Vine intr-o zi seful si va spune ca aveti doua saptamani sa va cautati de lucru. Sunteti socat. Nu va asteptati la asa ceva. “De ce?” Va intrebam noi. Nu ar trebui sa va mire nimic. Sunt o gramada de semne care arata ca nu mai sunteti dorit in acea companie.

Nu le-ati observat? Specialistii in resurse umane sustin ca jumatate dintre cei care sunt concediati habar n-au ca li se pregateste ceva. Iata doar cateva dintre semnele prevestitoare. Va pot ajuta sa luati masuri inainte sa fiti pusi in fata faptului implinit.

1. Nu mai sunteti tinut la curent cu ceea ce se intampla in firma.

Vi s-a intamplat sa va intalniti cu colegii in timp ce ieseau de la o sedinta despre care nu ati fost anuntat? Sunteti ultimul care ati aflat ce se intampla in biroul in care lucrati? Daca superiorii inceteaza sa va mai trimita la cursuri de perfectionare poate fi un semn ca se gandesc sa renunte la dumneavoastra.

2. Colegii va preiau din responsabilitati.

Daca vi se pare ca in ultimele saptamani nu prea ati avut nimic de facut, iar colegii dumneavoastra nu si-au vazut capul de treaba, ar fi cazul sa va puneti un semn de intrebare. Daca proiectele dumneavoastra si vechile responsabilitati au trecut in sarcina altora, este inca un semn ca sefii se asigura ca are cine sa va inlocuiasca, de indata ce ati iesit pe usa.

3. Vi se cere sa va ocupati de “proiecte speciale”.

Proiectele speciale sunt un eufemism pentru cazurile cand este mult de munca. Daca vi se cere sa va ocupati de astfel de proiecte, inseamna ca seful vrea sa va traga pe linie moarta. Cu alte cuvinte, da altcuiva proiectele de care v-ati ocupat si care sunt aproape terminate, ca sa fie sigur ca va va gasi un inlocuitor.

4. V-au schimbat titulatura si nu apare sa fi fost promovat.

Daca vi se intampla brusc, dupa ani de zile, sa va schimbe titulatura si „job description-ul”, fiti atenti la cele noi. Va aflati intr-o pozitie cel putin egala cu cea veche sau ati fost retrogradat?

5. Brusc sunteti supravegheat indeaproape.

Daca in trecut vi se dadea mana libera, iar acum va este supravegheata fiecare miscare, atentie! S-ar putea sa fie un motiv serios in spatele acestei forme de management. Uneori poate insemna ca si-au pierdut increderea in capacitatea dumneavoastra de a lua decizii.

6. Vi se cere sa faceti ceva fara sa vi se aloce resurse.

Daca seful sau conducerea va cere sa indepliniti o sarcina intr-un timp record sau sa faceti ceva fara sa aveti resursele necesare, inseamna ca incearca cu orice pret sa scape de dumneavoastra.

7. Nu aveti aceleasi prioritati cu ale sefului.

Daca nu incercati sa aveti aceleasi prioritati cu ale sefului dumneavoastra, s-ar putea sa aveti de pierdut. Ar putea decide ca este vremea sa va dea voie sa plecati la o alta companie.

8. Nu ati fost performant.

Daca ati navigat pe internet in loc sa va terminati rapoartele, ori ati vorbit ore intregi la telefon, in interes personal si ati marit pauza de masa neasteptat de mult, fiti siguri ca cineva a observat toate astea. Puneti-va problema asa: daca ati fi in locul sefului, v-ati concedia? Daca da, ar trebui sa fiti vigilent si sa va cautati de lucru.

9. Ati dat-o-n bara de nenumarate ori, in ultimul timp.

Se poate intampla ca seful dumneavoastra sa treaca cu vederea eventualele greseli pe care le faceti, insa daca se intampla in mod repetat, zilele dumneavoastra in firma s-ar putea sa fie numarate.

10. Compania trece prin momente grele.

Ati observat numeroase sedinte cu usile inchise, la care participa persoane importante din conducere, carora li se citeste ingrijorarea pe chip? Daca s-au sistat orice fel de angajari, iar compania la care lucrati da semne ca ar avea probleme financiare, s-ar putea sa urmeze reducerea de personal.

Daca slujba dumneavoastra nu este una importanta, va puteti numara printre cei carora li se va cere sa isi caute de lucru.

Surse: careerbuilder.co.uk, cio.com