Statul kazah ar putea vinde Rusiei, la un moment dat, oricare dintre activele detinute in Europa Centrala si de Est (printre care se numara si Rompetrol - n.r.), ca urmare a controlului Rusiei asupra infrastructurii de transport al petrolului si gazelor, potrivit analistilor citati de agentia germana DPA.

Concurenta pentru controlul asupra sectorului energetic est-european are loc pe fondul amplificarii protectionismului nationalist, concretizat prin masuri de limitare a accesului investitorilor straini si a temerilor legate de pozitia dominanta a Rusiei pe piata energiei.

Amplificarea nationalismului energetic in fostele state sovietice pare alimentat, in opinia analistilor, de pretul ridicat al energiei si accelerarea dezvoltarii economice.

"In mod clar este un sector strategic. Faptul permite guvernelor sa justifice orice actiune in domeniu prin temeiul securitatii nationale", a declarat Ivailo Vesselinov, analist pentru pietele emergente al Dresdner Kleinwort.

Atentia sporita a statelor est-europene asupra sectoarelor strategice are loc si in urma criticilor legate de vanzarea unor active energetice importante dupa caderea comunismului, dar si a tensiunilor mai recente generate de rolul Rusiei de principal furnizor.

"Principala problema o reprezinta temerile ca livrarile de gaze ale Rusiei pot fi folosite ca instrument de presiune politica", a declarat analistul Danske Bank Lars Christensen.

integral in Romania Libera