Semn ca negocierile dintre cele doua partide erau destul de avansate. Principalii sustinatori ai formulei PSD plus PNL sint liderii celor doua grupuri parlamentare ale social democratilor, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc.

In exclusivitate pentru Cotidianul, Hrebenciuc a declarat ieri la prinz ca „poate exista si varianta ca motiunea sa nu mai ajunga la vot.

Se negociaza si cu unii, si cu altii. Avem timp toata noaptea sa negociem, dupa meci“. Altfel, adauga Hrebenciuc, „daca se ajunge la vot, motiunea trece“.

Ion Iliescu confirma spusele lui Hrebenciuc: „Sint negocieri in curs. Da, s-ar putea sa nu se mai ajunga la vot. Sint discutii si cu cei de la PNL, si cu PD. E adevarat, cu PD sint mai putin importante.

Cu PNL e in interesul lor sa aiba un dialog activ cu principalul grup parlamentar pentru a-si asigura o sustinere fireasca“.

Intrebat daca este posibil ca motiunea sa fie retrasa, Iliescu a raspuns sec: „Orice e posibil“.

PSD si PNL au avut mai multe runde de discutii. In cursul noptii de luni spre marti, Tariceanu s-a razgindit si a acceptat sa negocieze cu Geoana chiar si o intrare la guvernare a pesedistilor.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, a avut loc, se pare, chiar si o intrevedere intre Mircea Geoana si Traian Basescu - intilnire care nu a fost infirmata de Palatul Cotroceni.

Geoana i-a convocat pe vicepresedintii partidului ieri dis-de-dimineata la o sedinta restrinsa la Kiseleff.

Viorel Hrebenciuc si-a anuntat colegii ca insistentele sale pe linga liberali par sa dea roade, Tariceanu acceptind, in ultima instanta, sa mandateze oficial o echipa de negociere care sa faca o oferta pentru PSD.

Hrebenciuc a sustinut in fata colegilor ca liberalii ar fi chiar de acord sa coopteze PSD la guvernare, dupa alegerile pentru PE.

Ion Iliescu a pledat si el in favoarea unei aliante cu PNL, la guvernare, presedintele de onoare al PSD intilnindu-se si el de doua ori cu premierul Tariceanu, in ultimele zile.

Insa Mircea Geoana, acompaniat cu vehementa de Liviu Dragnea, Dan Nica, Constantin Nita, Ilie Sirbu si Cristian Diaconescu, a sustinut cauza lui Traian Basescu, exprimindu-si preferinta pentru o guvernare „de uniune nationala“ alaturi de PD.

In cele din urma, de la Kiseleff s-a plecat in grup organizat spre Palatul Parlamentului, unde o delegatie condusa de Mircea Geoana urma sa poarte negocieri pentru intrarea la guvernare si cu liderii PNL, si cu cei ai PD.

Ion Iliescu a insistat ca pesedistii sa negocieze exclusiv cu libe-ralii - „Ce sa mai negociati cu PD? Concentrati-va pe negocierile cu li-beralii, pentru ca daca acestea esueaza, oricum discutam dupa aceea cu PD“.

Tot Iliescu a insistat ca delegatia plecata la negocieri sa discute cu liberalii pe un protocol scris, care, in cazul in care negocierile ar fi avut succes, urma sa fie semnat chiar aseara sau astazi, inainte de dezbaterea motiunii de cenzura.

Astfel, discutiile purtate intre Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Titus Corlatean si Cristian Diaconescu pe de o parte, si Puiu Hasotti, Titus Gheorghioff, Mihai Voicu, Crin Antonescu si Bogdan Olteanu de partea cealalta,

au vizat strict intrarea PSD la guvernare, social democratii solicitind 6 portofolii - Justitie, Munca si protectie sociala, Externe, Agricultura, Sanatate si Educatie.

Potrivit unor surse liberale, delegatia PNL avea insa mandat sa ofere din nou fonduri bugetare pentru baronii PSD si o remaniere guvernamentala drept „satisfactie“ oferita orgoliului social democratilor.

Ieri-seara, toata lumea astepta declaratia lui Traian Basescu. Si, apoi, finalul meciului Steaua - Arsenal pentru ultimele negocieri.

Un articol de Adriana Dutulescu, Cristian Sutu, Lucian Gheorghiu, Raul Balogh, Cristian Oprea

Integral in Cotidianul