Astfel, ambulantele de urgenta ce vor fi trimise in toata tara vor primi sisteme GPS, cu ajutorul carora masinile vor fi coordonate in functie de pozitia lor, iar asta va reduce timpul de interventie.

Masinile vor avea si tahografe digitale, care vor permite managementul mai eficient al consumului de carburant, dar vor arata si daca au avut girofarul pornit sau sirena.

Ministerul Sanatatii va dispune in scurt timp de 1.500 de ambulante noi - 250 pentru consultatii la domiciliu, 100 pentru reanimare, 700 de urgenta, 300 de transport simplu si 150 pentru transportarea dializatilor.

Comunicatii de tip STS

De asemenea, cateva sute de salvari vor avea din ianuarie un sistem modern de transmiterea a informatiilor catre spitale. “Vor fi 700 de masini de urgenta care au integrat un sistem care transmite electrocardiograma, toate datele medicale, catre centrele de referinta.

Asistentul de pe ambulanta va conecta bolnavul, va apasa pe buton, iar datele ajung automat la spital. Un medic vede EKG in timp real si discuta trelefonic, da indicatii”, a explicat subsecretarul de stat.

In ceea ce priveste sistemul propriu de telecomunicatii, realizat cu ajutorul STS pana la finele anului, aceasta va permite o legatura rapida la interventii.

“Va fi un numar unic pe tara, care va diferi doar la prefix si care va permite unitatilor de primire a urgentelor si serviciilor de ambulanta o comunicare cu costuri minime. Un circuit telefonic inchis care va sigura o comunicare usoara in timpul unei crize”, a spus dr. Arafat.

Integral in Gandul