Iranul constuieste in prezent o noua instalatie nucleara subterana pentru uz militar care are legaturi cu complexul atomic de la Natanz, din centrul tarii, a anuntat Consiliul National al Rezistentei Iraniene (CNRI), principala grupare de opozitie de la Teheran, citata de AFP.

In cadrul unei conferinte de presa, sustinute joi la Paris, reprezentantii CNRI au precizat ca planul acestui obiectiv a fost elaborat in urma cu doi ani, iar locul in care va fi construita instalatia este foarte bine protejat si nu va fi afectat in cazul unor atacuri aeriene.

"In cazul in care va fi bombardat Natanz, obiectivul nu va fi atins", a declarat un reprezentant al CNRI, Mehdi Abrichamtchi. "Centrul atomic ocupa un vast spatiu subteran legat prin doua tunele paralele, situate sub lantul muntos Karkass. Instalatia este conectata printr-un al treilea tunel de complexul nuclear de la Natanz, aflat la 5 kilometri mai spre nord", a afirmat el.

Declaratiile lui Abrichamtchi sunt sustinute si de Institutul pentru stiinte si securitate internationala (ISIS), grup de analiza american, care a anuntat ca imaginile prin satelit indica lucrari de constructie a unor tuneluri la cativa kilometri de Natanz.

In 2002, CNRI a facut pentru prima data publica informatia privind existenta unor situri nucleare iraniene secrete in orasele iraniene Arak si Natanz.

Planurile iraniene starnesc ingrijorare pe scena internationala

Afirmatiile CNRI intervin intr-un moment in care dosarul nuclear este printre principalele preocupari ale marilor puteri reunite la Adunarea Generala a ONU la New York. Liderul de la Paris, Nicolas Sarkozy a reafirmat, joi, ca Franta "nu-l crede" pe presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad cand afirma ca activitatile nucleare ale Iranului sunt "pasnice".

"Toata lumea stie ca acest program are scop militar. Problema nu este inchisa. Avem toate motivele sa credem ca ceea ce se petrece la centrala din Natanz nu este un lucru pasnic", a declarat David Martinon, purtatorul de cuvant al presedintelui Sarkozy, in cadrul unei conferinte de presa.

Nicolas Sarkozy a abordat problema iraniana si in cadrul discursului sau sustinut, marti, la deschiderea celei de-a 62-a Adunari Generale a ONU, la New York. El a declarat ca inarmarea nucleara a Iranului ar destabiliza lumea si ar putea conduce la razboi.

In aceeasi zi, Ahmadinejad a dezmintit inca o data ca tara sa incearca sa de doteze cu arma nucleara, apreciind ca aceasta problema este "inchisa".