis poarta si nu am vrut sa-l mai lasam inauntru, dar era cineva de la Consiliul Judetean cu el care ne-a zis sa il mai ingaduim, ca are zile proaste. Dar la el era mereu asa“, spune reclamanta.

integral in Cotidianul