Un baiat de numai 12 ani s-a sinucis luni, 1 octombrie, de dorul mamei care urma sa se intoarca la lucru in Italia. Este numai un caz dintr-un sir mai lung de situatii dramatice, din ultimii ani.

Statul, desi beneficiaza de sutele de mii de euro trimise in tara de emigranti, nu a reusit sa puna la punct un sistem de protectie si asistenta sociala pentru ajutorarea micutilor care nu inteleg de ce Europa i-a lasat „orfani” de ambii parinti.

Bogdan Panait, fostul sef al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, spune ca programul prin care copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate ar fi trebuit sa primeasca ajutor de la stat nu a fost demarat.

Ambii parinti au plecat la munca in ultimul an

Potrivit studiului „Efectele migratiei: copiii ramasi acasa”, realizat de Fundatia Soros, la sfarsitul lunii iunie si dat publicitatii ieri, aproximativ 170.000 de elevi de gimnaziu aveau cel putin un parinte plecat la munca in strainatate.

Dintre acestia, 80.000 au doar tatal plecat, 55.000 doar mama, iar in cazul a 35.000 dintre ei, atat mama, cat si tatal sunt la lucru peste granita. Copiii raman, de obicei, in ingrijirea familiei restranse sau a altor persoane.

In cazul copiilor care au ambii parinti plecati din tara, peste o treime (34%) traiesc fara acestia de cel putin doi ani, iar peste jumatate (54%) de mai putin de un an.

Asta arata ca, odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, a crescut numarul familiilor care merg impreuna la munca afara, lasandu-si copiii acasa. Mai exact, aproximativ 12.000 de copii cu varste intre 10 si 14 ani traiesc de cel putin doi ani in absenta ambilor parinti si aproape 19.000 se afla in aceasta situatie de un an.

Regiunile cele mai afectate de fenomen sunt vestul tarii - Banat, Crisana, Maramures -, unde 27% dintre elevii de gimnaziu au parinti in strainatate, urmat de Moldova, unde un sfert dintre elevi au parintii plecati.

Integral in Evz