Pariul pe un Mercedes facut de Adrian Nastase si Ion Tiriac a ajuns dosar penal. Fostul premier si fostul tenisman au pus un ramasag pe termenul de finalizare a unui program national de constructie de sali de sport.

Procurorii nu ancheteaza insa miza ramasagului - o limuzina in valoare de 78.000 de euro - ci obiectul acestuia, respectiv cele peste 400 de sali de sport date in folosinta inainte de alegerile din noiembrie 2004.

Mai precis, neregulile legate de constructia si dotarea acestora, contractele de zeci de milioane de euro care au fost incasate de firme din portofoliul PSD pentru lucrari facute de mantuiala.

Concret, cauza penala aflata in lucru la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost inregistrata ca atare in anul 2006 si are ca obiect neregulile constatate la achizitiile publice ale Companiei Nationale de Investitii SA Bucuresti.

Surse judiciare au dezvaluit, in exclusivitate, pentru Gandul ca neregulile se refera la lucrarile de montare, instalare si echipare a salilor de sport, construite in cadrul programului de guvernare 2002-2004. Dosarul, ca multe alte cauze importante de la DNA, nu este intr-o faza prea avansata pentru ca, probabil, inca nu i-a venit randul.

Astfel, in perioada iunie 2006 - aprilie 2007, adica timp de 10 luni, in dosar nu s-a efectuat nici un act de cercetare penala.

Abia in luna aprilie 2007, procurorul de caz a desemnat un ofiter de politie judiciara pentru efectuarea unor acte de cercetare penala. Fostul premier a pus pariu pe un Mercedes cu Ion Tiriac ca va finaliza constructia celor 400 de sali de sport intr-un an. Imediat, s-a declansat o goana a constructiilor rapide, ignorand deseori normele in domeniu.

Costul programului a fost de 167 de milioane de euro, bani proveniti din alocari de la bugetul public precum si dintr-un credit extern.

Afacerea s-a dovedit a fi extrem de benefica pentru firme apropiate Partidului Social Democrat, care astfel au pus mana, direct sau prin interpusi, pe contracte extrem de avantajoase.

Spre exemplu, in judetul Bacau, majoritatea contractelor pentru construirea salilor de sport au fost obtinute de firme apropiate PSD-ului sau unde sunt actionari fratii Dumitru si Sergiu Sechelariu, cum ar fi: Eccor SRL, Arcom SA, Conest, Romconstructor etc. De asemenea, firmele care au construit sali de sport in Sibiu si Braila se regasesc pe lista de sponsori ai PSD.

Si exemplele pot continua la nivelul intregii tari. Dar aceasta nu este singura problema. Construite in doar cateva luni si date in folosinta in toamna anului 2004, salile de sport au inceput, la scurt timp, sa dea dureri mari de cap beneficiarilor.

integral in Gandul