Clarificari in problema informatiilor online pentru firme

Reprezentanta CE: Portalul pentru IMM, singur, a costat 1,9 milioane de euro

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 27 septembrie 2007, 0:00"Costul total al e-Portalului pentru IMM-uri, din fonduri PHARE, este de 1,9 milioane euro, din care 400.000 euro - achizitionare de echipamente, aplicatii si servicii tehnice, si 1,5 milioane - definire, analiza, proiectare, implementare, testare, documentare si intretinere.

Cofinantarea asigurata de catre guvernul roman a fost destinata numai achizitionarii de echipamente, aplicatii si servicii tehnice, totalizand 100.000 de euro.

Suma citata gresit de 6,2 milioane reprezinta costul total al proiectului “Asistenta tehnica pentru dezvoltarea sectorului IMM din Romania” si nu costul e-Portalului insusi. Acest proiect are patru componente, dezvoltarea e-Portalului pentru IMM-uri reprezentand o sub-activitate din cadrul celei de-a doua componente", transmite Reprezentanta Comisiei Europene.

In comunicat se mai precizeaza: "Nu avem cunostinta de nicio alta suma folosita pentru realizarea e-Portalului pentru IMM-uri."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


320 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Enorm (Joi, 27 septembrie 2007, 10:41)

  ionel [anonim]

  1,5 milioane - definire, analiza, proiectare, implementare, testare, documentare si intretinere. - pare extrem de mult raportat la piata de proiectare si mententanta a unui portal.
  Din experienta, o suma de maxim 30.000 euro mi se pare mult mai potrivita la nivel international. Aici cred ca se realiza - cel putin la fel de bine cu maximum 10.000 euro
  As vrea sa imi explice un specialist , si sunt destui pe forum ce ar putea costa atita raportat la cererea/oferta in domeniul IT
  Nu ar trebui ca procuratura sa se sesizeze cumva ?
 • 0 (0 voturi)    
  Furt pe fata (Joi, 27 septembrie 2007, 10:45)

  Catalin [anonim]

  Astia chiar ne iau de prosti.Pun pariu ca situl asta de cacao ( mai mult de 800-1000 euro nu face) e facut cu bani publici, adica cu bani de la noi fraierii care am mai ramas sa muncum in tara asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Si totusi (Joi, 27 septembrie 2007, 10:45)

  bogdan [anonim]

  si totusi:
  1.5 mil eur pentru un site?!
  Si suportul pentru ce perioada e oferit? pentru 1 an, pentru 2?
  Ca analiza si definirea specificatiilor se face pentru orice site pe lumea asta. Cred ca si pentru un site personal tot ai nevoie sa stii ce vrei sa apara acolo
 • 0 (0 voturi)    
  alpha beta si omega (Joi, 27 septembrie 2007, 11:10)

  Flash gordon [anonim]

  Error: The listener returned the following Message: 500 Internal Server Error

  penibil
 • 0 (0 voturi)    
  daca si pe delegatia CE o doare-n... (Joi, 27 septembrie 2007, 11:19)

  florin [anonim]

  Adica aproape 2 milioane EUR din banii contribuabilor europeni se duc pe un portal care costa in cel mai bun caz 10,000 EUR (cu tot cu servere, domenii, hosting, intretinere, alimentare etc.etc.) si delegatia CE zice, in esenta, ca nu se baga?!!! Pai banii aia europeni sunt si din contributia Romaniei la bugetul comunitar (adicatelea si ai nostri), cum adica "nu are cunostinta de alti bani"? E tare, adica vor sa spuina ca e normal sa se plateasca de 100 de ori mai mult bani decat era necesar din impozitele contibuabililor europeni....

  Ca sa nu mai spun ca au fost de acord cu un proiect de 6 milioane EUR care tot e inutil si super-costisitor: vreau si eu sa vad in ce constau "instrumentele inovative pentru microcreditare", incluse in caietul de sarcini, vreau sa stiu de ce e nevoie sa se dea bani pe accesul IMM romanesti la networking-ul european de IMM (pe langa faptul ca e o aiureala in sine...)?
 • 0 (0 voturi)    
  proiect fara rezultat (Joi, 27 septembrie 2007, 12:05)

  Biz [anonim]

