Reputatul profesor austriac dr. Peter A. Bruck, presedintele organizatiei internationale United Nations World Summit Award (WSA), a transmis pe 24 septembrie catre presedintele Romaniei, dl. Traian Basescu, fostul presedinte al tarii, dl. Ion Iliescu si primul-ministru al guvernului, dl.

Calin Popescu -Tariceanu, scrisori in care protesteaza energic fata de solutia selectata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru privatizarea Institutului de Tehnica de Calcul (ITC) din Bucuresti.

“Va solicit sa interveniti personal pentru a salva ITC de la o privatizare extrem de dubioasa, care va duce la distrugerea unuia din institutele de varf ale Romaniei din domeniul tehnologiei informatiei”, se adreseaza energic profesorul Bruck fiecaruia dintre destinatari, completand:

“Cercetatorii din intreaga lume, care sunt membri ai organizatiei World Summit Award, sunt neplacut surprinsi ca partenerul nostru valoros, ITC Bucuresti, a fost vandut unui consortiu care nu are nimic comun cu activitatea de cercetare-dezvoltare”.

In luna septembrie a.c., AVAS a vandut ITC castigatorului declarat al licitatiei organizate in acest scop, Grupul Feroviar Roman.

Surse din ITC au declarat ca, pentru a putea demonstra ca are “cercetarea” in obiectul de activitate (conditie obligatorie pentru a participa la licitatia de privatizare a unui institut), Grupul Feroviar Roman s-a constituit intr-un consortiu cu... un cetatean, pretins cercetator stiintific.

Aceleasi surse au precizat ca, in legislatia UE, “consortiile” constituite de o firma cu o persoana fizica sunt considerate ilegale.

“Suntem convinsi ca privatizarea cercetarii poate aduce atat dinamism, cat si fonduri necesare dezvoltarii”, declara profesorul Peter A. Bruck, inainte de a-si argumenta in continuare protestul: “Dar privatizarea trebuie sa aduca in prim-plan cumparatorul cel mai bine calificat profesional, criteriile financiare fiind secundare.

(...) Vanzarea ITC catre un consortiu fara legatura cu cercetarea va prejudicia Romania si va anula oportunitati viitoare pentru tara!”. Presedintele WSA afirma si ca detine alte informatii conform carora privatizarea ITC s-a facut in detrimentul principiilor corectitudinii si transparentei, fiind defavorizati candidatii cu cel mai puternic potential si palmares stiintific.

Pentru ca WSA va pierde astfel cel mai autorizat partener din Romania, profesorul Bruck ii anunta pe oficialii romani ca va informa neintarziat Comisia Europeana, prin intermediul inaltilor comisari Viviane Reading (Societatea Informatiei) si Janez Potocnik (Stiinta, Cercetare, Dezvoltare).

United Nations World Summit Award reprezinta o initiativa globala lansata initial de guvernul Austriei cu prilejurile Summit-urilor mondiale pentru Societatea Informatiei ale Organizatiei Natiunilor Unite din 2003 si 2005. Ea reuneste organisme si organizatii de cercetare-dezvoltare din 168 de tari.