Pe 3 octombrie "comunitatea romaneasca va iesi in piata pentru a lua apararea conationalilor care lucreaza cinstit in Italia si sunt etichetati pe nedrept drept delincventi." Este mesajul pe care organizatorii manifestatiei spera sa-l transmita miercuri presei si autoritatilor italiene in fata primariei Romei.

Dupa miting, participantii ii vor trimite o scrisoare deschisa primarului Walter Veltroni. Scrisoarea ii va fi inmanata primarului prin intermediul presedintelui Comisiei primariei Roma pentru comunitatile de straini, chinezul Pan Yong Chang.

7 asociatii romanesti si-au exprimat adeziunea in timp record

La manifestatie, organizata de Partidul Romanilor din Italia si de Partidul Insieme per l'Italia ( Impreuna pentru Italia), vor participa si alti reprezentanti ai societatii civile romanesti din Peninsula si organizatii fara scop politic. Astfel, din partea partidului Insieme per l'Italia vor fi prezenti presedintele Maurizio Saudelli si Secretarul National Riccardo Quaquarell i.

Pana acum urmatoarele Asociatii si-au exprimat adeziunea in timp record: ARI Asociatia Romanilor din Italia - prin presedintele Eugen Terteleac, Spirit Romanesc - prin presedintele Marius Burghelea, Asociatia Romanianland - prin presedinta Jenica Cesca Rachinoiu,

Asociatia Romania Italia pentru integrare si Dezvoltare- prin presedinta Mihaela Giurgea, Asociatia micilor intreprinzatori- prin Mihaela Mihoc, Asociatia Vocea Romanilor prin Iulian Manta, Asociatia Amici della Romania, prin presedinta Diana Harja, IRFI onlus.

Presedintele Giancarlo Germani ne-a declarat: "strainii, printre care romanii, reprezinta categoria cea mai vulnerabila a societatii italiene si este de datoria tuturor sa-si asume raspunderea pentru aceasta enorma sfida de civilizatie constituita de o convietuire pasnica, serena si respectuoasa".

Vicentiu Acostandei, vicepresedinte PIR si membru fondator al Ligii Romanilor din Italia a spus: "Dorim sa luam distanta fata de delincventii care nu ne fac onoare. Prin urmare sloganele noastre sunt: I romeni per la sicurezza e il dialogo( romanii pentru siguranta si dialog) si La comunit? romena contro la delinquenza ( comunitatea romaneasca e impotriva delincventei".

Vom cere primarului sa acorde un spatiu de 2-3 ore lunar in care sa se dezbata problemele comunitatii romanesti si implicit gasirea solutiilor pentru rezolvarea acestora. Militam pentru legalitate si demnitate".

Romania a pierdut, in 2007, 35 de muncitori in accidente de munca

Intr-o declaratie de presa, presedintele ARI, Eugen Terteleac, arata ca: "respingem cu indignare campania mediatica si ideologica impotriva cetatenilor romani, acuzati in corpore de a fi responsabili de degradarea oraselor si criminalitatii. Oricine foloseste violenta este vinovat.

Vrem sa-i aratam primarului Veltroni ca 70% dintre romani lucreaza in constructii, protagonisti ai dezvoltarii edilitare a Italiei. (..) Mii de familii italiene angajeaza menajere si ingrijitoare carora isi incredinteaza parintii si bunicii, iar infirmierii romani sunt un ulterior ajutor in asistenta italienilor.

( ...) presa italiana descrie imigratia in termeni de criminalitate, sau pericol public. Nu se vorbeste niciodata de adevaratele probleme ale strainilor, cu zeci de victime ale exploatarii muncii la negru. Romania a pierdut 35 de tineri muncitori in Italia in 2007".

Manifestatia in atentia presei romane, italiene si internationale

Evenimentul a atras atentia mass mediei din Romania, presei din Italia si nu numai. Pe langa posturile de televiziune si ziarele care si-au trimis reporterii sau vor relata evenimentul ( TVR1, Antena1, Prima Tv, ProTv, Realitatea TV, Evenimentul Zilei etc) se va afla si un reporter de la CBS.

Manifestatia va incepe la ora 17,00 in Piazza San Marco adiacenta pietei Venezia. Intamplator este un loc plin de simboluri. De cealalta parte a pietei Venezia se afla Columna lui Traian, iar chiar in Piazza San Marco isi are sediul ONU Italia-prin Institul International de cercetare al Natiunilor Unite asupra criminalitatii si justitiei.

Miruna Cajvaneanu- ziarist independent, Roma