  6 milioane de euro cheltuite aiurea, fara nici un rezultat. singurul lucru vizibil este acest minunat portal care a costat cel putin 100 de ori mai mult decat face. si pe langa asta, pentru banii astia au reusit sa faca un portal care in 3 zile din 7 nu merge deloc, iar in rest te intampina pe prima pagina cu 3 mesaje de eroare de programare (500 Internal server error), iar mai departe lipsesc materialele la care se face referire.

  acum caut un formular de sesizare la curtea europeana de conturi pentru jaful din bani publici.
 • 0 (0 voturi)    
  in teorie (Joi, 27 septembrie 2007, 13:01)

  Geo [anonim]

  poate exista un site atat de complex incat executarea lui sa poata fi evaluata la o asemenea suma. Eu nu stiu ce se afla in spatele acestui site, care este menirea lui mai exacta, din ce fel de baze de date (preexistente?) isi trage continutul si serviciile. Daca echipamentul de calcul a costat 400 mii EUR, e posibil ca proiectul sa implice ceva mai mult decat un server + un site...

  Dar vorbesc in necunostinta de cauza. Pana nu pun mana pe un login sa vad ce servicii se ofera pentru aia 1.5mil EUR, nu am cum sa comentez. Am asa o vaga impresie ca cel mult 100 mii EUR ar fi fost ultrasuficienti chiar si pentru o companie de software de renume sa faca realizarea portalului.
 • 0 (0 voturi)    
  Alo (Joi, 27 septembrie 2007, 13:14)

  dan [anonim]

  Oameni buni, de cand sunteti toti asa de mari specialisti... toata lumea confirma ca un site costa 10-15000 de euro? treziti-va odata. Depinde despre ce vorbiti, ce fel de site...e un proiect complex nu e un simplu blog.
  Si apoi, sunt bani europeni, nu e risipa din bani de la buget...poate ca suntem si noi contribuabili la bugetul comunitar, dar daca aceste proceduri sunt verificate de europeni au toate sansele sa fie si corecte...nu se compara cu magariile si licitatiile noastre interne. Sunt proceduri mult mai stricte.
 • 0 (0 voturi)    
  Si totusi exista ! Si a costat sub 10.000 Euro ! (Joi, 27 septembrie 2007, 13:44)

  Marian COSTEA [anonim]

  Portalul de solutii si servicii pentru IMM-uri www.immromania.ro, este realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) in colaborare cu Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), si a fost lansat in luna aprilie 2006. Portalul www.immromania.ro este un mecanism complex, operationalizat printr-un sistem informatizat performant, prin care se faciliteaza furnizarea si obtinerea de informatii, solutii si servicii de catre IMM-uri si institutii din acest domeniu. Portalul asigura conlucrarea si stabilirea de contacte intre: • IMM-uri care doresc sa se aprovizioneze, sa vanda, sa obtina, informatii, diverse servicii de la banci, societati de leasing, fonduri de garantare, firme de consultanta, training etc. • furnizori de servicii pentru IMM-uri (banci, firme de consultanta, leasing, IT, asigurari, etc) • organizatii focalizate pe IMM-uri (CNIPMMR, ANIMMC, etc) Scopul Portalului www.immromania.ro este de a furniza IMM-urilor, si celorlalte societati comerciale membre ale Portalului, informatiile actualizate de care au nevoie pentru succesul in afaceri, contribuind, astfel, la cresterea competitivitatii lor pe noua piata a Uniunii Europene. Portalul ofera diferite informatii, solutii, servicii: catalog de firme, noutati pentru mediul de afaceri, programe de finantare, consultanta, IT, asigurari, legislatie, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  @dan (Joi, 27 septembrie 2007, 14:14)

  florin [anonim]

  1) In ce consta "complexitatea proiectului"?

  2) Daca tu crezi ca procedurile de control europene sunt mai stricte decat ale noastre, imi pare rau sa te dezamagesc: citeste su tu evaluarea activitatii curtii de conturi si a OLAF si iti vei da seama ca UE nu e un Rai fara coruptie, ci doar un loc unde coruptia arata diferit.

