El a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca preturile locuintelor vor mai creste in acest an cu 10a-15a. Cauzele ar fi deprecierea leului fata de principalele monede internationale, cresterea preturilor materialelor de constructii, dar si lipsa fortei de munca din domeniu.

Creste costul terenurilor si al materialelor de constructii

Si alti specialisti in domeniu impartasesc opinia lui Vlasceanu. Directorul general adjunct al firmei de constructii Ozer, Ileana Stanciu, crede, de asemenea, ca preturile la apartamente vor urca pentru ca pretul terenurilor a crescut.

„De la inceput, pretul tere-nurilor a crescut cu 30a in Bucuresti. Exista zone unde metrul patrat ajunge la 2.000 de euro sau chiar mai mult. Foarte multe zone ale Capitalei, unele chiar de lux, au o infrastructura slab dezvoltata, pe care trebuie s-o suporte financiar tot dezvoltatorii”, a declarat Stanciu.

Cauza acestor scumpiri o reprezinta deprecierea cu aproximativ 10a a monedei nationale fata de euro. O alta consecinta a fost, conform statisticilor, cresterea pretului materialelor de constructii cu 7,5a. Aceasta majorare a dus in final la un surplus de 100 de euro pe metrul patrat construit.

In momentul de fata, pretul mediu al unei garsoniere vechi porneste de la 50.000 de euro si poate ajunge chiar la 100.000 de euro, in zonele centrale ale Capitalei.

Facand o comparatie cu 1990, vedem ca atunci o garsoniera situata in centru se vindea cu doar 6.000 de dolari, echivalentul de-atunci al unui autoturism Dacia.

Integral in Evz