In luna septembrie pe piata s-a manifestat o anomalie in ceea ce priveste corelarea dintre bursa locala si bursele internationale. Cei mai multi dintre investitorii au observat cu siguranta ca ori de cate ori bursele externe scad, imediat avem parte de reactii similare si la Bursa de Valori Bucuresti.

Totusi, corelatia nu mai este la fel de puternica si in sens de crestere. Cand indicii americani au initiat un puternic trend descendent la finalul lunii iulie, aproape imediat cotatiile actiunilor listate la Bucuresti au inceput la randul lor sa scada.

Am avut asadar o perioada de doua-trei saptamani de scadere aproape perfect corelata, cu singura observatie ca in cazul indicilor bucuresteni amplitudinea scaderii a fost de aproape doua ori mai mare decat cea a indicilor americani.

Pana aici totul pare firesc. O tendinta negativa pe marile piete bursiere determina un apetit mai scazut al marilor investitori pentru plasamentele in actiuni, banii se retrag din actiuni si merg catre obligatiuni, depozite bancare sau aur.

Atunci cand se ia decizia de lichidare a plasamentelor in actiuni, un fond isi vinde mai intai detinerile de pe pietele lichide si ulterior continua prin a lichida si plasamentele din pietele emergente. Aceste vanzari facute de cei mai puternici dintre investitori (fondurile de investitii si companiile de asigurari) determina scaderi ale preturilor pe toate aceste piete.

de Iulian Panait, analist KDT Invest

integral in Romania Libera