Criza de pe piata creditelor izbucnita in Statele Unite produce un nou cutremur, de acesta data in Elvetia.

Una dintre cele mai mari banci elvetiene, UBS AG, urmeaza sa anunte luni pierderi de miliarde de dolari, scriu publicatiile Wall Street Journal si Financial Times in editiile electronice.

Cea mai mare institutie din domeniul administrarii activelor personale va anunta ca a pierdut circa 600 de milioane de dolari numai in trimestrul a treilea. Grupul bancar isi anuntase investitorii ca al treilea trimestru va fi destul de dificil daca piata creditelor va continua sa fie in declin.

Purtatorul de cuvant al bancii a refuzat sa comenteze informatiile, scrie Wall Street Journal.

Potrivit surselor citate, anuntul ar urma sa determine plecarea directorului executiv al diviziei globale de operatiuni bancare de investitii a bancii, Huw Jenkins.

El i-ar putea urma directorului general Peter Wuffli, inlocuit din functie, in urma cu aproximativ doua luni, dupa ce banca a fost nevoita sa inchida fondul de investitii cu capital de risc Dillon Read Capital Management, operatiune care a costat grupul 300 milioane de dolari.

Pierderile anuntate de gigantul din sectorul bancar elvetian ar putea fi cele mai mari inregistrate, pana acum, de vreo banca pe piata creditelor.

In ultimele luni, presa internationala a scris ca este posibila scindarea UBS si formarea a doua companii distincte: banca de investitii si administrator de averi, dar oficilaii institutiei au negat acest lucru.