Referendumul din primavara se pare ca nu i-a speriat pe americani, care si-au marit participatia la Petrom la circa 1,5% din companie, valoarea actiunilor detinute de acestia depasind 167 milioane de dolari (115 mil. euro).

Aceasta este cea mai mare expunere a fondului pe piata de capital din Romania. In primul trimestru al anului, fondul avea in portofoliu mai putin de 1% din compania petroliera.

Marile fonduri nu s-au speriat de problemele politice

Fondul controla, dupa primul semestru, 3,16% din actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, participatie similara cu cea de la inceputul lunii ianuarie. Valoarea titlurilor ajunge la 28,48 mil. dolari (20,1 mil. euro).

Achizitiile fondului din prima parte a acestui an au vizat si un pachet mic de actiuni la BRD, ajungand sa controleze 1,45%, valoarea acestuia ajungand la circa 95 mil. dolari (67,2 mil. euro).

De asemenea, fondul si-a majorat participatia la dezvoltatorul imobiliar Impact, ajungand sa detina peste 10% din companie. Ulterior raportarilor transmise catre Securities and Exchange Comission (SEC), Julius Baer si-a majorat participatia la Impact, prin fondurile pe care le detine, la circa 18%.

Marile fonduri de investitii au avut o activitate mai redusa in ultima perioada, daca luam in considerare rulajele reduse de la BVB din ultimele doua luni, de cand a inceput criza din Statele Unite ale Americii.

Conform brokerilor din piata, in urma crizei americane si a problemelor politice din Romania, marile fonduri nu au iesit de pe piata din Romania,

desi plasamentele acestora in luna august au fost, pentru prima oara in acest an, mai reduse decat sumele rezultate din lichidarea pozitiilor, acestia retragand peste 21,4 milioane de euro in luna august.

Un articol de Ramona Asiminei

Integral in Business Standard