Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intors din vacanta. Numarul iesirilor publice a crescut si a lasat sa se inteleaga care va fi politica BNR, de asemenea a dat si sfaturi populatiei. De obicei, dl. Isarescu este extrem de rezervat, asa cum ii sta bine oricarui oficial de la o banca nationala, fie ca e vorba de BNR sau de o alta banca nationala.

Ce l-a indemnat insa pe Guvernatorul BNR sa faca atatea declaratii, cateva dintre ele contradictorii? Care este dilema BNR?

Acum o saptamana, intr-un interviu acordat Reuters, dl. Isarescu a declarat:

Avem tinte de inflatie, insa trebuie sa analizam sustenabilitatea intregului proces... daca politicile monetare afecteaza deficitul de cont curent si competitivitatea, trebuie sa judecam cu mare atentie daca aceste decizii sunt corecte

Zilele trecute, dl. Isarescu a declarat (conform ZF):

Daca in economie nu vor avea loc unele corectii, cum ar fi corelarea ritmului salariilor cu cel al productivitatii, sau restrictionarea unor cheltuieli bugetare, atunci Banca Nationala se va vedea nevoita sa intareasca politica monetara, prin majorarea dobanzii

Dilema dlui. Isarescu vine insa si din exterior. Nu poate sa nu observe cum tendinta este de a scadea ratele dobanzilor pe seama scaderii activitatii economice. O crestere a dobanzii in Romania va atrage fonduri speculative, va contribui la intarirea leului si va avea impact negativ atat asupra cresterii economice (de care avem nevoie) precum si a competitivitatii economiei romanesti.

In plus, nu va contribui prea mult la reducerea cresterii salariilor, mai ales ca se pot obtine credite cu dobanda mai mica in moneda straina, fie ca e vorba de euro sau franc elvetian.

Economia romaneasca si leul sunt mai vulnerabile la socuri externe decat economia UE si euro. Obiectivul trebuie sa ramana intrarea in euro, insa si aici avem o dilema pentru ca nu putem adera la euro atata timp cat avem inflatie ridicata sau rata ridicata a dobanzii.

Un alt factor este cel fiscal, insa este putin probabil ca se vor schimba prea multe in comportamentul unui guvern aflat in an pre-electoral, iar binomul Guvern - BNR oricum nu functioneaza de ceva vreme.

In sedinta de saptamana trecuta, BNR a luat decizia de a nu schimba nimic. Probabil ca datele pe inflatie pe septembrie si perspectiva de inflatie pentru lunile urmatoare vor determina BNR sa considere o crestere a dobanzii. Insa inainte de a lua o decizie, BNR va trebui sa cantareasca foarte bine care este impactul asupra cursului de schimb si a cresterii economice.

Dezbate pe blogul lui Emil Stoica