Aceasta in timp ce pentru birouri se percep tarife pentru inchiriere printre cele mai reduse din regiune, intre 20 si 22 euro/mp/luna, potrivit companiei americane Jones Lang LaSalle.

In functie de chiriile la spatiile comerciale, Bucurestiul ocupa a treia pozitie in topul oraselor din Europa, fiind devansat de Moscova, cu peste 200 de euro/mp/luna si Bruxelles, cu 150 de euro/mp/luna.

Cele mai mari chirii in Bucuresti se inregistreaza pe bulevardul Magheru, Calea Victoriei si Calea Dorobanti.

In centrele comerciale de tip mall chiriile variaza intre 30-70 de euro pe metru patrat pe luna. Stocul spatiilor comerciale din Bucuresti totalizeaza circa 160.000 de metri patrati, in timp ce in intreaga tara proiectele de retail reprezinta 500.000 de metri patrati.

“Densitatea spatiilor comerciale din Romania este de 25 mp/1.000 de locuitori, in timp ce media europeana ajunge la 170 de mp/1.000 de locuitori. In aceste conditii Romaniei ii lipseste o oferta adecvata pe segmentul de retail.

Si Bucurestiul, cu o densitate de 82 mp/1.000 de locuitori se afla in urma altor capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia - 592 mp/1.000 locuitori, Praga - 548 mp si Budapesta - 461 mp”, a spus Troy Javaher, director of business development capital markets al companiei.

Reprezentantii LaSalle estimeaza pentru urmatorii doi sau trei ani o crestere de patru ori a ofertei de centre comerciale, daca vor fi finalizate toate cele 30 de proiecte care sunt anuntate in intreaga tara. Dintre aceste, zece complexuri comerciale vor fi dezvoltate in Bucuresti.

In ceea ce priveste piata de birouri, analistii Jones Lang LaSalle sustin ca oferta va depasi cererea spre sfarsitul anului 2008, pentru prima data in ultimii ani. Potrivit datelor companiei de servicii imobiliare, chiriile la birourile din Bucuresti sunt printre cele mai reduse niveluri din Europa.

Un articol de E.C.

Integral in Gandul