Cand se transforma un grup de oameni normali, aparent civilizati, cu diplome universitare, intr-o haita de lupi, care se asaza spate la spate ca sa se apere si sa atace pe cineva care nu e ca ei? Evident, psihologia de buzunar ar spune ca atunci cand sunt vulnerabili.

si daca avem de-a face cu niste impostori, de care mediul nostru universitar este din pacate plin, din motive care tin de greaua mostenire si de putinul caracter, atunci ei au de ce sa se simta vulnerabili tot timpul. si de unde la inceput erau doar niste

mediocri oarecare, pe parcurs devin escroci, santajisti, si chiar criminali, niste dusmani ai bunului simt si ai interesului educatiei pe care pretind ca o servesc. Exemplele abunda, dar randurile de mai sus mi-au fost inspirate de o decizie a biroului Senatului Universitatii de Vest din Timisoara de a propune desfacerea contractului de munca unui coleg care dauneaza imaginii universitatii.

Cum face el asta, adica cum dauneaza imaginii universitatii? Nu e greu. Victima, pe numele sau dr. Vasile Docea, editorul foarte laudat al Jurnalului lui Carol I, a facut cateva lucruri inacceptabile intr-o universitate, care cer eliminarea lui imediata. Le iau la rand.

A denuntat cazuri de plagiat. Primul nu e grav, dat fiind ca plagiatorul este unul cu dosar ca a impuscat oameni la Revolutie. Plagiatul e probabil cel mai mic pacat al sau.

Domnul profesor Paul Vasile, general in rezerva, despre care procurorul Dan Voinea spune ca nu are nici o explicatie cum a ajuns la Revolutie intr-o intersectie unde nu se gaseau tancurile pe care alerga sa le depresureze de multime si a inceput sa traga in oameni neinarmati este astazi, prin gratia Senatului aceleiasi universitati, profesor la Jean Monnet de studii europene.

Cum ii trebuie publicatii, plagiaza, dar asta nu e o problema, caci dupa cum a declarat fiind prins asupra faptului, a plagiat o nulitate. Mai, imi plac domnul asta, si strategia lui de depresurare generala, si eu stiu o gramada de nulitati care ma calca pe nervi, nu mi-a picat fisa ca le-as putea lovi in plex daca le fur productiile lor nule si ma semnez eu pe ele.

Nu aceeasi explicatie se aplica si la un lector al aceleiasi catedre, care a copiat din tratatul lui Klingemann ca sa ia concursul, si l-a luat.

A denuntat o publicatie contrafacuta. Din motive obscure mie, desi in toata tara romaneasca putem numara vreo 20 de publicatii de stiinte sociale in Social Science Index, distribuite inegal pe vreo 4 autori, tara e plina de catedre de stiinte sociale.

Decanul celei de la Timisoara este, natural, un domn cu doctoratul la stefan Gheorghiu si fost activist de partid, Ioan Biris, care azi e ocupat sa pazeasca domeniul de neofiti care nu au calcat pe la numita institutie. El este autorul autodeclarat al unei publicatii cu impresionantul titlu de Raum und Zeit in der Gestaltung der kulturellen Mentalit?ten.

Publicatia asta are mici probleme cu toate dimensiunile despre care trateaza, in sensul ca, la o cautare mai atenta, s-a dovedit ca ocupa prea putin volum in spatiu (brosura de 27 de pagini), nu a aparut la M?nchen, cum e declarata, ci e autotiparita in germana cunoscuta ca varianta banateana de balta, nu are ISBN, si alte asemenea, dar a ajutat la propulsarea autorului ca decan, pentru ca, vorba aceea, cine mai are carte publicata in strainatate in catedra?

A denuntat un caz de coruptie. Un coleg stangaci a pus pe o lista de e-mail mesajul personal pentru un student caruia ii indruma o lucrare, care avea datele esentiale, adica lucrarea si pretul.

La licenta, autorul acestei dizertatii despre euroregiuni nu a stiut sa spuna nici cate sunt, lectorul suparat pe interceptarea convorbirilor lui private a demisionat in semn de protest, dar studentul a luat diploma iar universitatea s-a ales cu onoarea sifonata si vina o poarta, desigur, cel care a facut public cazul, ati ghicit, doctorul Docea.

Pai, ma frate, unde vom ajunge daca o sa ne apucam toti sa denuntam plagiate, publicatii si examene contrafacute, ce sa mai vorbesc de pseudodoctorate si comportamente feudale, ce s-ar mai alege de facultatile si universitatile noastre? Ar trebui sa dam afara peste jumatate si cine le-ar putea lua locul, te pomenesti ca periculoasa specie a tinerilor cu diplome din Occident? Vai de mine!

Cazul de la Timisoara este penibil pentru ca e un caz de complicitate universitara, un caz de degradare a comportamentului universitar. Plagiatori si smenari sunt in toate universitatile, dar solidaritatea pe fata cu ei a administratiei si a Senatului nu e asa de vizibila. Sau nu mai e.

La Iasi, Senatul a refuzat sa-l reaccepte pe rectorul Vasile Burlui (candva ales si el de alti colegi), celebru prin vanzarea diplomelor de la stomatologie pentru studenti straini, care a ruinat reputatia universitatii. In institutele de cercetare ale Academiei, conduse de directori octogenari, generatia mai tanara a ajuns sa organizeze baricade vara asta.

In timp ce vorbim de eterne reforme care nu vor schimba absolut nimic, ignoram faptul ca universitatile sunt dominate de clici corupte, care vor mula orice reforme pe interesul lor. Pactul pentru educatie trebuie sa fie un pact contra lor daca e sa aiba vreun sens.

Intre timp, am o veste pentru administratorii universitari de la Timisoara. Dl Docea nu e singur, cum s-ar putea crede.

Luni va fi lansata la Bucuresti o larga Coalitie pentru Universitati Curate, care contine peste zece organizatii prestigioase, formate si din cadre didactice, si din studenti, si un mare numar de intelectuali din toate generatiile, de la Andrei Plesu la Razvan Florian, deschisa oricui ii e rusine de ce a ajuns mediul universitar romanesc si crede ca se poate face ceva.

Aceasta alianta va face topuri de integritate a universitatilor ca studentii sa stie cand aplica undeva cam ce ii asteapta.

Ii multumesc Universitatii de Vest ca ne-a oferit primele nume de lista neagra, si ii scriu aici pe Paul Vasile, Ioan Biris, Ioan Mihai (rector), precum si pe Victor Neumann, Radu Motica si Petru Urdea, membri ai Comisiei de Etica universitara care au clarificat pe generalul Paul Vasile. La restul membrilor Senatului las spatiul liber si astept sa aud cum voteaza.