Comisia pentru Afaceri Constitutionale a Parlamentului European a aprobat, marti, diminuarea numarului de europarlamentari pentru 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, incepand cu legislatura 2009 - 2014.

Raportul privind revizuirea modului de distribuire a mandatelor nationale in Parlamentul European in viitoarele legislaturi a fost intocmit de eurodeputatii Adrian Severin si Alain Lamassoure.

Raportul privind revizuirea modului de distribuire a mandatelor nationale in Parlamentul European in viitoarele legislaturi a fost initiat de eurodeputatii Adrian Severin si Alain Lamassoure. Acesta vizeaza reducerea numarului de europarlamentari de la 785 - cati exista in prezent, pentru o perioada de interimat - la 750, incepand cu legislatura din 2009.

Potrivit AFP, textul, adoptat cu 17 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri, va fi supus votului intregului Parlament European la data de 11 octombrie, apoi sefilor de stat si de guvern, in timpul summitului de la Lisabona, din perioada 18-19 octombrie.

Redistribuirea mandatelor in Parlamentul European este una dintre ultimele dificultati intampinate la finalizarea noului Tratat european, care trebuie sa inlocuiasca proiectul Constitutiei Uniunii Europene.

Legislativul European numara, in prezent, 785 de deputati, insa viitorul Tratat prevede un plafon de 750, respectiv minimum 6 si maximum 96 pentru fiecare tara.

Germania ar urma sa piarda trei eurodeputati, de la 99 la 96, Franta va ajunge de la 78 la 74, Marea Britanie de la 78 la 73, Italia de la 78 la 72, iar Polonia de la 54 la 51. Dintre tarile mari, doar Spania va ramane cu acelasi numar de europarlamentari.

Alte cinci state - Bulgaria, Letonia, Estonia, Cipru si Luxemburg - nu vor niciun parlamentar, in timp Austria, Slovenia, Suedia si Malta vor obtine cate unul in plus.

Comisia pentru Afaceri Constitutionale a respins tentativele anumitor deputati de a spori numarul de reprezentanti ai propriei tari, dupa ce mai multi parlamentari au cerut mentinerea numarului de 54 de eurodeputati pentru Polonia.