  Sa-ti aduc aminte ca intrega Comisie Europena a fost demisa (acum vreo 10 ani) dupa ce s-a descoperit ca se faceau plati fictive, chiar de catre Comisari?
 • 0 (0 voturi)    
  @Dan (Joi, 27 septembrie 2007, 14:24)

  florin [anonim]

  " poate ca sunt si banii nostri", spui. Iti pot confirma, sigur sunt banii nostri acolo, pentru ca:
  a) o parte de 10%, din contractele astea e platita din Fondul National (adica de la bugetul de stat)- e adevarat, nu chiar intotdeuana - pana nu vad fisa proiectului asta nu pot sti sigur.
  b) banii ne-au fost alocati noua (nu gasesc alta paralela, scuze, dar daca dai bani unui cersetor sa-si ia paine, sunt banii tai sau ai lui?)
  c) cheltuirea sumelor alocate in mod exagerat, te priveaza de utilizarea lor pentru ce ai avea nevoie - este tot o pierdere
  d) de la 1/01/07, toti "banii europeni" sunt si ai nostri pentru ca si noi contribuim la bugetul UE.

  De-asta, nimanui nu-i poate fi indiferent cum se cheltuie banii astia.

  Ia imagineaza-ti ca stai in Otopeni, oras care are nevoie de canalizare, care costa cam 6 milioane de EUR, exact cat a costat proiectul IMM. Si te duci sa ceri 6 milioane, iar Guvernul raspunde: "Nu sunt bani!" "I-am dat pentru un proiect pentru IMM-uri!"
 • 0 (0 voturi)    
  Jaf (Joi, 27 septembrie 2007, 14:52)

  Soft [anonim]

  E jaf curat, nici macar nu se incarca, de 5 minute se tot incarca.Oficialitatile ar trebui sa sa autosesizeze.
 • 0 (0 voturi)    
  pt dan [8] (Joi, 27 septembrie 2007, 15:03)

  ken [anonim]

  Fraude cu bani comunitari se fac, Comisia Europeana a demisionat in masa la sfarsitul anilor 90 dupa o frauda de miliarde de euro.

  Romania contribuie din plin la bugetul UE si fiecare roman sau finlandez are de pierdut cand o firma cu relatii umfla un pret de 10 ori.

  Daca pentru site se aloca o suma rezonabila sau realista - sa zicem 200.000 de euro - ramaneau 1.700.000 de euro - cred ca se poate construi o mica scoala sau o dispensar cu atatia bani.

  In fine, licitatiile se fac in Romania, iar alocarea contractelor se face dupa aceleasi vechi 'principii', deci nu e surprinzator ca s-a ajuns la o asemenea suma. De asemenea, nu trebuie sa ne asteptam la o ancheta sau un verdict critic al unor experti evaluatori romani.
 • 0 (0 voturi)    
  in aceste conditii (Joi, 27 septembrie 2007, 15:44)

  gigiel patrunjel [anonim]

  imi reformulez oferta de 3 milioane la una de 750mii euro pentru un portal asa de 'complex'.
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar ne cred incompetenti ? (Joi, 27 septembrie 2007, 16:27)

  Lautas Nicolae [anonim]

  Se pare ca inca se fura! E mult prea mult, exagerat chiar, pentru un site asa de "complex". Traim in Romania si asa ....
 • 0 (0 voturi)    
  Cand va sesiza Reprezentanta UE OLAF-ul? (Joi, 27 septembrie 2007, 19:49)

  florin [anonim]

  @ken- Reprezentanta UE are intotdeuana (sau ar trebui sa aiba...) un reprezentant la licitatie. Deasemenea, este obligata sa urmareasca modul in care se cheltuie banii din bugetul european.

  @ Reprezentanta CE:

  a) A avizat caietul de sarcini al proeictului asta minunat cu portal despre care stia cat costa? Daca da, va rasupnde cel care a avizat?

  b) Considera Reprezentanta ca proectul atata costa? Daca nu, cand va sesiza Curtea Euroepana de Conturi si OLAF pentru acest proeict?

  @ ministerul pt. IMM (sincer, mai bine nu-l aveam...) il intreb:
  a) Cum a calculat valoarea proiectului? Cum a ajuns la acea suma?
  b) Cum a fixat fee-urile? A avizat raportul partial al Consultantei pentru plata? Daca da, in ce baza, cine a verificat rezultatele?

  @ DNA si peCorpul de Control al Guv. ii intreb:
  a) Daca s-au autosesizat pe baza celor spuse aici?

  Si, ca sa ma asigur ca nu se va sterge toata lumea la k... cu posturile mele, ii anunt pe toti ca voi sesiza Parlamentul European.
 • 0 (0 voturi)    
  sa facem niste calcule (Joi, 27 septembrie 2007, 21:48)

  un proprietar de firma de web design [anonim]

  Pai hai sa vedem: realizarea caietului de sarcini, asta e consultanta, daca o tarifam la 100 de E / h, probabil 100 de ore de consultanta tot s-au dat, ca nu e site de prezentare al carui concept sa-l gandesti in 2 ore, acolo s-au baut cafele la greu, asadar => 10.000 de euro.

