Romanii din Italia organizeaza, miercuri, la ora 18:00, ora Romaniei, o ampla manifestatie in Piata San Marco, din centrul Romei, pentru a-si arata indignarea fata de campania de denigrare din presa italiana la adresa comunitatii romanesti din aceasta tara.

Manifestatia vine in contextul in care tot mai multi politicieni italieni abordeaza tema imigratiei si fac declaratii defaimatoare la adresa romanilor din Italia.

Afirmatiile negative la adresa romanilor s-au inmultit, mai ales in urma incidentului de acum o saptamana, cand trei romani au fost impuscati in plina strada, intr-o piata din apropiere de statia Nomentana, langa Cartierul African din Roma.

"Comunitatea romaneasca va iesi in piata pentru a lua apararea conationalilor care lucreaza cinstit in Italia si sunt etichetati pe nedrept drept delincventi." Este mesajul pe care organizatorii manifestatiei vor sa-l transmita presei si autoritatilor italiene.

Organizatorii au facut un apel la comunitatea de romani din zona Romei: “stim ca miercuri e o zi de lucru, dar trebuie sa aratam ca existam si noi, romanii cinstiti. Mai ales ne adresam asociatiilor de romani sa trimita reprezentantii lor. Noi nu cerem decat sa fim respectati”.

Dupa miting, participantii ii vor trimite o scrisoare deschisa primarului Walter Veltroni. Scrisoarea ii va fi inmanata primarului prin intermediul presedintelui Comisiei primariei Roma pentru comunitatile de straini, chinezul Pan Yong Chang.

Primarul Walter Veltroni afirmase, fara sa indice sursa informatiilor sale, ca “75% din arestatii la Roma din primele 8 luni ale anului sunt romani”.

El a acuzat autoritatile de la Bucuresti ca nu isi asuma raspunderea fata de fluxul de romani inspre Italia, si amenintand cu interventia Uniunii Europene. Anumite voci din cadrul comunitatii pun la serioasa indoiala afirmatiile lui Veltroni, sustinand ca ar fi fost facute cu scop pur electoral.

Se asteapta si alte proteste

Presedintele Partidului Identitatea Romaneasca, Giancarlo Germani, ne-a declarat in exclusivitate ca si alti romani din Peninsula de pregatesc de manifestatii similare.

“Am primit semnale de sustinere din toata Italia. Romanii din Torino ar vrea sa organizeze o manifestatie asemanatoare. Am contactat si alte asociatii din Lazio care si-au exprimat adeziunea si vor sa participe miercuri. Va fi prezenta si o delegatie din partea partidului Insieme per l’Italia ( Impreuna pentru Italia).

Vom cere primarului Veltroni instituirea unei comisii comune permanente impreuna cu reprezentanti ai romanilor. Romanii trebuie sa fie implicati in decizii si declaratii care ii privesc, pentru ca sunt direct interesati”, a declarat Germani.

7 asociatii romanesti si-au exprimat adeziunea in timp record

La manifestatie, organizata de Partidul Romanilor din Italia si de Partidul Insieme per l'Italia ( Impreuna pentru Italia), vor participa si alti reprezentanti ai societatii civile romanesti din Peninsula si organizatii fara scop politic. Astfel, din partea partidului Insieme per l'Italia vor fi prezenti presedintele Maurizio Saudelli si Secretarul National Riccardo Quaquarelli.

Si-au exprimat adeziunea pentru acesta manifestatie organizatiile: ARI Asociatia Romanilor din Italia, Spirit Romanesc, Asociatia Romanianland, Asociatia Romania Italia pentru integrare si Dezvoltare, Asociatia micilor intreprinzatori, Asociatia Vocea Romanilor, Asociatia Amici della Romania.

Presedintele Giancarlo Germani ne-a declarat: "strainii, printre care romanii, reprezinta categoria cea mai vulnerabila a societatii italiene si este de datoria tuturor sa-si asume raspunderea pentru aceasta enorma sfida de civilizatie constituita de o convietuire pasnica, serena si respectuoasa".

Vicentiu Acostandei, vicepresedinte PIR si membru fondator al Ligii Romanilor din Italia a spus: "Dorim sa luam distanta fata de delincventii care nu ne fac onoare. Prin urmare sloganele noastre sunt: I romeni per la sicurezza e il dialogo( romanii pentru siguranta si dialog) si La comunit? romena contro la delinquenza ( comunitatea romaneasca e impotriva delincventei".

Vom cere primarului sa acorde un spatiu de 2-3 ore lunar in care sa se dezbata problemele comunitatii romanesti si implicit gasirea solutiilor pentru rezolvarea acestora. Militam pentru legalitate si demnitate".

Romanii, cei mai numerosi imigranti din Italia

Cotidianul "La Repubblica" de miercuri scrie, citand statisticile anuale oficiale, ca s-a dublat numarul imigrantilor romani sositi in Italia in ultimii trei ani. Motivul: isi cauta un loc de munca, adauga sursa citata.

Astfel, numarul romanilor din Italia a ajuns de la 178 000 la 342 000, afirma publicatia. Dupa noi, ucraineni sunt mentionati ca au venit in numar mare in Italia.