Romanii care lucreaza in anumite domenii de acivitate se pot lauda cu salarii nemtesti, spun reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.

Potrivit datelor prezentate de acestia in anumite sectoare de activitate lefurile au ajuns la acelasi nivel sau chiar il depasesc pe cel din Germania, in conditiile in care productivitatea muncii din Romania este sub nivelul companiilor germane.

„In domenii de varf, salariile sunt aceleasi ca in Germania sau chiar mai mari. Aceasta situatie se constata la directorii financiari, la inginerii constructori, arhitecti, la managerii din domeniul IT.

Problema este ca productivitatea din Romania nu se compara cu cea din Germania. Pentru salariul primit prestatia unui angajat german este mult mai mare“, a declarat la o intalnire cu investitorii germani organizata de Ziarul Financiar, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, Radu Merica.

De aceeasi parere este si directorul executiv al E.On Moldova, Guenther Schubert, care a precizat ca, cresterea salariilor a fost de 20%, nivel care nu corespunde insa cu dezvoltarea productivitatii.

“Cresterea din acest an a fost determinata de situatia de pe piata fortei de munca, respectiv de lipsa a personalului calificat, si nu de evolutia productivitatii.

Daca se va perpetua aceasta situatie, companiile vor avea o problema, deoarece va exista o presiune asupra lor si vor fi nevoite sa se desparta de unii colaboratori“, a spus Schubert.

Integral in Gandul