Conform aceleiasi surse, in prima jumatate a anului s-au vindut 14.000 de locuinte.

Analistii imobiliari considera ca ponderea locuintelor noi va creste in conditiile in care va creste oferta, iar antecontractele incheiate de dezvoltatori cu cumparatorii se vor transforma in contracte. „Sint cifre normale pentru ca piata de achizitii pe segmentul rezidential este in crestere.

Problema este ca cei de la Alpha Bank nu contorizeaza decit contractele finale, insa in proiectele rezidentiale noi nu se face intotdeauna achizitia pe baza contractului final.

Se semneaza un antecontract, urmind ca acela final sa se semneze la realizarea achizitiei, predarii apartamentului. Cred ca se va depasi cifra de anul trecut.

Ceea ce nu au luat ei in considerare este ca anul trecut s-au achizitionat apartamente pe stocul vechi si aici putem contoriza numarul de contracte de vinzare-cumparare, iar anul acesta s-au centrat lucrurile pe proiectele noi.

S-au semnat multe antecontracte. Acestea nu sint raportate ca fiind tranzactii, desi angajeaza si vinzatorul, si cumparatorul.

Volumul total al vinzarilor va fi aproape dublu fata de anul trecut“, spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Oferta va creste consistent, ceea ce va face ca vinzarile de apartamente noi sa creasca. Astfel, conform companiei Regatta, in prezent, pe piata din Bucuresti si din zonele limitrofe se afla in curs de constructie 29 de proiecte rezidentiale, care totalizeaza peste 19.000 de unitati locative.

Pe de alta parte, organizatorii Tirgului National Imobiliar care se va desfasura in aceasta luna la Sala Palatului spun ca oferta prezentata va cuprinde peste 30.000 de apartamente, 2.500 de vile, 500 de case de vacanta, majoritatea fiind proprietati situate in Romania.

Integral in Cotidianul