Integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana a dus la modificari in ceea ce priveste optiunile romanilor pentru statele europene in care isi doresc sa munceasca.

Daca intr-un studiu din 2005, realizat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), principalele tari in care voiau sa plece concetatenii nostri erau Spania, Italia si Germania, datele unui sondaj din aceasta primavara releva faptul ca numarul celor care aleg Spania si Italia a ramas constant, in timp ce pentru Marea Britanie se observa o crestere considerabila.

In Italia, de exemplu, lucreaza peste un milion de romani, dintre care numai 400.000 cu forme legale, a precizat, ieri, Luigi Estero, consilier in cadrul Ambasadei Italiei la Bucuresti.

Numarul mare de imigranti din tarile vest-europene a determinat, in ultimele luni, aprigi campanii de presa la adresa romanilor, atat in Marea Britanie, cat si in Italia. Luigi Estero a declarat ca trebuie identificate masuri la nivel european pentru preventia si integrarea imigrantilor.

Unul dintre atuurile unei Europe unite, libera circulatie a oamenilor, a devenit o povara pentru statele care nu mai stiu cum sa actioneze in cazul imigrantilor care creeaza valuri de antipatie.

integral in EvZ