Laboratorul de igiena radiatiilor ionizante din cadrul Autoritatii Judetene de Sanatate Publica (AJSP) Constanta a prelevat probe din haldele de steril doua luni la rand, in iunie si iulie.

Prelevarile s-au facut in mai multe puncte ale haldelor, iar rezultatele i-au speriat pe medici si pe fizicieni: „La proba analizata in 15 iunie, continutul de uraniu 238 este de 10 ori mai mare decat nivelul lui la sol, iar continutul de radiu este de 12 ori mare.

La alta proba de fosfogips, uraniul este de 16 ori mai mare, iar radiul - tot de 16 ori mai mare”, ne arata buletinele de analiza seful laboratorului, dr. Mirella Calboreanu.

„Situatia este grava”

Intre timp, AJSP a intrat in alerta si i-a trimis combinatului si mai multe recomandari, intre care: acoperirea mecanica sau chimica a haldelor de steril printr-un strat protector care sa impiedice antrenarea particulelor de fosfogips de catre curentii de aer. O alta recomandare: izolarea si protectia haldelor prin imprejmuire cu gard inalt si paza.

Tentatia furturilor e mare, pentru ca s-ar putea folosi fosfogips la fabricarea materialelor de constructii (tigla, caramizi), ca ingrasamant chimic sau ca material liant la asflatarea drumurilor publice.

„Situatia de la Marway Fertilchim este grava. Acest material radioactiv poate fi antrenat de vant si ploi sau furat din incinta, si atunci riscul pentru populatia din jur creste foarte mult.

Daca cei de la Marway Fertilchim nu vor tine cont de recomandarile noastre, putem sa luam masuri administrative, care pot merge pana la inchiderea activitatii”, ne-a declarat directorul Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, dr. Marius Enescu.

Ingrijorat este si primarul orasului Navodari, Tudorel Calapod: „Din 1999, de cand societatea a fost cumparata de investitorii italieni, prin existenta depozitelor de deseuri, combinatul a constituit un pericol permanent pentru orasul nostru”.

Primarul spune ca, recent, conducerea combinatului a solicitat o aprobare pentru realizarea unui depozit de deseuri industriale in incinta. Proiectul a fost respins.

„Vrem ca populatia si turistii sa beneficieze de un mediu curat si sub nicio forma nu vom admite existenta unui depozit de deseuri in apropiere”, a precizat Tudorel Calapod, decis sa stea cu ochii pe combinat.

Integral in Evz