  Programarea, punem 50 de E / ora, hai sa zicem 200 de ore => tot 10.000 E

  Concept grafic: site-ul pare destul de stufos, daca astia or fi vrut sa le dai ecran pentru fiecare sectiune => tot 10.000 E

  Deci pana acum se fac 30000 si nu ai nici un profit. Or mai fi fost si alte cerinte, hai sa zicem inca 20.000, deci rezulta 50.000. Si pui peste asta macar un 25% profit, ca tot omu', deci cu 62.500 le faceai ce portal vroiau muschii lor. Acum nu stiu ce o insemna mentenanta aia; ca daca mentenanta inseamna sa le asiguri nu stiu ce serviciu tehnic cu timp de raspuns 1 ora, atunci trebuie sa bugetezi cel putin 2 oameni, daca nu cumva o echipa intreaga (in functie de cerinte). Deci sa zicem ca se cer 2 oameni, atunci pe 1 an poti sa ceri linistit 5.000 de E / luna, adica 60.000 / an. Deci pretul minim al acestui portal ar fi 122.500 de E. Sau poate mentenanta inseamna si suport tehnic, si asistenta acordata utilizatorilor, si introducere date pe site... si atunci ce sa zic, macar 20.000 de euro / luna iti trebuie, ca ai nevoie de 5-6 oameni, un birou mai mare etc., deci rezulta 240.000 de E / an. Deci un pret final mai mare ar fi pe la 300.000 de E. De aici pana la 1,2 milioane insa... chiar si lucrand la tarife de Italia (desi mi se pare de c...t sa fii institutie din RO si sa dai asemenea comenzi la firme straine, de parca in RO nu gasesti o firma de web design care sa aiba dracului 2 programatori, un PM si un grafician) mi se pare un pret mult prea mare. Sau poate contractul de mentenanta o fi semnat pe vreo 15 ani si atunci, ce sa zic, pretul e ok.
 • 0 (0 voturi)    
  @proprietar web (Joi, 27 septembrie 2007, 22:56)

  florin [anonim]

  Domnule, te felicit pentru curajul de a aloca timp pt. posturi. Stiu cat e de greu sa te descurci, asa ca e de admirat ca ai gasit vreme pentru calcule si postare.

  Calculul economic mi se pare corect, cu o singura obsevatie: caietul de sarcini nu poate costa 10,000 EUR la un web-design pentru guvern. Spre exemplu, un caiet de sarcini e recunoscut de ... PHARE! undeva la un cost de 1000-2000 EUR (daca nu contine si actualizarea proiectarii la constructii).

  Iar mentenanta daca avea asemenea valori si conditii ca in exemplul dumitale, era evidentiata ca atare in caietul de sarcini, ceea ce din tacerea tuturor rezulta ca nu s-a facut. Iar timpul de raspuns de o ora de care vorbesti e departe de standardele guvernamentale- au am auzit oameni care se plangeau de lipsa de raspuns cu saptamanile.

  OK, dumneata vorbesti strict ca programator, dar eu tare as fi curios sa stiu -plecand chiar de la observatiile tale care mi se par de ultra-bun simt, ce includea ca mentenanta si alimentare serviciul ala. Continutul portalului e oricum inutil, nu stiu la ce ar trebui asao mentenanta complicata.

  Plus- ce calculatoare de 400,000 EUR s-au cumparat pentru portalul asta? Eu nu am auzit de asemenea sume pentru gazduirea unui portal. Ma rog, poate ma insel, spune dumneata cat crezi ca ar trebui ca hardware, te rog eu mult.

  OT- mi-a placut argumentul cu cafelelele... :-))
 • 0 (0 voturi)    
  florine, cine te plateste sa dai p-aci cu posturile ? (Vineri, 28 septembrie 2007, 0:39)

  mollahudigital [anonim]

  hai spune-ne... de unde atata "verticalitate" ? cred ca 90% din cei care au postatu pe acest subiect sunt webdeveloperi, conectati la problema in mod direct. Te-apuci tu sa arati cu limba de lemn (scuza-ma, dar curge rumegus p-aci de cati termeni ai bagat pana acum...) cum functioneaza procedurile lu' peshte in baltoaca asta...

