Productia de ciment din Romania a crescut in primele sase luni cu 30%, dublu fata de estimari, iar ritmul se va metine pana la sfarsitul anului, piata urmand sa ajunga astfel la circa zece milioane de tone, potrivit Patronatului Producatorilor de Ciment (CIROM).

"Estimarile noastre vizau o crestere de 10-15% pentru primul semestru, insa vremea calduroasa si contractele in derulare au determinat majorarea productiei la peste patru milioane de tone si credem ca acest ritm se va mentine pana la sfarsitul anului", a declarat, marti, directorul executiv al CIROM, Ion Crangasu.

El a precizat ca dezvoltarea pietei constructiilor din ultimii ani i-a determinat pe producatorii autohtoni sa ia in calcul extinderea capacitatilor de productie actuale sau chiar constructia unor noi unitati.

Crangasu a mai spus ca CIROM este interesat de mentinerea unui ritm substantial de crestere si in urmatorii ani, apreciind ca este nevoie de o prognoza pe care statul trebuie sa o realizeze, astfel incat producatorii sa isi poata pregati strategiile de investitii.

In primele sase luni, vanzarile de ciment ale principalilor trei producatori din Romania, Lafarge (Franta), Carpatcement (Germania) si Holcim (Elvetia), au crescut cu valori cuprinse intre 40 si 80%. Piata cimentului a atins anul trecut un nivel al productiei de sapte milioane de tone si o valoare de peste 450 milioane de euro, in crestere cu 20%.

Holcim, cel mai rapid avans

Grupul elvetian Holcim a inregistrat, in primele sase luni ale anului, o crestere de 40% a volumului vanzarilor de ciment in Romania, comparativ cu perioada similara din 2006, cel mai rapid avans raportat pe o piata europeana.

Holcim Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de circa 774 milioane de lei (circa 219 milioane de euro) in crestere cu 28% fata de nivelul inregistrat in 2005.

Compania detine trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda, Alesd, 16 statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si patru statii de agregate.

Integral in Romania libera