Discutia despre raportul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ) asupra activitatii Directiei Nationale Anticoruptie se amana pentru luni, a decis, miercuri, sectia pentru procurori a CSM.

In doua zile, inspectorii judiciari trebuie, practic, sa refaca o parte din raport, mai exact, sa stabileasca detaliat volumul de activitate pe 2006 si pana in iulie 2007 al fiecarui procuror din cadrul DNA.

Inspectorii judiciari trebuie sa prezinte un material referitor la lipsa unei metodologii de control si afirmatia depasirii limitelor competentei de catre corpul de inspectori CSM - reclamate de DNA.

Decizia amanarii a fost luata dupa o discutie cu usile inchise, in care s-a adus la cunostinta CSM ca reprezentantii DNA au ridicat probleme procedurale legate de inspectia care a stat la baza realizarii raportului.

Astfel, magistratii CSM au stabilit ca la urmatoarea sedinta sa fie prezentate informatii detaliate despre volumul de munca al fiecarui procuror DNA, in parte si decizii luate. Aceste date ar trebui sa faca referire la activitatea procurorilor in 2006 si prima jumatate a acestui an, pana in iunie 2007.

Decizia amanarii a fost aprobata cu un vot de patru la trei. Au fost in favoarea amanarii Dan Chujdea, Gratiana Isac, Cristian Deliorga si Bogdan Licu.

Pe de alta parte, procurorul general, Codruta Kovesi, procurorul Liviu Dascalescu si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, au considerat ca exista suficiente date pentru a incepe dezbaterea pe marginea raportului.

Dascalescu: “ar trebui sa ne apucam de treaba”

“Orice amanare face rau Justitiei. Aici vorbim de dezbaterea unui subiect care este de interes national. Eu zic ca avem la mapa tot ce ne trebuie, raportul, obiectiile DNA, raspunsul inspectiei, deci ar trebui sa ne apucam de treaba", a declarat procurorul Dascalescu.

De aceeasi parere a fost si procurorul general, Codruta Kovesi, care a spus ca ca ar fi inutil ca dezbaterea sa se amane.

Si ministrul Chiuariu s-a exprimat impotriva amanarii discutiei. “Eu cred ca este o masura care nu este in beneficiul nimanui. Sunt lucruri grave si cu cat sunt aduse la cunostinta publica mai repede, cu atat mai bine. Eu am votat impotriva amanarii si am insistat sa se discute astazi“, a spus Chiuariu.

El a amintit ca a depus plangeri penale impotriva procurorilor DNA Aristotel Popa si Doru Tulus.

“Sunt raportari false privind dosarele restante. E incredibil ce s-a intamplat acolo, ultimul Parchet din ultima comuna din Romania”,a apreciat ministrul.

Intrebat daca are convingerea ca pana luni inspectorii judiciari vor reusi sa prezinte datele cerute, ministrul justitiei a evitat sa raspunda. “Nu mai estimez nimic”, a spus Chiuariu.

Morar este sceptic cu privire la termenul CSM

“Am inteles decizia dumneavoastra, problema mea era absenta metodologiei sau existenta ei se putea analiza de sectia de procurori. Nu au ce sa dispuna ei la mape pentru ca metodologia este cuprinsa in Ghidul inspectiei, aprobat prin hotarare a CSM”, a declarat seful DNA, Daniel Morar.

El s-a aratat sceptic cu privire la termenul de doua zile, timp in care inspectorii judiciari trebuie sa prezinte date despre activitatea fiecarui procuror DNA.

“Cu privire la termenul pe care l-ati dat: Credeti dumneavoastra ca or sa faca aceste lucruri in doua zile cand nu au facut-o in doua luni? Si noi cand primim rezultatele acestor obiectii?”, a mai spus Morar.

Raportul CSM despre activitatea DNA

Raportul despre activitatea DNA a aparut in presa, “pe surse”, in cotidianele Gandul si Gardianul. Documentul vorbeste desprea activitatea procurorilor anticoruptie, din perioada 2006- iunie 2007.

Raportul CSM nu este inca public, cu toate acestea, ministrul justitiei Tudor Chiuariu a folosit date din el, chiar concluzii ale verificarilor facute de inspectorii CSM la DNA. Chiuariu a spus ca procurorii abuzeaza de practica interceptarilor ilegale, ca se fac anumite dosare fara fundament, instrumentate politic.