Cardul de credit este unul dintre produsele bancare cele mai tentante. Dovada stau si cifrele care arata ca, de la un an la altul numarul cardurilor de credit emise de bancile din Romania aproape ca se dubleaza.

Lista facilitatilor poate cuprinde plafon foarte mare de indatorare, perioada de gratie, posibilitatea achitatii ratelor, facturilor sau a cumparaturilor de pe internet etc. Pentru aceste servicii vei plati intotdeauna, iar cu cat sunt mai multe facilitati, cu atat numarul si valoarea taxelor si comisioanelor aferente este mai mare.

La acestea se adauga dobanda anuala, deloc de neglijat si mult mai mare decat la un imprumut de nevoie personale, de exemplu.

In principiu, unui card de credit ar putea sa-i fie „atasate” taxe de emitere, de administrare, de blocare, de inlocuire card, de depasire a limitei de credit acordate, de initiere nejustificata de refuz la plata, pentru debitare directa nereusita sau pentru solicitari de copii dupa documentele de plata.

Lista nu se termina aici, existand si comisioane pentru conversie valutara si eliberare numerar sau cele pentru inchiderea cardului. Cei care ajung „rau platnici” se plang ca nu stiau de taxele si comisioanele percepute de banca.

Reprezentantii bancilor spun ca, persoanele in cauza fie nu au citit cu atentie prevederile contractuale, fie nu au inteles de fiecare data ce implicatii poate avea o anumita clauza sau, pur si simplu, nu i-a interesat la momentul respectiv.

Spre exemplu, comisioanele de administrare se platesc anual iar pentru fiecare card in plus se percep taxe suplimentare. Pentru eliberarea de numerar se percepe un comision fix din valoarea sumei extrase cuprins intre 0,2 si 2%.

Orice vina a clientului care implica o actiune din partea bancii de schimbarea cardului, blocarea acestuia, regenerarea sau modificarea PIN-ului sunt si ele taxate separat. Operatiunile facute peste hotare se taxeaza mult mai scump decat cele efectuate in tara.

de Lucian Hainarosie

integral in Gandul