Uniunea Europeana va suspenda temporar taxele vamale la importul de cereale pentru a face fata dificultatilor de aprovizionare din cauza cresterii preturilor in urma recoltei slabe, care influenteaza costul produselor de baza cum ar fi painea, produsele de patiserie si laptele.

"Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel propune suspendarea taxelor vamale pentru un an, masura care se va aplica retroactiv de la 30 iunie 2007 pana in iulie 2008", a anuntat purtatorul sau de cuvant, Michael Mann, citat de agentiile internationale de presa.

Initiativa este primita cu reticenta de ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, a carui tara este principalul producator european de cereale, acesta considerand ca odata ridicate, taxele vamale la importul de cereale din afara UE, vor putea fi mai greu reintroduse.

Preturile cerealelor pe pietele internationale au crescut foarte mult in ultimele luni. Graul costa 60% mai mult decat anul trecut si s-a dublat in ultimele cinci luni. Tendinta are efecte asupra pretului painii si produselor de patiserie. Afectati sunt si crescatorii de animale.

Presedintia portugheza a UE a propus constituirea unei rezerve strategice de cereale pentru situatiile de criza, dupa modelul stocurilor de petrol.