Cel mai important eveniment bursier al ultimelor luni s-a produs in a doua parte a lunii septembrie si probabil ca ecourile vor incepe sa se auda abia de acum inainte: Bursa de Valori Bucuresti a lansat la tranzactionare in data de 14 septembrie contracte futures pe indicele BET. Iar ulterior, in data de 28 septembrie, a inceput tranzactionarea contractelor futures pe indicele BET-FI.

Toate categoriile de investitori, de la speculatorii care cauta castiguri pe termen scurt fiind dispusi sa-si asume pentru asta un risc ridicat, pana la

investitorii institutionali mari care utilizeaza aceste instrumente pentru a-si gestiona in mod inteligent riscurile portofoliilor uriase pe care le au in administrare, vor avea mult de castigat prin aparitia acestor noi instrumente.

Desigur pentru ca accesul la acest instrument sa fie cat mai facil conteaza foarte mult costurile de tranzactionare si lichiditatea.

Daca in privinta costurilor putem fi optimisti, caci concurenta cu Bursa Monetara Financiara si de Marfuri de la Sibiu va tine in permanenta o presiune descendenta pe comisioane, in ceea ce priveste lichiditatea este de asteptat ca aceasta sa porneasca initial de la un nivel mediu zilnic ceva mai redus si sa se amplifice pe masura ce investitorii se vor obisnui cu caracteristicile acestui nou instrument.

Totusi, daca, in ce priveste speculatiile, mecanismele vor putea fi destul de rapid "invatate" si asimilate de investitori, aceste instrumente aducand in principiu doar putine noutati ca si caracteristici de tranzactionare, din perspectiva posibilitatilor de acoperire a riscului avantajele pe care el le aduce sunt extrem de importante.

de Iulian Panait

integral in Romania Libera