Votarea motiunii de cenzura in Parlamentul de la Bucuresti si caderea guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu vor permite companiei Gabriel Resources sa spere in reluarea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana, sustin expertii unei importante firme internationale din domeniul serviciilor financiare.

Analistii companiei de consultanta Canaccord Adams au afirmat, citati de presa canadiana, ca reluarea procesului de autorizare pentru

proiectul dezvoltat de Gabriel Resources in Muntii Apuseni depinde de “schimbarile ministeriale” care vor avea loc in guvernul roman daca motiunea de cenzura va fi votata in Parlamentul de la Bucuresti.

Formarea unei noi majoritati parlamentare si sfarsitul instabilitatii politice sunt exact lucrurile de care compania Gabriel Resources “are nevoie”, au declarat analistii de la Canaccord Adams.

Conform celor publicate de presa canadiana, intarzierea autorizarii proiectului de la Rosia Montana este “motivata partial de interese politice”, insa procesul va fi reluat odata cu schimbarea actualului guvern care se afla intr-o “pozitie delicata”.

Ministerul roman al Mediului a oprit recent, pe termen nelimitat, procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana dupa ce juristii ministerului au afirmat ca certificatul de urbanism prezentat de Rosia Montana Gold Corporation ar fi nul din punct de vedere legal.

Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona din Muntii Apuseni, unde se gaseste cel mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. Compania planuieste o investitie de un miliard de dolari.

Oponentii proiectului sustin ca mina va otravi mediul inconjurator, va forta plecarea localnicilor si va distruge locuri istorice.