  Massimo s-a abtinut de la comentarii, spune-ne tu cine te plateste (esti cumva PR pt proiectul asta ? ) ? Esti cumva unul din programatorii implicati in proiect si simti nevoia ca pentru banii primiti sa mai dai putin cu gura ? Esti unul din cei care au primit comision si vrei sa fie treaba-treaba ? Don't be shy... ;)
 • 0 (0 voturi)    
  cred ca ai gresit a... \\ (Sâmbătă, 29 septembrie 2007, 13:03)

  @mollahudigital [anonim]

  Citeste cu mai multa atentie posturile mele. Daca tie ti se pare ca eu as fi partizanul proiectului ala si ca sunt de acord cu suma, inseamana ca nu intelegi bine limba romana..

  Sau poate ai gresit ... "andrisantul"..., nu stiu, dar oricum, fii te rog mai atent, e chiar absurd sa ma invinuiesti ca as fi platit din proaectul ala, dupa ce am pus atatea semne de intrebare si am incercat sa demonstrez (nu sa injur...) ca suma este exagerata si ca oricum intregul proeict mi se pare inutil.

  Prin urmare eu spun ca sunt imppotriva proeictului, aduc argumente de ce sunt impotriva si spun chiar ca ar trebui anuntat OLAF, si tu ma acuzi ca as fi platit din proiect pentru ca pun posturi in favoarea sa. E mai mult decat absurd!
 • 0 (0 voturi)    
  HELOOOOO WAKE UP !!!! (Sâmbătă, 29 septembrie 2007, 22:13)

  disapointed by EU people [anonim]

  i thought these guys from EU are smarter, and they have commonsense and respect for citizens money and inteligence, and they will help this country to go on the right way... it really sucks !!!!!!!! ... to see them also....
 • 0 (0 voturi)    
  Am lucrat si eu in domeniu (Duminică, 30 septembrie 2007, 14:20)

  sadwank [anonim]

  Si acum lucrez dar de acasa; ideea e ca am lucrat cam 5-6 ani la o firma mare si cu asta se ocupa departamentul nostru: solutii business si cam 90% din proiecte erau "web based". Daca prindeam o lucrare de 4-500.000 de euro era toata lumea multumita; daca prindeam o lucrare in care 500.000 de euro era numai partea noastra, de programare, lumea era fericita de-a dreptul. Dar un contract de 2 milioane de euro nici nu credeam sa mai existe. A fost ala pentru radio facut de Forte dar au avut grija sa bage chestii exotice si oricum s-a lasat cu cintec. Ar fi pacat ca asta sa nu se lase cu macar o muzicuta, ceva.
  Parerea unora ca vezi, Doamne, nu erau banii nostri mi se pare de prost-gust, sincer! Implicatiile sunt mult mai complexe: creste pretul nejustificat in piata, are de cistigat o firma care nu merita in timp ce altele se zbat sa traiasca, cu banii astia se putea face altceva, contribuabilul european nu trebuie impozitat aiurea si, in ultima instanta, chiar nu e moral.
  Parerea mea, poate vedem si noi caietul de sarcini, oferta, documentele de analiza si arhitectura? Zic si eu, n-or fi secrete?
 • 0 (0 voturi)    
  @sadwank (Duminică, 30 septembrie 2007, 19:14)

  florin [anonim]

  Sunt perfect de acord cu tine, sadwank. Sa puna ministerul pe site caietul de sarcini, oferta, documentele de analiza etc.

  Iar de acord cu tine: unele firme lupta din greu sa supravietuiasca cu contracte vai mama lor, in timp ce altele isi bat joc.

  Eu unul am trimis deja la Parlamentul European sesizarea. Sincer, nu am incredere in anchetele romanesti.
 • 0 (0 voturi)    
  Multi bani pentru nimic. (Marţi, 26 martie 2013, 18:08)

  garofitei [utilizator]

  Cred ca deja ne-am obisnuit cu astfel de stiri. Totusi, ar trebui sa ne obisnuim si cu ideea ca putem schimba ceva in acest domeniu. Exista si alte solutii pentru a merge tot inainte si anume o firma din Timisoara a creat o platforma comerciala pentru firmele mici si mijlocii din Romania, anume creata pentru sustinerea si dezvoltarea IMM-urilor din Romania, pentru relansarea economiei romanesti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by