Dea Domnul ca anchetele baronilor fotbalului sa nu ramana in ofsaid.

Sa-si crape pieptul, nu alta! Lovea Gigi cu pumnul in dreptul inimii, la tv, de ziceai ca isi pregateste un sepuku de inspiratie neaosa. Bum, bum, bum! "Ioooo... ma lupt cu ei! Cu astia de la DNA! Cum sa-mi faca mie una ca asta? Auzi, sa dau cu subsemnatul pentru coruptie!!!". Si da-i, si lupta, si da-i...

Ca si pe vremea lui Bodu, stiti, junele chelios de peste Fisc, reactia becala transpira iar a disperare. Transpiratia face bine la sanatatea democratiei pentru ca elimina toxinele subterane si ajuta la scoaterea bolii la suprafata. Partea buna a ofensivei anticoruptie de pe terenul de joc este ca, macar in ceasul al 12-lea, baronii fotbalului transpira.

De la Revolutie incoace, nimeni n-a intrat cu picioarele in lumea din spatele mingei. Pe fondul dormitarii generale, afacerile negre au curs nestavilite ca si pe vremea lui Ceasca, iar ecranele televizoarelor ne-au fost invadate de figuri care mai de care mai dubioase si mai pitoresti. Buboiul s-a umflat atat de mult, incat nu se stie daca va putea fi spart vreodata de-a binelea. Dar e bine ca a inceput, in sfarsit, cineva sa-i ia macar la suturi.

Desantul DNA face dreptate cel putin dintr-un punct de vedere: ca procurorii se ocupa exclusiv de un singur tip de coruptie: cea din liga politica. Pana acum, toate tunurile anticoruptie au tras cu precadere spre alesi, ca si cand ei ar fi singurul focar de mizerie din societate. Or, hai sa fim seriosi.

In primul rand, ca tot tam-tamul anticoruptie din mediul politic priveste in general lumea de dinainte de 2004.

In plus, intrarea in divizia UE are si un rol profilactic pentru virusii coruptiei care ar putea imbolnavi anemicele institutii ale statului. Atunci de ce sa fie discriminata pozitiv de catre anchetatori lumea baronilor care roiesc in jurul sportului-rege?

Ce, nu e fotbalul nostru tot un fel de arena cu votanti si votati? Nu se vehiculeaza la fel de multi "alegatori", bani, audiente si in jurul stadioanelor? Mai ales ca prin Becali, Copos, Pinalti & comp. jucaria cu mingea tinde sa devina explicit o falanga politica. Si-atunci, de sa-i trateze DNA-ul cu blandete pe alde Becali si confratii? Pe ei, pe... Asa ar striga tribuna.

Intrebarea este: iese ceva zdravan pentru stat si suporteri din afacerea asta? Ii vor dovedi procurorii pe maestrii blaturilor? Vor scormoni ei pana la fund in mormanele de bani crescute pe nelege? Vom ajunge sa vedem si noi arestari corecte, smecheri dovediti, echipe retrogradate?

Sau exemplul "Italia" ramane doar un model iluzoriu si nerealizabil pentru Liga lui Mitica ori Federatia lui Mircea? Vom trai si vom vedea. Dea Domnul ca, pentru veneticii descreierati ai fotbalului, atacul DNA sa nu fie doar un meci anost, fara invingatori si invinsi. Hai, Steaua!