Duminica, in Uraina vor avea loc alegeri anticipate pentru Rada Suprema.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, pe primul loc se afla Partidul Regiunilor, al premierului pro-rus Victor Ianukovici (32%), Blocul Iulia Timosenko (BIUT, aproape 22%), blocul pro-prezidential „Ucraina noastra - Autoaparare populara” (NUNS, 10%), comunistii (4%) si, eventual, Blocul Litvin (in jur de 3%).

Socialistii aproape ca nu sunt luati in calcul.

Spre deosebire de campania din 2006, cand in cursa electorala s-au inscris 45 de partide si blocuri, acum misiunea alegatorilor s-a simplificat - in buletinele de vot figureaza doar 20 de formatiuni politice.

Ratingul Partidului Regiunilor, care a obtinut la alegerile anterioare putin peste 32% nu s-a schimbat, practic. In opinia politogului Iuri Romanenko, acest lucru se datoreaza strategiei lor nefericite. Consultantii americani angajati de conducerea partidului (echipa lui Paul Manfort) au sugerat evitarea subiectelor acute precum aderarea la NATO si statutul limbii ruse.

Lozinca “Ucrainei noastre” a fost anularea imunitatii parlamentare, o idee preluata cu succes, la sfarsitul lunii august, de opozantii din Partidul Regiunilor, care au initiat in Rada revizuirea proiectului de lege corespunzator.

Acelasi lucru s-a intamplat, de altfel, si cu alte idei avansate de blocul proprezidential, care s-a vazut, astfel, nevoit sa-si adapteze din mers campania electorala, fapt care s-a reflectat in scaderea permanenta a cotei de popularitate a blocului.

BIUT a inaintat scenariul „Ucraina progresului” (dezvoltare economica si orientare spre Europa), cu ajutorul caruia BIUT a reusit sa atraga de partea lui pe alegatorii portocalii indecisi. Astfel, campania lui Timosenko poate fi considerata cea mai reusita.

In ajunul revenirii la Kiev, presedintele Viktor Iuscenko a declarat pentru prima data cu convingere ca Timosenko are sanse sa ajunga prim-ministru.

Nimic bun pentru Ucraina

Cotidianul Vremea Novostei a discutat cu analistii ucraineni despre alegerile de duminica. Directorul Institutului pentru strategii globale, Vadim Karasev, a estimat ca „marea poblema a Ucrainei o constituie existenta unui al treilea pe arena politica”.

Daca va fi formata o coalitie „portocalie” si premier va fi ales Timosenko, in opozitie va intra Partidul regiunilor lui Viktor Ianukovici, cre va demara „o noua campanie electorala in perpectiva alegerilor prezidentiale”.

La fel va proceda si Timosenko, in cazul crearii unei coalitii „alb-albastre”. Nici unul din scenarii nu are darul de a asigura Ucrainei o viata linistita. Intrat in opozitie, potentialul candidat la presedintie va reclama organizarea unui referendum constitutional pentru a afla care este structura statala dorita de ucraineni: o republica prezidentiala sau una parlamentara.

Liderul politic care nu a primit postul de premier va deveni automat sustinatorul republicii prezidentiale. In joc va intra manipularea cu semnarile deja stranse de grupurile de initiativa ale Partidului regiunilor si BIUT pentru desfasurarea doritei consultari populare.