Seful Delegatiei la Comisia Parlamentara de cooperare UE - Moldova, Marianne Mikko sustine ca declaratia presedintelui Traian Basescu privind simplificarea procedurii de acordare a cetateniei pentru moldoveni nu este inteleapta. “Nu cred ca e o idee prea inteleapta.

Pentru moment, relatiile dintre Romania si Moldova nu sunt cele mai bune si cred ca ambele parti trebuie sa fie destul de atente cand fac declaratii ferme in orice privinta, trebuie sa se gandeasca la consecinte. Nu a fost cea mai inteleapta retorica a presedintelui Traian Basescu.

Este o situatie noua pentru Moldova : Romania nu mai este pur si simplu cel mai apropiat vecin, ci un membru al Uniunii Europene. De partea ei, Romania trebuie sa se poarte ca un partener de incredere si un membru bun al Uniunii. Deci trebuie mai multa responsabilitate din partea ambelor tari.

E nevoie ca Romania si Moldova sa se respecte reciproc si sa se gandeasca inainte de orice declaratie", a adaugat Mikko, intr-un interviu acordat RFI.

La finalul sedintei de marti, 25 septembrie, a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, presedintele Traian Basescu a declarat ca este necesara simplificarea procedurii de acordare a cetateniei romane moldovenilor de peste Prut, argumentand ca Romania are o datorie morala si politica fata de Republica Moldova.